
Bewust eten: niet alleen wat je eet, maar hoe je eet!
Wanneer we het over bewust eten hebben, doelen we niet alleen op de inhoud van de maaltijd. Vaak zijn het juist de eetgewoontes eromheen die ervoor zorgen dat we niet op een gezond gewicht kunnen blijven. Je weet dan misschien wel wat je eet, maar weet je ook hoe je eet? Want hoe vaak kies jij voor ‘iets makkelijks’ en schrok je je kant-en-klaarmaaltijd voor de televisie op, in plaats dat je een verse maaltijd bereidt? En werk jij je boterhammen gedachteloos achter het bureau naar binnen of neem je de tijd voor een lange lunch tijdens je werk?
Gehaaste leefstijl
Door onze gehaaste levensstijl hebben we steeds minder aandacht voor eten. We hebben geen tijd om te eten, of zijn te moe om iets klaar te maken, omdat de agenda die dag volgepland stond. Niet alleen wijzelf hebben hieronder te lijden, maar ook onze kinderen. Zo komt het in gezinnen regelmatig voor dat je kind even snel iets naar binnen werkt, omdat hij anders te laat komt voor school. Of dat je pas om 9 uur ’s avonds staat te koken, waardoor je kinderen met een volle maag gaan slapen. Maar zelfs als we het druk hebben – juist dan – is het belangrijk dat we de tijd nemen om goed voor onszelf te zorgen.
Bewust eten
Bewust eten is hier onderdeel van. Dat betekent dat je je eten niet gedachteloos naar binnen laat glijden, maar echt stilstaat bij wat je tot je neemt. Dat doe je door met je volle aandacht bij je bord te blijven, zonder afleidingen om je heen. Vervolgens zet je al je zintuigen aan het werk. Hoe smaakt het eten, hoe ruikt het en hoe ziet het eruit? Hoe voel je je nadat je een maaltijd eet waarin je veel tijd en energie hebt gestoken, en hoe voel je je na het eten van een zak chips? Van welke maaltijd krijg je meer energie en door welke maaltijd ben je langer verzadigd? Op deze manier ervaar je niet alleen het eten, maar ook wat het met je lichaam doet.
Maaltijdfrequentie
De volgende stap bij bewust eten is weten hoeveel eten je nodig hebt om je goed te voelen. Betrap je jezelf erop dat je de hele dag door loopt te snacken, omdat je je niet verzadigd voelt door je lunch? Of heb je regelmatig last van een middagdip na het nuttigen van een grote lunch? Misschien voel je je in dat geval beter als je wat vaker kleinere maaltijden neemt die licht verteerbaar zijn. Ook kan het zijn dat je snackt uit verveling, stress of emoties. Het is dan extra belangrijk dat je regelmatig eet en geen maaltijden overslaat. Let daarbij ook op dat je genoeg drinkt.
Bewust eten betekent dat je echt stilstaat bij wat je tot je neemt
Reactie van je lichaam
Neem daarom echt eens de tijd om te kijken hoe je lichaam reageert op jouw eetgewoontes. Kan je je lichaam zich goed herstellen na fysieke belasting of word je vaak ziek? Krijg je energie van het eten wat je tot je neemt of heb je juist last van vermoeidheid en vage klachten? In dit geval kan het betekenen dat het eten slecht verwerkt wordt, of dat je voedingsstoffen tekortkomt. Luister dus goed naar de signalen die je lichaam afgeeft over je eetpatroon.
Over Vitaal en Gezond
Kun jij wel wat meer hulp gebruiken bij het verbeteren van je eetgewoontes? Als orthomoleculair therapeut van Vitaal en Gezond ga ik graag samen met jou op zoek naar een eetpatroon dat bij jouw leefstijl past. Door weer bewuster te eten, beter naar je lichaam te luisteren en voeding als medicijn te beschouwen, zal je je vitaler en meer in balans voelen.
-
Gezond koken klinkt eenvoudig, maar zodra je dagelijks moet bedenken wat er op tafel komt, blijkt het vaak lastiger dan gedacht. De vraag wat eten we vanavond verandert al snel in een zoektocht naar iets dat snel, lekker én voedzaam is. Maar wat betekent ‘gezond koken’ nu eigenlijk?
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt. Dat proces begint niet pas op hoge leeftijd, maar al rond de leeftijd van 30-35 jaar.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.