darmproblemen

Help! Mijn kind heeft darmproblemen!

‘Mama, ik heb zo’n buikpijn.’ Met een van pijn vertrokken gezicht staat je kind voor je met zijn handjes op zijn buik. Er staan tranen in zijn ogen en zelf staat jou het huilen ook nader dan het lachen. Dit is al de zoveelste keer dat je zoontje klaagt over pijn in zijn buik en hij heeft de laatste tijd ook al menig ongelukje gehad. Geen wonder, hij heeft steeds diarree en het lukt hem vaak niet om dat op te houden.

Dunne en dikke darm

In de dunne darm worden voedingsstoffen opgenomen. Goede bacteriën helpen bij de spijsvertering en zorgen ervoor dat schadelijke bacteriën en schimmels zich er niet kunnen vestigen. Alle niet verteerbare voedingsstoffen en afvalstoffen komen in de dikke darm terecht. In de dikke darm wordt vocht aan de dunne massa onttrokken. Door de knijpbeweging die de darm maakt, verschuift de ontlasting langzaam richting de anus. Je voelt aandrang en gaat naar het toilet waar de ontlasting zonder veel moeite het lichaam kan verlaten.

Gevaar van uitdroging

Wanneer de darmen gezond zijn en goed werken, krijg je ontlasting die normaal van structuur is. Bij chronische diarree, waarvan gesproken wordt wanneer de klachten minstens twee weken bestaan, wordt er geen of te weinig vocht aan de ontlasting onttrokken. Kinderen kunnen hierdoor snel uitdrogen of te veel zouten te verliezen. Daarnaast gaat het ook vaak gepaard met pijnlijke krampen.

Toilet verstopt

Bij obstipatie is het omgekeerde aan de hand. De ontlasting is juist veel te erg ingedikt en je kunt maar één of twee keer (of soms nog minder vaak) per week naar de wc. De hoeveelheid ontlasting hoopt zich op en wordt erg hard. Er kunnen, vaak pas na lang en hard persen, zulke grote drollen tevoorschijn komen dat de toiletafvoer erdoor verstopt! Ook aan obstipatie gaat vaak buikpijn vooraf. Daarnaast kunnen er pijnlijke kloofjes in de anus ontstaan.

Kinderen met darmproblemen

Via de huisarts krijg ik vaak kinderen met darmproblemen doorgestuurd. De ene keer gaat het om obstipatie, de andere keer om (peuter)diarree. Ik probeer dan de oorzaak in kaart te brengen. Gaat het bijvoorbeeld om verkeerde voeding, is er sprake van lactose-intolerantie of heeft het kind te maken met een Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)?

De oorzaak is vaak terug te vinden in de voeding

Onvoldoende vezels, vocht en vet

Bij darmproblemen is de oorzaak vrijwel altijd terug te vinden in de voeding. Heel vaak bevat de voeding namelijk onvoldoende vezels, vocht en vet. Peuterdiarree is daar een goed voorbeeld van. Het kind krijgt te weinig goede vetten en te veel suikers. Een jong kind heeft in verhouding veel meer vetten nodig dan een volwassene. Vetten spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van onder meer de hersenen, ogen en huid. Volle melkproducten, vette boter, pindakaas (noten) en vis horen dan ook beslist op het menu van een kind. Dit in tegenstelling tot suikerrijke drankjes die veel door kleintjes worden gedronken. Suikers voeden slechte bacteriën in de darmen, waardoor de goede bacteriën hun werk niet kunnen doen.

Puzzelen

Het eten van te weinig vezels kan zowel diarree als obstipatie veroorzaken. Vezels zitten onder andere in groente, fruit en brood. Wees ook voorzichtig met het gebruik van te veel vlees, want dat kan eveneens darmklachten bij je kind veroorzaken. Met name bij obstipatie, lactose-intolerantie en PDS is het soms even puzzelen voordat ik de oorzaak gevonden heb. In dat geval volgen er vaak nog één of meer controleafspraken om te kijken of het helpt wat we doen. Over het algemeen zie je toch een verbetering van de klachten wanneer je het voedingspatroon van je kind aanpast. En dat is waar we het uiteindelijk voor doen!

Inloopspreekuur

Heb je vragen over de darmproblemen van je kind of twijfel je of hij wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt? Ik houd onder meer een inloopspreekuur bij Verloskundige praktijk Pia. Je mag gewoon even binnenlopen voor een eerlijk advies. Maar je kunt natuurlijk ook bellen voor informatie of het maken van een afspraak.

Datum: 24 april 2019