darmklachten

Darmklachten en stress: een vervelende vicieuze cirkel

Tegenwoordig hebben we het altijd druk. We rennen, vliegen en springen door het leven. Onze agenda’s zijn overvol en dat kan voor de nodige stress zorgen. Sterker nog, het kan tot een burn-out of depressie leiden. Maar wist je dat stress niet alleen gevolgen heeft voor je hersenen, maar ook voor je lichaam? Zo zien we tegenwoordig steeds vaker een verband tussen darmklachten en psychische klachten. Bij Vitaal en Gezond kan orthomoleculair therapeut Jennifer je van deze klachten afhelpen.

Knoop in je maag

Je hebt de uitspraak vast weleens gehoord: ‘een knoop in je maag hebben’. Maar hoewel de uitspraak vaak figuratief is, kun je wel letterlijk een knoop in je maag krijgen. Wanneer je bijvoorbeeld veel stress ervaart, kun je last krijgen van een zeurend of pijnlijk gevoel in je maag. Deze ‘knoop’ wordt dan ook wel buikspanning genoemd. Het kan je ademhaling bemoeilijken en je eetlust negatief beïnvloeden. Bij stress, een depressie of burn-out kunnen de overvloed aan stresshormonen ervoor zorgen dat je buik en darmen compleet van slag raken. Dit is vaak te herkennen aan een versnelde, of juist erg trage, stoelgang.

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Maar het kan ook andersom werken. Darmklachten kunnen op hun beurt namelijk ook mentale klachten veroorzaken. Bij PDS is er sprake van een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Deze veelvoorkomende chronische darmaandoening kenmerkt zich door onder andere buikpijn, buikkrampen en problemen met de ontlasting. PDS kan daarom erg vervelend en stressvol zijn. Hierdoor krijg je niet alleen last van psychische klachten, maar kunnen de darmklachten ook erger worden. Het is dus eigenlijk een vicieuze cirkel waar je lastig uit kunt komen.

Vicieuze cirkel

Tot slot kunnen voedingstekorten of een bepaalde levensstijl darmklachten of psychische klachten ook verergeren. Vaak gaan de klachten zelfs hand in hand met verkeerde voeding. Dit is logisch, want een depressie of PDS kunnen een negatieve invloed hebben op je eetlust. Niet gek dus, dat je dan snel kiest voor verkeerde voeding. Wederom is hier sprake van die vicieuze cirkel. Ik kan je bij Vitaal en Gezond van zowel je darmklachten en mentale klachten afhelpen. Dit begint bij een goede voeding. Als je niet de tijd neemt om goed te eten, kan je lichaam zich nooit goed voelen.

Het is belangrijk om voldoende verse groenten aan je voedingspatroon toe te voegen

Aan de slag

In mijn praktijk meet ik je eerst door met onder andere bioresonantie. Hier meet ik welke frequenties de binnenkomende informatie resoneert, waardoor ik een goede indruk krijg van de verstoringen die in het lichaam aanwezig zijn. Aan de hand van de uitslag gaan we aan het werk met de desbetreffende klachten. Bij PDS, stress of een depressie is het zaak om rust te creëren voor je darmen door bijvoorbeeld suikers in je dieet te verminderen, maar ook stressreductie en een verandering van leefstijl zijn onderdeel van de therapie.

Gezonde voeding

Je lichaam heeft pure producten nodig. Het is daarom belangrijk om voldoende verse groenten aan je voedingspatroon toe te voegen. Je zult merken dat je hierdoor snel weer meer energie krijgt. Dit komt doordat darmklachten veel energie van je lichaam vragen. Wanneer je darmen meer rust hebben, krijg je logischerwijs een stuk meer energie en dat heeft weer positieve gevolgen voor het verminderen van je stressgevoelens.

Meer weten?

Op mijn website kun je voorbeelden vinden van gezonde recepten die kunnen helpen bij het verminderen van jouw klachten. Daarnaast kan ik je met orthomoleculaire therapie helpen om voeding te vinden die volledig aansluit bij jouw lichaam. Hierbij gaan we vooral kijken of je genoeg mineralen en vitamines binnenkrijgt. Misschien dat voedingssupplementen jou hierbij kunnen helpen. Je krijgt bovendien praktische tips en een advies op maat waarmee je direct aan de slag kunt, zodat je eindelijk uit die vicieuze cirkel kunt stappen!

Datum: 03 maart 2020