Ik had áltijd last van darmklachten’
Lindsay: ‘Mijn buik en ik zijn nooit echt grote vrienden geweest. Al sinds mijn ouders gingen scheiden, ik was toen 12 jaar, heb ik altijd last van mijn darmen gehad. Een enorm opgeblazen buik, krampen en een onregelmatige stoelgang. Bovendien was ik echt altijd moe. Dit had een negatief effect op mijn schoolprestaties, mijn sociale leven én mijn humeur. Ik kon heel vaak niet naar een feestje of op stap en daar baalde ik enorm van. Inmiddels ben ik 20 en dankzij Hanna weet ik eindelijk wat er met me aan de hand is!’
Prikkelbare darm
‘Ik ben een paar keer bij de huisarts geweest met mijn klachten en hij dacht aan een prikkelbare darm. Ik kreeg wat adviezen mee en dat was het. Omdat ik niet heel dol ben op medische behandelingen, heb ik nooit om een doorverwijzing gevraagd. Ik besloot dat ik met mijn darmklachten moest leren leven en maakte er het beste van.’
Laboratorium onderzoek
‘Totdat ik 19 jaar was en ik mijn studie niet kon volhouden vanwege mijn klachten. Een vriendin van mijn moeder begon over Hannah en ik besloot een afspraak te maken. Tijdens het intakegesprek merkte ik al dat Hannah weet waarover ze praat en dat ze direct en duidelijk is. En heel aardig! Ze stelde voor om mijn ontlasting te laten onderzoeken door een laboratorium. Heel even vond ik dat een gek idee, maar ik snap ook dat ontlasting nodig is om de oorzaak te vinden.’
Behandelplan
‘Zo gezegd, zo gedaan. Op basis van de uitslagen stelde Hannah een behandelplan voor mij op met voedingsadviezen en voedingssupplementen. Zo bleek dat ik lactose-intolerantie was en dat ik ook erg moet oppassen met suikerrijke voeding. Best balen voor een zoetekauw zoals ik, maar als een aangepast dieet ervoor zou zorgen dat ik van mijn klachten af kom, dan ga ik ervoor!’
Ik merkte echt dat mijn lichaam moest wennen aan mijn dieet
Stuk beter!
‘Inmiddels zijn we drie maanden verder. Ik merkte echt dat mijn lichaam moest wennen aan mijn dieet. Ten goede, want mijn klachten werden steeds minder. Ik heb meer energie en de buikkrampen zijn zo goed als verdwenen. Mijn stoelgang had iets langer de tijd nodig, maar die is nu ook vrij regelmatig. Ik voel me een stuk beter! Wel heb ik nog regelmatig een afspraak met Hannah zodat zij kan checken of het gewenste resultaat gehaald wordt of dat er een aanpassing nodig is.’
Darmklachten
Heb jij ook last van je darmen? Dit kan Hannah voor jou doen!
- Allereerst hebben jullie een intake waarin jij vertelt wat je klachten zijn en hoe lang je deze hebt.
- Jouw ontlasting wordt onderzocht in een laboratorium om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen.
- Hannah bepaalt op de basis van de labuitslagen of ze jou moet doorverwijzen naar een andere zorgverlener of dat zij jou zelf kan behandelen. In dat geval stelt ze een persoonlijk behandelplan op met daarin bijvoorbeeld reflexzonetherapiebehandelingen, voedingsadviezen en supplementen.
- Zowel tijdens de behandelingen als thuis ga jij aan de slag met jouw behandelplan.
- Jullie maken regelmatig een afspraak zodat Hannah kan controleren of de behandeling aanslaat of dat een andere aanpak nodig is.
-
Na het eten is het weer zo ver: je voelt je buik weer borrelen. Steeds vaker krijg je te maken met vervelende buikkrampen, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
-
Ervaar je weleens klachten zoals buikkramp, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel?
-
Chronische darmziekten komen steeds vaker voor. Vroeger was nog weinig bekend over de invloed van onze omgeving op ons DNA, ook wel epigenetica genoemd.
-
Darmklachten kunnen voor veel ongemak zorgen. Het dagelijks leven gaat gepaard met een opgeblazen gevoel, een verstoorde stoelgang en vreselijke buikpijn. Zo maakt je buik vaak gênante geluiden op de meest onfortuinlijke momenten, zoals tijdens een date of net op het moment dat er op kantoor een stilte valt.
-
Hoe het zich uit, kan verschillen. Misschien heb je last van een opgeblazen buik, verloopt je stoelgang moeizaam of onregelmatig of heb je last van winderigheid. Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend.
-
Tegenwoordig hebben we het altijd druk. We rennen, vliegen en springen door het leven. Onze agenda’s zijn overvol en dat kan voor de nodige stress zorgen. Sterker nog, het kan tot een burn-out of depressie leiden.
-
De werking van je darmen is niet alleen afhankelijk van goede voeding. Ook een goede mentale balans is belangrijk. Stress kan hierbij flink wat roet in het eten gooien.
-
Al tijden heb je last van een opgeblazen en pijnlijke buik. Je stoelgang verloopt moeizaam en is onregelmatig.
-
Anouk (37) vertelt: ‘In het begin dacht ik dat ik misschien een infectie had die vanzelf wel over zou gaan. Soms verdwenen mijn klachten ook even, maar na een tijdje kwamen de hevige buikpijnen en diarree altijd weer terug.
-
Saskia is een echte ‘shopaholic’. Al sinds jaar en dag gaat ze er regelmatig, samen met haar beste vriendin, op uit.