contact-houden

Hoe kun je contact houden tijdens de lockdown?

De lockdown zorgt ervoor dat we onze contacten flink moeten beperken. Even een drankje doen in een café is er allang niet meer bij, en ook komen we een stuk minder bij elkaar over de vloer. Hierdoor zitten we niet alleen ‘opgesloten’ in ons huis, maar vaak ook in onszelf. Door het weinige fysieke contact kunnen we elkaar al snel uit het oog verliezen. We belanden elk in ons eigen bubbel, waar we vooral met ons eigen ding bezig zijn. Je vergeet hierdoor uit te reiken naar mensen die je anders makkelijker tegen zou komen. Hoe zorg je dan dat je de sociale afstand overbrugt en toch contact houdt tijdens de lockdown?

Eigen bubbel

Voorheen was het makkelijk om contact te houden. Je zag elkaar zonder hier al te veel moeite voor te doen. Je trof elkaar toevallig in de winkel, op een feestje of ander evenement. Maar nu al deze fysieke ontmoetingen wegvallen, moeten we hier meer moeite voor doen. Hoe meer je in je bubbel zit, hoe sneller je vergeet om contact te zoeken met de mensen die je normaal gesproken dagelijks zag. De buurvrouw om de hoek of het verre familielid worden dan vergeten.

Verbinding houden

Het thuiswerken en thuisonderwijs zorgt ervoor dat mensen eilandjes gaan vormen, met het gevolg dat mensen vergeten om contact te zoeken met elkaar. De dagen lijken op deze manier snel achter elkaar weg te drijven. Bovendien kan het best uitputtend zijn om dag in, dag uit dezelfde mensen en dezelfde vier muren te zien. Het is daarom belangrijk om een manier te vinden waarop je toch verbinding houdt met mensen, zodat je niet helemaal wegdrijft.

Contact via post

Om contact met anderen te houden, kun je natuurlijk een app-bericht sturen of digitale middelen inzetten, zoals FaceTime, Skype of Zoom. Maar dit is niet voor elke generatie even makkelijk, en bovendien zijn veel mensen de digi-wereld wel een beetje beu. Het kan daarom waardevoller zijn om terug te gaan naar ouderwetsere manieren van contact. Stuur een kaartje of schrijf een brief om te laten weten dat je aan iemand denkt. Bel diegene van wie je weet dat hij of zij eenzaam is of alleen thuis zit, en bied een luisterend oor. Even iets via de post krijgen of een praatje maken kan dan veel goeds doen.

Voorheen was het makkelijk om contact te houden

Veilig afspreken

Ook zijn er misschien wel veilige manieren te verzinnen om toch samen te zijn. Spreek eens met elkaar af in de buitenlucht, in plaats van dat je bij elkaar op de koffie gaat, en maak samen een wandeling. Stel verjaardagsfeesten en speciale gelegenheden niet uit, maar probeer ze op een andere manier te vieren. Verras je vrienden en familie bijvoorbeeld met een zelfgemaakt cadeau, laat een bloemetje of high tea bezorgen of organiseer een drive-thru-feest.

Wees creatief

Wees daarom creatief en zoek naar manieren om het contact met elkaar specialer en persoonlijker te maken, om het gevoel te geven dat je iemand echt hebt gezien. Spreek uit naar de mensen om wie je geeft hoe belangrijk ze voor je zijn. Ook wanneer je denkt dat dit vanzelfsprekend is. We hebben momenteel allemaal behoefte aan extra contact. Nu is dus een uitgelezen kans om het contact met anderen te verdiepen.

Vind je het moeilijk om contact te maken of houden met anderen? Of wil je meer tips voor het verkrijgen van diepere relaties? Maroesja Grabijn voorziet je graag van advies en kan je middels coaching helpen om meer in verbinding te staan met jezelf en anderen.

Datum: 15 januari 2021