eenzaamheid

Zo doorbreek je de vicieuze cirkel van eenzaamheid

Eenzaamheid verschilt sterk van persoon tot persoon. Bovendien is er een verschil tussen alleen zijn en je eenzaam voelen. Maar met kleine dingen kun je al snel een verschil maken. Bovendien kan therapie helpen als je er zelf niet uitkomt.

Jonge mensen

De coronacrisis en de lockdowns zorgden ervoor dat veel mensen zich eenzaam voelden. Uit een onderzoek van de Universiteit van Chicago blijkt dat niet alleen ouderen eenzaam zijn, maar dat ook veel twintigers en dertigers deze gevoelens ervaren. Natuurlijk hebben we allemaal social media en vrienden waar we mee omgaan. Maar dat zorgt niet altijd voor een vervuld gevoel. Er is meer nodig om eenzaamheid tegen te gaan.

Wat te doen tegen eenzaamheid?

Je hoeft niet binnen een week een compleet nieuwe vriendenkring uit je mouw te schudden.
Maar er zijn kleine dingen die al een verschil kunnen maken. Achterhaal waar het eenzame gevoel vandaan komt, maak elke dag een wandeling, doe vrijwilligerswerk, of maak in je eentje die mooie reis.

Therapie bij eenzaamheid: zo doorbreek je die vicieuze cirkel!

Vicieuze cirkel

Dat klinkt simpel, toch? Helaas is dit niet altijd het geval. Eenzaamheid kan zich vormen tot een vicieuze cirkel, waarin de neerwaartse spiraal kenmerkend is. Als je je eenzaam voelt, dan trek je je vaak terug. Misschien ga je sociale interactie bewust uit de weg, ontwikkel je negatieve gedachten, en gaat piekeren. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot depressieve gevoelens. En dit vergroot je eenzaamheid nóg meer.

Therapie

Kom je er niet uit? Of merk je dat de eenzaamheid een dieperliggende oorzaak heeft waar je echt mee aan de slag moet? Een gebrek aan zelfvertrouwen en de daaruit voortvloeiende eenzaamheid kan te maken hebben met trauma’s vanuit je jeugd of vorige relaties. Psychosociale therapie, traumatherapie of systeemtherapie kunnen je helpen om emotionele blokkades, trauma’s of angstgevoelens uit de weg te gaan. Het zorgt weer voor zelfvertrouwen en daarmee vind je ook je plek in de maatschappij of het systeem van je familie terug.

Datum: 20 juli 2022