
Af van spanning door biofeedback
Heb jij last van angst- of stressklachten, spierspanning, een hoge bloeddruk, hoofdpijn of slaapproblemen? Is er weleens tegen jou gezegd dat jouw klachten tussen je oren zitten? Dan zou biofeedback iets voor jou kunnen zijn!
Biofeedback
Je eerste vraag is nu natuurlijk: maar wat is biofeedback? Daar weet Daniëlle Matto, GZ-psycholoog, alles van. Zij vertelt: ‘Bij biofeedback worden lichaamsignalen gemeten, namelijk de ademhaling, hartslag, spierspanning, handtemperatuur en handvochtigheid. Tijdens de meting word je gekoppeld aan meetapparatuur die aangesloten is op de computer. Op het beeldscherm zie je direct wat er in je lichaam gebeurt.’
In control
‘Je krijgt zelf inzicht in de manier waarop je lichaam reageert op spanning en je leert om daar controle over te krijgen en om effectief te ontspannen. Dat is ideaal bij spanningsgerelateerde klachten als angst, hoofdpijn, hoge bloeddruk en stressgerelateerde klachten als slaapproblemen. Waar eerdere behandelingen misschien geen effect hadden, zul je je door de biofeedback zeer waarschijnlijk sterker en meer ‘in control’ voelen.’
Stressprofiel
‘Voordat we aan de slag gaan met biofeedback, vindt er eerst een intakegesprek plaats’, vertelt Daniëlle. ‘Hierin leg ik uit wat de behandeling inhoudt en welke apparatuur hiervoor wordt gebruikt. Als je dat oké vindt, maak ik een ‘stressprofiel’ op basis van een testje. Ik onderzoek hoe je lichaamsfuncties zich gedragen tijdens het rustig doorbladeren van een tijdschriftje, het uitvoeren van een moeilijke opdracht en hoe je weer herstelt van deze ‘mentale stress’.’
Spierspanning
‘Misschien kom je er bijvoorbeeld achter dat je in rust al veel en snel ademt en dat je het lastig vindt om te ontspannen. Of misschien ervaar je veel spierspanning als je je over een inspannende denktaak buigt. De oorzaak van de spanningsgerelateerde klachten kan zo duidelijker in beeld worden gebracht. Alhoewel je je niet eerder bewust was van je adempatroon of van je spieraanspanning, word je dat door de meting wél.’
Mogelijk kun je spanning loslaten door een verandering aan te brengen in je manier van denken
Oefeningen
‘Je zult gemotiveerd worden om aan de slag te gaan met je klachten en kan de behandeling effectief op de klachten worden afgestemd. Als cliënt speel je zelf een actieve rol in je behandeling. Je kunt ook thuis aan de slag gaan met bepaalde oefeningen. De effecten kun je zelfs bijhouden in speciale apps.’
Successtory’s
‘In veel gevallen wordt biofeedback ingezet in een combinatie van gesprekstherapie en ontspanningsoefeningen of mindfulness. In de therapie wordt ingegaan op de psychologie achter de resultaten die uit de metingen zijn gekomen. Zo vraag ik in welke situaties in je dagelijks leven jij vooral lichamelijke spanning ervaart, bijvoorbeeld in bepaalde werksituaties. Mogelijk kun je deze spanning loslaten door een verandering aan te brengen in je manier van denken. In mijn praktijk heb ik al meerdere succesverhalen mogen meemaken.
Ademhalingsoefeningen
Een voorbeeld is een vrouw die al tijden last had van een hoge bloeddruk, waar zij ook medicijnen voor slikte. Uit de stressprofieltest kwam onder andere naar voren dat zij een heel snelle ademhaling had. Nadat we een aantal weken aan de slag gingen met ademhalingsoefeningen, vond er een hermeting plaats. Hieruit volgde dat haar ademhaling rustiger was geworden. Dit was ook te zien aan haar bloeddruk: die was een stuk lager geworden! In samenspraak met haar arts is toen besloten om de medicatie te halveren. Doordat de goede resultaten bléven aanhouden, slikt zij op dit moment zelfs helemaal geen medicatie meer voor haar hoge bloeddruk.’
-
Stress op het werk is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Het kan leiden tot burn-out, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Veel mensen vinden het lastig om van zichzelf te houden. Dat komt vaak doordat ze zich laten leiden door de verwachtingen van hun omgeving of de eisen van de maatschappij. Dat gold in ieder geval voor Susan (39). Ze had het gevoel de perfecte werknemer, partner en ouder te moeten zijn.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.