darmklachten

Helemaal van haar darmklachten af

Saskia is een echte ‘shopaholic’. Al sinds jaar en dag gaat ze er regelmatig, samen met haar beste vriendin, op uit. Vaak nemen ze de trein naar een wat grotere stad waar ze lekker op koopjesjacht gaan, andere winkels bekijken en aan het eind van de dag, onder het genot van een glaasje wijn, nog een terrasje pakken om al hun aankopen te bekijken. Helaas schoot die jarenlange traditie er al enige tijd bij in vanwege Saskia’s chronische darmklachten.

Darmklachten

Het begon zo’n halfjaar geleden. Saskia leek een buikgriepje te hebben en had een paar dagen flink last van diarree. Sindsdien leken haar darmen niet ‘normaal’ meer te willen werken. De ene keer had ze last van obstipatie, waarbij het soms wel anderhalve week duurde voordat ze weer naar de wc kon, en de andere keer was haar ontlasting ineens weer waterdun.

Obstipatie en diarree

Door haar darmklachten kampte Saskia vaak met buikpijn. Maar het allerergst vond ze de diarree. Dat kon vanuit het niets opkomen. Het ene moment had ze nog nergens last van, en het volgende moment kreeg ze vreselijke krampen en moest ze rennen om op tijd het toilet te bereiken. Dat maakte Saskia behoorlijk onzeker. Het was namelijk al een paar keer ‘mis’ gegaan, waardoor ze zich vreselijk opgelaten voelde. Het gevolg was dat ze geen uitstapjes meer maakte. Want stel je voor dat ze ineens weer kramp kreeg en er geen toilet in de buurt was! Het shoppen beperkte zich daardoor tot snel een noodzakelijke boodschap bij de winkel om de hoek, en daar bleef het dan ook bij.

PDS

Uiteraard was Saskia met haar klachten ook al bij de huisarts geweest. Er waren diverse testen gedaan, waar uiteindelijk de diagnose ‘prikkelbare darm syndroom’ (PDS) uit was gekomen. Wat die PDS veroorzaakte, werd echter niet ontdekt.

Onderzoek van de rug

Via via kwam Saskia bij mij terecht. Ik start altijd met een uitgebreid intakegesprek om de klachten en eventuele medische voorgeschiedenis helder in beeld te krijgen. Daarin kwam naar voren dat ze ook weleens wat kortademig was en ‘s ochtends behoorlijke opstartproblemen had. Vervolgens ben ik haar rug gaan bekijken. De rug laat mij namelijk zien waar blokkades zitten en welke organen ondersteuning nodig hebben.

Last van darmklachten? Er is niets vervelender dan dat.

Verschillende oorzaken

Chronische darmklachten kunnen door verschillende zaken veroorzaakt worden. De relatie tussen darm-, long- en huidklachten is een bekend gegeven. Soms verdwijnen de darmklachten, maar spelen de problemen met de longen of huid ineens weer op. De oorzaak kan in de allergiehoek liggen en daarom houd ik altijd rekening met een voedingsintolerantie. Het kan ook zijn dat de lever vervet is door een verkeerd voedingspatroon. Verder kunnen de bijnieren een rol spelen. Door stress zijn ze uitgeput geraakt, wat onder meer zijn weerslag kan hebben op de darmen en de huid.

Vervetting van de lever

Bij Saskia bleek een vervette lever de boosdoener te zijn. Om deze eerst te reinigen, zodat hij weer beter kon functioneren, heb ik Saskia pure voedingssupplementen, die uitsluitend plantaardige bestanddelen bevatten, aangeraden. Deze zogenoemde fytotherapie wordt ten onrechte nog wel eens aangeduid met homeopathie, maar dat werkt op een totaal andere manier. En soms adviseer ik om daarnaast ook probiotica te gebruiken. Saskia heeft op mijn aanraden eveneens haar voedingspatroon aangepast, waardoor haar lever niet opnieuw zal vervetten.

Stralend

Laatst kwam ik Saskia tegen toen ik boodschappen aan het doen was. Ze zag er veel beter uit en had al in geen weken meer last van darmklachten gehad. Ze straalde helemaal toen ze me vertelde dat haar vriendin en zij onlangs hun traditie weer nieuw leven in hadden geblazen. Ze was weer heerlijk wezen shoppen! Geweldig!

Vergoedingen

Omdat ik lid ben van beroepsvereniging VVET en de CAT-level 5 overkoepelende organisatie RBCZ worden mijn behandelingen door de meeste zorgverzekeringen (gedeeltelijk) vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent. Lees er bij twijfel je verzekeringspolis op na of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Datum: 24 april 2019