Bewust eten: niet alleen wat je eet, maar hoe je eet!
Wanneer we het over bewust eten hebben, doelen we niet alleen op de inhoud van de maaltijd. Vaak zijn het juist de eetgewoontes eromheen die ervoor zorgen dat we niet op een gezond gewicht kunnen blijven. Je weet dan misschien wel wat je eet, maar weet je ook hoe je eet? Want hoe vaak kies jij voor ‘iets makkelijks’ en schrok je je kant-en-klaarmaaltijd voor de televisie op, in plaats dat je een verse maaltijd bereidt? En werk jij je boterhammen gedachteloos achter het bureau naar binnen of neem je de tijd voor een lange lunch tijdens je werk?
Gehaaste leefstijl
Door onze gehaaste levensstijl hebben we steeds minder aandacht voor eten. We hebben geen tijd om te eten, of zijn te moe om iets klaar te maken, omdat de agenda die dag volgepland stond. Niet alleen wijzelf hebben hieronder te lijden, maar ook onze kinderen. Zo komt het in gezinnen regelmatig voor dat je kind even snel iets naar binnen werkt, omdat hij anders te laat komt voor school. Of dat je pas om 9 uur ’s avonds staat te koken, waardoor je kinderen met een volle maag gaan slapen. Maar zelfs als we het druk hebben – juist dan – is het belangrijk dat we de tijd nemen om goed voor onszelf te zorgen.
Bewust eten
Bewust eten is hier onderdeel van. Dat betekent dat je je eten niet gedachteloos naar binnen laat glijden, maar echt stilstaat bij wat je tot je neemt. Dat doe je door met je volle aandacht bij je bord te blijven, zonder afleidingen om je heen. Vervolgens zet je al je zintuigen aan het werk. Hoe smaakt het eten, hoe ruikt het en hoe ziet het eruit? Hoe voel je je nadat je een maaltijd eet waarin je veel tijd en energie hebt gestoken, en hoe voel je je na het eten van een zak chips? Van welke maaltijd krijg je meer energie en door welke maaltijd ben je langer verzadigd? Op deze manier ervaar je niet alleen het eten, maar ook wat het met je lichaam doet.
Maaltijdfrequentie
De volgende stap bij bewust eten is weten hoeveel eten je nodig hebt om je goed te voelen. Betrap je jezelf erop dat je de hele dag door loopt te snacken, omdat je je niet verzadigd voelt door je lunch? Of heb je regelmatig last van een middagdip na het nuttigen van een grote lunch? Misschien voel je je in dat geval beter als je wat vaker kleinere maaltijden neemt die licht verteerbaar zijn. Ook kan het zijn dat je snackt uit verveling, stress of emoties. Het is dan extra belangrijk dat je regelmatig eet en geen maaltijden overslaat. Let daarbij ook op dat je genoeg drinkt.
Bewust eten betekent dat je echt stilstaat bij wat je tot je neemt
Reactie van je lichaam
Neem daarom echt eens de tijd om te kijken hoe je lichaam reageert op jouw eetgewoontes. Kan je je lichaam zich goed herstellen na fysieke belasting of word je vaak ziek? Krijg je energie van het eten wat je tot je neemt of heb je juist last van vermoeidheid en vage klachten? In dit geval kan het betekenen dat het eten slecht verwerkt wordt, of dat je voedingsstoffen tekortkomt. Luister dus goed naar de signalen die je lichaam afgeeft over je eetpatroon.
Over Vitaal en Gezond
Kun jij wel wat meer hulp gebruiken bij het verbeteren van je eetgewoontes? Als orthomoleculair therapeut van Vitaal en Gezond ga ik graag samen met jou op zoek naar een eetpatroon dat bij jouw leefstijl past. Door weer bewuster te eten, beter naar je lichaam te luisteren en voeding als medicijn te beschouwen, zal je je vitaler en meer in balans voelen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.