Wat kun je doen bij een lactose-intolerantie?
Ervaar je weleens klachten zoals buikkramp, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel? Grote kans dat je een intolerantie voor lactose hebt.
Zuivel
Lactose is een suiker dat van nature voorkomt in zuivel. Lactose moet in onze spijsvertering worden afgebroken tot de suikers galactose en glucose. Spijsverteringsenzymen werken als een soort schaartjes die voedsel in losse stukjes knipt. Het enzym dat lactose losknipt is lactase. Lactase wordt aangemaakt in de wand van de dunne darm. Zuivel van koeien is vooral lastig te verteren in vergelijking met die van geiten, schapen of buffels.
Erfelijkheid
Waarom lactase niet goed werkt of zelfs ontbreekt, kan deels worden verklaard door erfelijkheid. Niet elk volk op aarde heeft zuivel op de kaart staan. Denk maar eens aan China. Heb je weleens Chinese kaas gegeten? Waarschijnlijk niet. In Zuid-Amerika wordt voornamelijk geitenzuivel gebruikt, maar geen zuivel van koeien. Hetzelfde geldt voor het Afrikaanse continent. Als je oorsprong in een van deze streken ligt, is de kans groter dat je moeite hebt om koeienzuivel te verteren.
Lactose-intolerantie
Een lactose-intolerantie ontstaat vaak na je vijfde levensjaar. Daarvóór komt die nauwelijks voor omdat we moedermelk drinken, die het enzym actief houdt. Verder zie je ook een lactose-intolerantie ontstaan wanneer we langdurig geen zuivel gebruiken.
Geen allergie
Een intolerantie is overigens geen allergie. Bij een allergie reageert je immuunsysteem op de stof en zelfs al op het kleinste deeltje. Dat is niet het geval bij een intolerantie, waarbij je tot een bepaalde hoeveelheid kunt eten totdat het misgaat door een verteringsprobleem.
Testen
Als je wilt achterhalen of je lactose-intolerant bent, kun je natuurlijk zuivel gebruiken en wachten op de klachten. Bij de huisarts kun je gaan voor iets meer subtiliteit: je drinkt een glas met lactoserijk water op en vervolgens krijg je een bloed- of ademtest, waarbij de hoeveelheid iets zegt over je verteringscapaciteit. Je kunt ook een genetische test afleggen waarbij je aangeboren afbraakvermogen voor lactose in kaart wordt gebracht.
Een handje amandelen per dag is een perfecte aanvulling
Lactase-supplement
Weet je dat je lactose-intolerant bent en wil je af en toe toch zuivel eten, bijvoorbeeld tijdens een etentje of gewoon omdat het lekker is? Dan kun je kiezen voor een lactase-supplement dat je tijdens het eten inneemt.
Niet noodzakelijk
Als je je zorgen maakt dat je zuivel mist in je voedingspatroon, dan is dit grotendeels onnodig. Niets maakt zuivel uniek qua voedingsstoffen en het is zeker niet noodzakelijk. Het wordt voornamelijk gepromoot als een essentiële voedingsbron omdat we simpelweg een perfect klimaat hebben voor gras waar koeien op kunnen staan. Hetzelfde geldt voor tarwe en brood: het is een commerciële overweging. Als we wat zuidelijker hadden gewoond, waar dit niet mogelijk was, dan zouden rijst en kokos prominent op de voedingsschijf hebben gestaan.
Aanvulling
Als je je toch afvraagt of je nu wel voldoende calcium binnenkrijgt, kun je overstappen op amandelmelk, groenten, fruit, pitten en zaden. Een handje amandelen per dag is een perfecte aanvulling voor je calciumbehoefte, en verder is het vooral belangrijk om de calcium-opname met vitamine D3 optimaal te houden.
Meer weten?
Wil je meer weten over lactase? Loop gerust eens binnen bij De Rode Pilaren voor een product voor jouw situatie.
-
Na het eten is het weer zo ver: je voelt je buik weer borrelen. Steeds vaker krijg je te maken met vervelende buikkrampen, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
-
Chronische darmziekten komen steeds vaker voor. Vroeger was nog weinig bekend over de invloed van onze omgeving op ons DNA, ook wel epigenetica genoemd.
-
Darmklachten kunnen voor veel ongemak zorgen. Het dagelijks leven gaat gepaard met een opgeblazen gevoel, een verstoorde stoelgang en vreselijke buikpijn. Zo maakt je buik vaak gênante geluiden op de meest onfortuinlijke momenten, zoals tijdens een date of net op het moment dat er op kantoor een stilte valt.
-
Hoe het zich uit, kan verschillen. Misschien heb je last van een opgeblazen buik, verloopt je stoelgang moeizaam of onregelmatig of heb je last van winderigheid. Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend.
-
Tegenwoordig hebben we het altijd druk. We rennen, vliegen en springen door het leven. Onze agenda’s zijn overvol en dat kan voor de nodige stress zorgen. Sterker nog, het kan tot een burn-out of depressie leiden.
-
De werking van je darmen is niet alleen afhankelijk van goede voeding. Ook een goede mentale balans is belangrijk. Stress kan hierbij flink wat roet in het eten gooien.
-
Al tijden heb je last van een opgeblazen en pijnlijke buik. Je stoelgang verloopt moeizaam en is onregelmatig.
-
Anouk (37) vertelt: ‘In het begin dacht ik dat ik misschien een infectie had die vanzelf wel over zou gaan. Soms verdwenen mijn klachten ook even, maar na een tijdje kwamen de hevige buikpijnen en diarree altijd weer terug.
-
Saskia is een echte ‘shopaholic’. Al sinds jaar en dag gaat ze er regelmatig, samen met haar beste vriendin, op uit.
-
Al tijden heb je er last van. Je buik is opgeblazen en doet zeer. Je stoelgang verloopt moeizaam en is onregelmatig.