
Hoe kun je contact houden tijdens de lockdown?
De lockdown zorgt ervoor dat we onze contacten flink moeten beperken. Even een drankje doen in een café is er allang niet meer bij, en ook komen we een stuk minder bij elkaar over de vloer. Hierdoor zitten we niet alleen ‘opgesloten’ in ons huis, maar vaak ook in onszelf. Door het weinige fysieke contact kunnen we elkaar al snel uit het oog verliezen. We belanden elk in ons eigen bubbel, waar we vooral met ons eigen ding bezig zijn. Je vergeet hierdoor uit te reiken naar mensen die je anders makkelijker tegen zou komen. Hoe zorg je dan dat je de sociale afstand overbrugt en toch contact houdt tijdens de lockdown?
Eigen bubbel
Voorheen was het makkelijk om contact te houden. Je zag elkaar zonder hier al te veel moeite voor te doen. Je trof elkaar toevallig in de winkel, op een feestje of ander evenement. Maar nu al deze fysieke ontmoetingen wegvallen, moeten we hier meer moeite voor doen. Hoe meer je in je bubbel zit, hoe sneller je vergeet om contact te zoeken met de mensen die je normaal gesproken dagelijks zag. De buurvrouw om de hoek of het verre familielid worden dan vergeten.
Verbinding houden
Het thuiswerken en thuisonderwijs zorgt ervoor dat mensen eilandjes gaan vormen, met het gevolg dat mensen vergeten om contact te zoeken met elkaar. De dagen lijken op deze manier snel achter elkaar weg te drijven. Bovendien kan het best uitputtend zijn om dag in, dag uit dezelfde mensen en dezelfde vier muren te zien. Het is daarom belangrijk om een manier te vinden waarop je toch verbinding houdt met mensen, zodat je niet helemaal wegdrijft.
Contact via post
Om contact met anderen te houden, kun je natuurlijk een app-bericht sturen of digitale middelen inzetten, zoals FaceTime, Skype of Zoom. Maar dit is niet voor elke generatie even makkelijk, en bovendien zijn veel mensen de digi-wereld wel een beetje beu. Het kan daarom waardevoller zijn om terug te gaan naar ouderwetsere manieren van contact. Stuur een kaartje of schrijf een brief om te laten weten dat je aan iemand denkt. Bel diegene van wie je weet dat hij of zij eenzaam is of alleen thuis zit, en bied een luisterend oor. Even iets via de post krijgen of een praatje maken kan dan veel goeds doen.
Voorheen was het makkelijk om contact te houden
Veilig afspreken
Ook zijn er misschien wel veilige manieren te verzinnen om toch samen te zijn. Spreek eens met elkaar af in de buitenlucht, in plaats van dat je bij elkaar op de koffie gaat, en maak samen een wandeling. Stel verjaardagsfeesten en speciale gelegenheden niet uit, maar probeer ze op een andere manier te vieren. Verras je vrienden en familie bijvoorbeeld met een zelfgemaakt cadeau, laat een bloemetje of high tea bezorgen of organiseer een drive-thru-feest.
Wees creatief
Wees daarom creatief en zoek naar manieren om het contact met elkaar specialer en persoonlijker te maken, om het gevoel te geven dat je iemand echt hebt gezien. Spreek uit naar de mensen om wie je geeft hoe belangrijk ze voor je zijn. Ook wanneer je denkt dat dit vanzelfsprekend is. We hebben momenteel allemaal behoefte aan extra contact. Nu is dus een uitgelezen kans om het contact met anderen te verdiepen.
Vind je het moeilijk om contact te maken of houden met anderen? Of wil je meer tips voor het verkrijgen van diepere relaties? Maroesja Grabijn voorziet je graag van advies en kan je middels coaching helpen om meer in verbinding te staan met jezelf en anderen.
-
We hebben het al een jaar lang over het nieuwe normaal, maar eigenlijk is niets wat er momenteel gebeurt normaal. Het is onnatuurlijk voor de mens om afstand van elkaar te bewaren, elkaar niet aan te raken en zich niet vrij te kunnen bewegen. Nog even volhouden, nemen we onszelf welwillend voor. Maar ondertussen begint de koek op te raken.
-
De feestdagen en bijbehorende vakantie is voor veel mensen gezellig en ontspannend. Mooi gedekte tafels, lekker eten, lachende gezichten, we kennen allemaal het scenario.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Veel mensen in Nederland werken fulltime, en voor die mensen klinkt het dan ook niet gek als we het hebben over de dagelijkse werksleur. Voor sommige mensen is het zelfs zo erg dat ze van s ochtends vroeg tot s avonds laat bezig zijn met hun werk. Dit hoeft niet altijd fysiek bezig te zijn, veel mensen kunnen hun gedachten niet van werk afkrijgen en blijven ook na werk nadenken over werk over hoe dingen beter kunnen of dingen die nog gedaan moeten worden.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.
-
Cadeaus geven aan een ander is leuker dan er zelf één krijgen, althans dat zeggen veel mensen. Dat is op het gebied van materiële zaken vaak ook zeker het geval, maar waar het gaat om echte duurzame investeringen is het vooral belangrijk om deze jezelf cadeau te doen. Hier gaan namelijk jijzelf maar ook je omgeving profijt van hebben.
-
Toen Janneke (39) voor het eerst bij me kwam, was ze aan het herstellen van een pittige burn-out. Zelf had ze die absoluut niet zien aankomen. Ze deed immers alleen maar dingen die ze leuk vond (dacht ze)? Voor haar uitdagende baan op het evenementen organisatiebureau maakte ze vaak lange dagen.