Af van spanning door biofeedback
Heb jij last van angst- of stressklachten, spierspanning, een hoge bloeddruk, hoofdpijn of slaapproblemen? Is er weleens tegen jou gezegd dat jouw klachten tussen je oren zitten? Dan zou biofeedback iets voor jou kunnen zijn!
Biofeedback
Je eerste vraag is nu natuurlijk: maar wat is biofeedback? Daar weet Daniëlle Matto, GZ-psycholoog, alles van. Zij vertelt: ‘Bij biofeedback worden lichaamsignalen gemeten, namelijk de ademhaling, hartslag, spierspanning, handtemperatuur en handvochtigheid. Tijdens de meting word je gekoppeld aan meetapparatuur die aangesloten is op de computer. Op het beeldscherm zie je direct wat er in je lichaam gebeurt.’
In control
‘Je krijgt zelf inzicht in de manier waarop je lichaam reageert op spanning en je leert om daar controle over te krijgen en om effectief te ontspannen. Dat is ideaal bij spanningsgerelateerde klachten als angst, hoofdpijn, hoge bloeddruk en stressgerelateerde klachten als slaapproblemen. Waar eerdere behandelingen misschien geen effect hadden, zul je je door de biofeedback zeer waarschijnlijk sterker en meer ‘in control’ voelen.’
Stressprofiel
‘Voordat we aan de slag gaan met biofeedback, vindt er eerst een intakegesprek plaats’, vertelt Daniëlle. ‘Hierin leg ik uit wat de behandeling inhoudt en welke apparatuur hiervoor wordt gebruikt. Als je dat oké vindt, maak ik een ‘stressprofiel’ op basis van een testje. Ik onderzoek hoe je lichaamsfuncties zich gedragen tijdens het rustig doorbladeren van een tijdschriftje, het uitvoeren van een moeilijke opdracht en hoe je weer herstelt van deze ‘mentale stress’.’
Spierspanning
‘Misschien kom je er bijvoorbeeld achter dat je in rust al veel en snel ademt en dat je het lastig vindt om te ontspannen. Of misschien ervaar je veel spierspanning als je je over een inspannende denktaak buigt. De oorzaak van de spanningsgerelateerde klachten kan zo duidelijker in beeld worden gebracht. Alhoewel je je niet eerder bewust was van je adempatroon of van je spieraanspanning, word je dat door de meting wél.’
Mogelijk kun je spanning loslaten door een verandering aan te brengen in je manier van denken
Oefeningen
‘Je zult gemotiveerd worden om aan de slag te gaan met je klachten en kan de behandeling effectief op de klachten worden afgestemd. Als cliënt speel je zelf een actieve rol in je behandeling. Je kunt ook thuis aan de slag gaan met bepaalde oefeningen. De effecten kun je zelfs bijhouden in speciale apps.’
Successtory’s
‘In veel gevallen wordt biofeedback ingezet in een combinatie van gesprekstherapie en ontspanningsoefeningen of mindfulness. In de therapie wordt ingegaan op de psychologie achter de resultaten die uit de metingen zijn gekomen. Zo vraag ik in welke situaties in je dagelijks leven jij vooral lichamelijke spanning ervaart, bijvoorbeeld in bepaalde werksituaties. Mogelijk kun je deze spanning loslaten door een verandering aan te brengen in je manier van denken. In mijn praktijk heb ik al meerdere succesverhalen mogen meemaken.
Ademhalingsoefeningen
Een voorbeeld is een vrouw die al tijden last had van een hoge bloeddruk, waar zij ook medicijnen voor slikte. Uit de stressprofieltest kwam onder andere naar voren dat zij een heel snelle ademhaling had. Nadat we een aantal weken aan de slag gingen met ademhalingsoefeningen, vond er een hermeting plaats. Hieruit volgde dat haar ademhaling rustiger was geworden. Dit was ook te zien aan haar bloeddruk: die was een stuk lager geworden! In samenspraak met haar arts is toen besloten om de medicatie te halveren. Doordat de goede resultaten bléven aanhouden, slikt zij op dit moment zelfs helemaal geen medicatie meer voor haar hoge bloeddruk.’
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt. Dat proces begint niet pas op hoge leeftijd, maar al rond de leeftijd van 30-35 jaar.
-
Dat bijen bijzonder zijn, dat is je ongetwijfeld bekend. En dat hun honing ontzettend veel voordelen heeft, dat blijkt ook keer op keer. Het is niet voor niks dat we bijvoorbeeld honing in de thee doen wanneer we keelpijn hebben.
-
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor onze algehele gezondheid en welzijn, vooral in het drukke leven dat velen van ons leiden. Een goede nachtrust zorgt niet alleen voor een goede fysieke gezondheid, maar zorgt ook voor een betere mentale gezondheid. Toch hoor je steeds vaker dat veel mensen moeite hebben om voldoende slaap te krijgen.
-
Je ziet het in steeds meer huidverzorgingsmiddelen terugkomen: tea tree oil. En terecht, want deze essentiële olie, afkomstig uit Australië, heeft verschillende krachtige eigenschappen. Zo kan het gebruikt worden voor de huishouding van mens en dier.
-
Het kan best een uitdaging zijn om een cadeau te vinden waar de ontvanger echt blij mee is. Of het nu gaat om een verjaardag, jubileum, feestdag of gewoon als blijk van waardering, je wilt een cadeau geven dat echt in de smaak valt.
-
Wanneer je te maken krijgt met letselschade, kan het vinden van het juiste juridisch advies bij letselschade cruciaal zijn voor je herstel en compensatie. Maar met zoveel opties beschikbaar, hoe weet je welk advies betrouwbaar is?
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Vitamine B12 is naast vitamine C één van de bekendste vitaminen. Toch liggen er voor sommige mensen tekorten op de loer.
-
Personal training klinkt misschien vooral relevant voor mensen in revalidatie, of met overgewicht. Maar een personal trainer kan iedereen die een fitter leven wil leiden een voordeel opleveren!
-
Wil je graag een gezonde leefstijl omarmen, maar vind je het moeilijk om dit vol te houden, of weet je niet waar je moet beginnen? Logisch, iedereen wil zich fit voelen en lekker in hun vel zitten.