Bewust eten: niet alleen wat je eet, maar hoe je eet!
Wanneer we het over bewust eten hebben, doelen we niet alleen op de inhoud van de maaltijd. Vaak zijn het juist de eetgewoontes eromheen die ervoor zorgen dat we niet op een gezond gewicht kunnen blijven. Je weet dan misschien wel wat je eet, maar weet je ook hoe je eet? Want hoe vaak kies jij voor ‘iets makkelijks’ en schrok je je kant-en-klaarmaaltijd voor de televisie op, in plaats dat je een verse maaltijd bereidt? En werk jij je boterhammen gedachteloos achter het bureau naar binnen of neem je de tijd voor een lange lunch tijdens je werk?
Gehaaste leefstijl
Door onze gehaaste levensstijl hebben we steeds minder aandacht voor eten. We hebben geen tijd om te eten, of zijn te moe om iets klaar te maken, omdat de agenda die dag volgepland stond. Niet alleen wijzelf hebben hieronder te lijden, maar ook onze kinderen. Zo komt het in gezinnen regelmatig voor dat je kind even snel iets naar binnen werkt, omdat hij anders te laat komt voor school. Of dat je pas om 9 uur ’s avonds staat te koken, waardoor je kinderen met een volle maag gaan slapen. Maar zelfs als we het druk hebben – juist dan – is het belangrijk dat we de tijd nemen om goed voor onszelf te zorgen.
Bewust eten
Bewust eten is hier onderdeel van. Dat betekent dat je je eten niet gedachteloos naar binnen laat glijden, maar echt stilstaat bij wat je tot je neemt. Dat doe je door met je volle aandacht bij je bord te blijven, zonder afleidingen om je heen. Vervolgens zet je al je zintuigen aan het werk. Hoe smaakt het eten, hoe ruikt het en hoe ziet het eruit? Hoe voel je je nadat je een maaltijd eet waarin je veel tijd en energie hebt gestoken, en hoe voel je je na het eten van een zak chips? Van welke maaltijd krijg je meer energie en door welke maaltijd ben je langer verzadigd? Op deze manier ervaar je niet alleen het eten, maar ook wat het met je lichaam doet.
Maaltijdfrequentie
De volgende stap bij bewust eten is weten hoeveel eten je nodig hebt om je goed te voelen. Betrap je jezelf erop dat je de hele dag door loopt te snacken, omdat je je niet verzadigd voelt door je lunch? Of heb je regelmatig last van een middagdip na het nuttigen van een grote lunch? Misschien voel je je in dat geval beter als je wat vaker kleinere maaltijden neemt die licht verteerbaar zijn. Ook kan het zijn dat je snackt uit verveling, stress of emoties. Het is dan extra belangrijk dat je regelmatig eet en geen maaltijden overslaat. Let daarbij ook op dat je genoeg drinkt.
Bewust eten betekent dat je echt stilstaat bij wat je tot je neemt
Reactie van je lichaam
Neem daarom echt eens de tijd om te kijken hoe je lichaam reageert op jouw eetgewoontes. Kan je je lichaam zich goed herstellen na fysieke belasting of word je vaak ziek? Krijg je energie van het eten wat je tot je neemt of heb je juist last van vermoeidheid en vage klachten? In dit geval kan het betekenen dat het eten slecht verwerkt wordt, of dat je voedingsstoffen tekortkomt. Luister dus goed naar de signalen die je lichaam afgeeft over je eetpatroon.
Over Vitaal en Gezond
Kun jij wel wat meer hulp gebruiken bij het verbeteren van je eetgewoontes? Als orthomoleculair therapeut van Vitaal en Gezond ga ik graag samen met jou op zoek naar een eetpatroon dat bij jouw leefstijl past. Door weer bewuster te eten, beter naar je lichaam te luisteren en voeding als medicijn te beschouwen, zal je je vitaler en meer in balans voelen.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt. Dat proces begint niet pas op hoge leeftijd, maar al rond de leeftijd van 30-35 jaar.
-
Dat bijen bijzonder zijn, dat is je ongetwijfeld bekend. En dat hun honing ontzettend veel voordelen heeft, dat blijkt ook keer op keer. Het is niet voor niks dat we bijvoorbeeld honing in de thee doen wanneer we keelpijn hebben.
-
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn, vooral in het drukke leven dat velen van ons leiden. Een goede nachtrust zorgt niet alleen voor een goede fysieke gezondheid, maar zorgt ook voor een betere mentale gezondheid. Toch hoor je steeds vaker dat veel mensen moeite hebben om voldoende slaap te krijgen.
-
Je ziet het in steeds meer huidverzorgingsmiddelen terugkomen: tea tree oil. En terecht, want deze essentiële olie, afkomstig uit Australië, heeft verschillende krachtige eigenschappen. Zo kan het gebruikt worden voor de huishouding van mens en dier.
-
Het kan best een uitdaging zijn om een cadeau te vinden waar de ontvanger echt blij mee is. Of het nu gaat om een verjaardag, jubileum, feestdag of gewoon als blijk van waardering, je wilt een cadeau geven dat echt in de smaak valt.
-
Wanneer je te maken krijgt met letselschade, kan het vinden van het juiste juridisch advies bij letselschade cruciaal zijn voor je herstel en compensatie. Maar met zoveel opties beschikbaar, hoe weet je welk advies betrouwbaar is?
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Personal training klinkt misschien vooral relevant voor mensen in revalidatie, of met overgewicht. Maar een personal trainer kan iedereen die een fitter leven wil leiden een voordeel opleveren!
-
Wil je graag een gezonde leefstijl omarmen, maar vind je het moeilijk om dit vol te houden, of weet je niet waar je moet beginnen? Logisch, iedereen wil zich fit voelen en lekker in hun vel zitten.
-
Hoofdpijn die wel drie dagen kan duren. Misselijkheid, overgeven en overgevoeligheid voor felle kleuren. Migraine is een vorm van hoofdpijn en komt voor bij zo’n 2,5% van de vrouwen, voornamelijk in de vruchtbare leeftijd.