eenzaamheid

Contactverlies: steun bij eenzaamheid en verdriet

We hebben het al een jaar lang over het nieuwe normaal, maar eigenlijk is niets wat er momenteel gebeurt normaal. Het is onnatuurlijk voor de mens om afstand van elkaar te bewaren, elkaar niet aan te raken en zich niet vrij te kunnen bewegen. Nog even volhouden, nemen we onszelf welwillend voor. Maar ondertussen begint de koek op te raken. Het gebrek aan contact breekt ons langzamerhand op. Je kunt je hierdoor eenzaam voelen, sombere gevoelens ervaren of verdrietig zijn. Dat is iets wat wél normaal is.

Verlies en rouw

Misschien merk je het bij jezelf of bij de mensen om je heen. Deze tijd doet van alles met ons. Er ontbreekt een stukje verbinding, en dat gaat gepaard met een gevoel van verlies. Het zorgt niet alleen voor eenzaamheid, maar ook voor een stukje rouw. Rouw om wat er niet meer kan en in de toekomst misschien ook niet meer kan. Dat is een andere soort rouw dan bij bijvoorbeeld een overlijden, maar zeker een die veel teweegbrengt.

Gemak van contact

We missen nu een bepaalde manier van contact, met name het gemak. Dingen waar we voorheen niet over na zouden denken, zijn nu een sociale faux pas. Het is onze tweede natuur geworden om naar achteren te stappen of om te lopen als we iemand tegenkomen. Het verlies van al deze kleine, subtiele manieren van contact, daar hebben we ook over te rouwen.

Terugtrekgedrag

Als we het verdriet daarover niet voelen, dan reageren we daar soms op door ons terug te trekken. De ironie is dat we zo nog meer uit contact treden en de eenzaamheid toeneemt. Door dit gedrag te spiegelen, laat ik je inzien waar je dit onbewust doet. Met een liefdevolle schop onder je kont krijg je net die aanzet om toch weer bepaalde dingen aan te gaan. Ook als je bang bent geworden door de coronatijd, of als het contact leggen moeilijker is geworden.

Verbinding maken

Maar hoe creeër je opnieuw een plek van verbinding, waar vanuit je contact kunt maken met jezelf én met anderen? Dat begint allereerst door contact met je gevoel te maken en meer prioriteit aan jezelf te geven. Wanneer je uit verbinding gaat met jezelf en de ander, kun je ook angst krijgen om werkelijk te voelen. Veel mensen zitten dan in hun hoofd, terwijl emoties gevoeld worden in het lichaam. Het is belangrijk om hier weer naar te luisteren.

Deze tijd doet van alles met ons. Er ontbreekt een stukje verbinding

Coaching

In de veiligheid van een coachingsessie is het vaak makkelijker om uit je hoofd te komen. Door in gesprek te zijn worden dingen soms al helder door ze hardop uit te spreken. Je ontdekt dan dat er een bepaalde onrust is of merkt op dat er een gevoel van leegte zit. Daar kunnen we dan samen naar kijken: hoe voelt het en wat heb je nodig om dat anders aan te vliegen? Soms is het al genoeg om er alleen samen even bij stil te staan en over te praten.

Buiten je comfortzone

Wanneer je eenmaal een route hebt gevonden om je leven te leven met weinig contact, kun je gewend raken aan de eenzaamheid. Op het moment dat je dan het eerste contact legt, kan dit angst oproepen. Je voelt weer wat je gemist hebt en je kan je dan vaker alleen voelen. Ik geef je daarom niet alleen een zetje om die eerste stappen buiten je comfortzone te zetten, maar ondersteun je ook bij wat je daar tegenkomt. Ik help je weer meer tot ontspanning te komen en op een gezonde manier om te gaan met gevoelens als ongemak, angst, frustratie en verdriet.

Over Maroesja Grabijn

Heb jij er behoefte aan om je verhaal te doen met 100% aandacht voor jou? Maroesja Grabijn ondersteunt je graag met een combinatie van coaching en lichaamsgerichte therapie om weer in contact te komen met jezelf en anderen. Dat kan online, maar het is ook mogelijk om langs te komen en elkaar in de ogen te kijken, voor een moment van écht contact.

Datum: 20 april 2021