Hoe overleef ik…? Met een ‘feestdagen- en vakantiesurvivalgids!’
De feestdagen en bijbehorende vakantie is voor veel mensen gezellig en ontspannend. Mooi gedekte tafels, lekker eten, lachende gezichten, we kennen allemaal het scenario. Maar mogelijk is het voor jou niet alleen een feestelijke tijd, maar is het ook best zwaar. Want je zou de feestdagen, vakantie en daarna nieuwjaarsborrels ook kunnen zien als een sociale uitputtingsslag.
Belangrijke tips
Maroesja Grabijn is coach en lichaamsgericht therapeut, en heeft al eens een zogenaamde ‘feestdagen- en vakantiesurvivalgids’ geschreven. De kern van deze gids? Jij kan de baas zijn over hoe jij de feestdagen wilt beleven, en je bent een ander dus niets verplicht. Daarbij geeft Maroesja een aantal handige tips waarmee je lastige momenten beter het hoofd kunt bieden. Maroesja legt uit waarom deze tips nu werken en zo belangrijk kunnen zijn.
Rust herpakken
Wanneer je op een borrel staat of bij een diner aanwezig bent, kun je te midden van al die personen nogal ver van jezelf voelen staan. Je merkt dat je continu aan het observeren bent en je gedachten malen door je hoofd. Plotseling slaat de onrust of paniek toe. Dat vind natuurlijk niemand prettig. Om ervoor te zorgen dat je je rust bewaart, heeft Maroesja die tips ontwikkeld. ‘Zo adviseerde ik een zogenaamd ‘grondingsitem’ mee te nemen. Het doel hiervan is dat je iets hebt om vast te pakken op het moment dat je merkt dat je te weinig contact met jezelf hebt. Door het item – een touwtje, steentje of takje – vast te pakken, is dat als het ware een bewustwording. Je tastzintuig haalt je eventjes ‘uit je hoofd’, zodat je de tijd hebt om rust te herpakken.’
Bewust zijn van je omgeving
‘Ook helpt het je om je bewust te zijn van de grond waarop je staat. Voel de textuur onder je schoenen en merk op dat je stevig staat. Hierbij geldt eveneens dat de bewuste sensatie je in je lichaam brengt, waardoor je je krachtiger kunt voelen. Ben je nu toch aan het dissociëren en slaan je gedachten op de hol? Probeer je dan op andere zaken te concentreren. Laat de emoties even voor wat ze zijn, en focus je op je andere zintuigen. Wat zie je om je heen? In wat voor omgeving ben je? Waar ruikt het naar? Kun je ook iets aanraken? Doordat je je brein op deze manier aan het werk zet, blijft er minder ruimte over voor eventuele angstige gedachten en kun je jezelf kalmeren.’
Als coach en lichaamsgericht therapeut is het mijn missie om jou helpen begrijpen
Goede voorbereiding
Verder gaf Maroesja tips over de voorbereiding voorafgaand op een kerstfeest, nieuwjaarsborrel of andere sociale gelegenheid. ‘Vaak heb je je zorgvuldig voorbereide interventies niet eens nodig, maar doordat je er van tevoren over hebt nagedacht, geeft je dat al ontzettend veel rust. Zo adviseer ik je na te denken over waar je grenzen liggen. Over welke onderwerpen spreek je wel, en welke niet? Ook kun je nadenken over wat je reactie zal zijn op het moment dat iemand dat toch aansnijdt of een grens overgaat.’
Aan genieten toekomen
‘Het kan prettig zijn om af te spreken samen met een ander een bepaald evenement te bezoeken. Zo hoef je je niet alleen te voelen en zou je daarbij kunnen overwegen deze persoon in te lichten over je voorbereiding. Zo kan diegene inspringen wanneer je je oncomfortabel voelt. Verder is een zogenaamd ‘ontsnappingsplan’ vaak erg kalmerend. Als je bedenkt hoe je weg wilt, op wat voor manier je dat zou kunnen aangeven en op welk moment je dat kunt uitvoeren geeft dat veel rust. Doordat je weet wat je kunt verwachten, zou het ook zo maar eens kunnen zijn dat je al je plannen durft los te laten en zowaar aan genieten toekomt.’
Een stevige basis
Wil jij ook leren luisteren naar jezelf? Maroesja: ‘Als coach en lichaamsgericht therapeut is het mijn missie om jou helpen begrijpen, voelen en ervaren dat je goed genoeg bent zoals je bent. Dat doe ik door mensen in staat te stellen kennis en ervaring vanuit het hoofd, lichaam en ervaring te combineren. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die stevige basis kan vinden, vergroten en meenemen in het dagelijks leven. Benieuwd? Neem vrijblijvend contact op.’
-
Eenzaamheid verschilt sterk van persoon tot persoon. Bovendien is er een verschil tussen alleen zijn en je eenzaam voelen.
-
We hebben het al een jaar lang over het nieuwe normaal, maar eigenlijk is niets wat er momenteel gebeurt normaal. Het is onnatuurlijk voor de mens om afstand van elkaar te bewaren, elkaar niet aan te raken en zich niet vrij te kunnen bewegen. Nog even volhouden, nemen we onszelf welwillend voor. Maar ondertussen begint de koek op te raken.
-
De lockdown zorgt ervoor dat we onze contacten flink moeten beperken. Even een drankje doen in een café is er allang niet meer bij, en ook komen we een stuk minder bij elkaar over de vloer. Hierdoor zitten we niet alleen ‘opgesloten’ in ons huis, maar vaak ook in onszelf. Door het weinige fysieke contact kunnen we elkaar al snel uit het oog verliezen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.