De effecten van geur
De geur van een heerlijke maaltijd die je terugbrengt naar toen je klein was, de parfum van je partner waar je wel in kunt verdrinken of het gras dat net gemaaid is op een vroege lenteochtend. Geur is een groot onderdeel van onze belevingswereld. Geuren kunnen doorwerken op onze emoties en de ruimte om ons heen beïnvloeden en ons herinneren aan bepaalde gebeurtenissen of personen.
Goed voor de gezondheid
Vaak denken we dat geur alleen dient om ons te waarschuwen of om van te genieten, maar niks is minder waar. Geuren hebben namelijk zowel directe als indirecte effecten op ons brein en kunnen zelfs helpen pijn onderdrukken. Bijvoorbeeld lavendel, wat helpt te ontspannen, net als sinaasappel en roos. Andere gebruiken zijn:
- Ceder, roos, bergamot of kamille voor rust of geestelijke ontspanning
- Jasmijn, patchouli of ylang-ylang voor zelfverzekerdheid en sensualiteit
- Citroen, pepermunt, peper en rozemarijn voor concentratie
Humeur
Bedenk hierbij wel dat geur persoonlijk is. De een vindt iets heel lekker en fijn, terwijl een ander er letterlijk de neus voor ophaalt of er naar van wordt. Doordat geur niet gefilterd wordt door je lichaam, heeft het een direct gevolg op ons humeur. Er is een groot verschil tussen synthetische en essentiële geurstoffen. Synthetische geurstoffen worden nagemaakt door de mens, vaak in de vorm van parfums of kamerspray. Essentiële oliën worden gemaakt door extractie van de plant of olie waar de olie uit verkregen is. Planten gebruiken hun geur om insecten aan te trekken en hun weerstandsvermogen te versterken.
Veel mensen gebruiken eucalyptus onder de douche
Aromatherapie
Wanneer we geuren van essentiële oliën gebruiken om de gezondheid te onderhouden of verbeteren, noemen we dit aromatherapie. Dit kunnen we doen tijdens verschillende momenten van onze dag. Essentiële oliën kunnen we bijvoorbeeld op onze eigen huid of kleding aanbrengen, in bad of onder de douche of op het kussen voordat we gaan slapen. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld eucalyptus onder de douche, omdat het kan helpen de luchtwegen te openen en stress te verminderen. Kende je bijvoorbeeld de Duitse traditie van ‘cloved oranges’ al? Dit zijn kruidnagels in sinaasappels. Een gemakkelijke DIY om te proberen rond de wintertijd!
Geur in huis
Vaak ruiken we ons eigen huis niet meer. Dit komt omdat we ‘geurenblind’ worden, we raken gewend aan de geur en ons systeem sluit de geur uit. Gekke geurtjes, zoals een huisdier of muffe bank, ruiken we op den duur niet meer. Toch vinden we het een fijn idee dat ons huis lekker ruikt. Door een fijne geur in huis te hebben, hebben we iets om naar uit te kijken als we weer naar huis gaan en creëren we een prettige omgeving om in te leven. Een intense geur in huis vinden we vaak niet fijn en kan voor hoofdpijn zorgen. Een aromadiffuser kan helpen dit te voorkomen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Wil je elke dag casual en sportief voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je voldoende items in je kledingkast hebt hangen om die ambitie waar te maken. Combineren is daarbij het toverwoord.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.