Is het vet of is het vel?
Je kunt behoorlijk onzeker zijn over je lichaam. Want ook al ben je nóg zo trots dat het je is gelukt om al die overtollige kilo’s kwijt te raken of dankbaar omdat je langgekoesterde kinderwens eindelijk in vervulling is gegaan, toch kan die blijdschap behoorlijk getemperd worden als je ziet hoe je buik erbij ‘hangt’. Een uitgerekte huid, overhangend vel, ontsierende striae of vetrolletjes die niet lijken te kunnen worden weggetraind. Daar wil je toch het liefst vanaf?
Plastische chirurgie
‘Over het algemeen kunnen wij daar als plastisch chirurg door middel van liposuctie of een buikwandcorrectie veel aan verbeteren’, stelt Léon van Adrichem gerust. ‘Uiteraard gaat daar een uitgebreid intakegesprek aan vooraf, want eerst moet in kaart gebracht worden of een dergelijke ingreep de juiste oplossing is voor het probleem. Het is bijvoorbeeld van groot belang dat het gewicht van de cliënt stabiel is. Dergelijke ingrepen zijn namelijk geen vervanging voor het afvallen. Wanneer je een BMI van 30 of hoger hebt, word je zelfs niet eens uitgenodigd voor een gesprek, want dan moet je eerst afvallen. Tijdens het gesprek wordt vooral veel aandacht besteed aan de verwachting van de cliënt. Deze moet namelijk wel overeenkomen met wat ik kan realiseren. Daarom is het ontzettend belangrijk dat ik alles goed uitleg.’
Vier onderdelen
Bij het intakegesprek hoort ook een grondig onderzoek om te inventariseren wat het probleem precies is. ‘Ik onderzoek de buik op vier verschillende onderdelen’, vervolgt Léon zijn verhaal. ‘Ten eerste kijk ik of er sprake is van vetoverschot onder de huid, want als dat er niet is, is een liposuctie, een procedure waarbij overtollig vet met een canule wordt weggezogen, geen optie. Soms zie je voornamelijk vet in de buik, al dan niet gecombineerd met de flanken: de zogenoemde ‘love handles’. Met behulp van liposuctie kan dit heel mooi worden weggehaald.
Ten tweede kijk ik of er een huidoverschot is én of dit zich bevindt op alleen de onderbuik of juist ook bij de bovenbuik. De navel zit daar net tussenin en houdt de huid op die plaats vast aan de onderlaag. Wanneer er ook huidoverschot zit aan de bovenbuik en je zou alleen de onderbuik, door middel van een mini-buikwandcorrectie, rechttrekken, zou de navel te veel onder spanning komen te staan en corrigeer je de bovenbuik onvoldoende. Daarom is in dat geval een reguliere buikwandcorrectie nodig, waarbij de navel wordt losgemaakt van de huid en later opnieuw wordt ingehecht. Op deze manier blijft de navel goed doorbloed en op de juiste plek op de buik. Bij een jongere cliënt, waarvan de huid nog elastisch is, kan een liposuctie soms volstaan. Dat moet natuurlijk wel per cliënt bekeken worden, want als de huid vol striae zit, is er veel minder elasticiteit. We opereren hier overigens geen mensen die met een maagbandje of maagverkleining 60 kilo of meer zijn afgevallen. Hun basisgezondheid is doorgaans instabieler en hiervoor zijn wij als kliniek niet ingericht.
Het derde punt waar we naar kijken zijn de buikspieren en dan met name de rechte buikspieren. Deze zitten aan de voorkant en ze mogen maximaal 2 à 3 cm uit elkaar staan.
Tot slot inventariseer ik hoe ver de spieren naar voren komen. Aan het vet achter de spieren kunnen we namelijk niets doen. Dit kun je niet wegzuigen en dan is het enige advies om eerst te gaan afvallen.’
‘Ik onderzoek de buik op vier verschillende onderdelen’
Liposuctie
Zodra alles goed in kaart is gebracht, komt Léon met een advies. ‘Wanneer er alleen sprake is van vetoverschot en de huid is nog in goede conditie, is een liposuctie een goede oplossing om de onderbuik, bovenbuik en love handles te behandelen. Nu is het niet zo dat wanneer er 2 kg vet wordt weggezogen, je ook direct 2 kg lichter bent. Je lichaam maakt vocht aan om de beschadigde cellen af te voeren en daarom draag je de eerste weken drukkleding om het vocht eruit te drukken en de huid aan de onderlaag te laten verkleven. Het kan drie maanden tot een jaar duren voordat je lichaam alle beschadigde cellen heeft opgeruimd en het volledige resultaat zichtbaar is.’
Buikwandcorrectie
Léon: ‘Wanneer er naast een huidoverschot ook een vetoverschot is, voer ik voorafgaand aan de buikwandcorrectie eerst een liposuctie uit. Het maakt de operatie ook wat gemakkelijker, omdat je de huid daarmee al helemaal losmaakt van de onderlaag. In tegenstelling tot een liposuctie, waarbij je slechts een paar kleine insteekgaatjes in de huid maakt, laat een buikwandcorrectie een groot litteken achter. Deze loopt net boven de grens van het schaamhaar en valt daarmee netjes onder de rand van een zwembroek of bikinibroekje. De lengte van het litteken is afhankelijk van het huidoverschot. Als de huid ook naar de zijkant meer overhangt, loopt het litteken wat op naar de flanken toe. Tijdens de operatie bekijk ik ook meteen de conditie van de rechte buikspieren en hecht ik deze eventueel naar elkaar. Zelf vind ik dit een van de leukste operaties om te doen. Je creëert een grote verandering waarmee de cliënt heel blij is’, besluit de plastisch chirurg enthousiast.
-
Denk eens na. Hoe vaak heb jij afgelopen zomer met dat scheermesje in je handen gestaan? En had je liever wat strakker in je vel gezeten?
-
Je kent dat wel: je bent flink afgevallen door goed op je voeding te letten en lekker te sporten. Alleen die laatste vetrandjes gaan maar niet weg.
-
In ons lichaam kunnen zich vervelende vetophopingen plaatsen. Bijvoorbeeld rondom onze taille, de heupen of in het gezicht. Zelfs als je sport kom je er maar moeilijk vanaf.
-
Vrouwen voelen zich regelmatig onzeker over hun lichaam. Vooral wanneer er vervelende hardnekkige vetjes zichtbaar zijn.
-
We kennen ze maar al te goed: onze ‘probleemzones’. Het buikje dat maar niet weg te trainen is. Een woord als ‘lovehandles’ klinkt dan wel heel lief en romantisch, maar die zwembandjes rond je taille ben je liever kwijt dan rijk.
-
We kennen ze maar al te goed: onze ‘probleemzones’. Het buikje dat maar niet weg te trainen is. Een woord als ‘lovehandles’ klinkt dan wel heel lief en romantisch, maar die zwembandjes rond je taille ben je liever kwijt dan rijk.
-
Een zwangerschap van negen maanden, een bevalling en een kraambed: een kind op de wereld zetten heeft een flinke impact op je lichaam. Dat merkte Kim (39) ook.
-
De term ‘bodysculpting’ (letterlijk vertaald ‘het beeldhouwen van een lichaam’) doet je misschien denken aan de Oud-Griekse beeldhouwkunst. Kunstenaars die met precisie een lichaam vormgeven naar perfectie.
-
Het is zó lastig. Je bent beter gaan eten, meer gaan bewegen en bent al met al fitter gaan leven. Ontzettend knap, natuurlijk! Ja mag jezelf best een schouderklopje geven.
-
Je wilt lekker in je vel zitten, je goed voelen in je lichaam. Een lichaam dat past bij wat je wil. Het kan lastig zijn om net die laatste kilootjes kwijt te raken of wekelijks tijd vrij te maken om te sporten.