
Ik ben langdurig ziek. Hoe kom ik hier weer uit?
Een paar uur achter je computer zitten, je aandacht bij een belangrijke vergadering houden en je houden aan strakke deadlines. Ondertussen sociale contacten onderhouden met je collega’s en na je werk thuis de boel op regel zetten. Allemaal voorbeelden van een werkroutine die heel vanzelfsprekend zijn. Ten minste, voor de meeste mensen. Maar niet voor iedereen.
Verzuim heeft grote impact
Als je fysieke of mentale beperkingen, pijn of andere klachten ervaart, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte of stress, zijn al deze bovenstaande werktaken helemaal niet vanzelfsprekend. En het ervaren van klachten op je werk kunnen verstrekkende gevolgen hebben, van niet optimaal presteren tot dreigende uitval en (langdurig) verzuim. Mogelijk ben je er niet van bewust, maar verzuim heeft een grote impact. Want een goede wisselwerking tussen werk en persoonlijk leven is erg belangrijk in een evenwichtig bestaan.
Gezonde geest in een gezond lichaam
Niet voor niets kennen we de uitdrukking: een gezonde geest leeft in een gezond lichaam. Als één van die factoren uitvalt, is het moeilijk om je in te zetten voor je baan. Op zo’n moment heb je ondersteuning nodig, bij je huisarts, specialist of psycholoog. Deze deskundigen helpen je bij het zodanig beter worden dat je weer goed kunt functioneren. Maar wanneer je ziek bent geweest en (gedeeltelijk) op je werk bent uitgevallen, kan het behoorlijk lastig zijn weer in het arbeidsproces terug te komen. Bij dat proces help ik je de brug te slaan naar een gezonde terugkeer op je werkplek.
Wanneer je langdurig ziek bent geweest kan de stap naar werk weer erg groot zijn.
Luisteren, kijken en spiegelen
Mijn begeleiding van jouw (re-integratie)proces krijgt een diepgaande start met de ACT-meting. Met het resultaat van deze meting stellen we jouw precieze hulpvraag scherp en gaan we samen aan het werk. Hierbij is het niet het doel dat ik jou vertel wat je moet doen of veranderen. In plaats daarvan vind ik het waardevol om zo te luisteren, kijken en te spiegelen dat jij in staat wordt gesteld je eigen verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen proces en het resultaat daarvan. Samen onderzoeken we wat jouw natuurlijke kracht is en welke mogelijkheden jij onbewust al in je hebt, die je kunt aanboren om je sterk en krachtig in je werk terug te brengen.
Groei
De stap vanuit ziekte naar werk is niet altijd gemakkelijk, misschien moet je door een proces van verwerking, zelfontplooiing en verandering. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Door samen te ontdekken wat je wel kunt, waar je wel energie voor hebt en wat je enthousiasmeert, kan ook jij weer aan de slag komen. Middels coaching aan de hand van NLP (Neuro-Linguistisch Programmeren) en met mijn brede en praktische ervaring daag ik je uit én doe ik een handreiking om dingen anders te gaan doen. Daarmee nodig ik je uit de stap te gaan zetten naar jouw eigen krachtige ontwikkeling, zodat er weer groei ontstaat. Want wíl je het anders? Dóe het dan anders!
Ontmoet Esther
Esther Uitman-van der Leest is van oorsprong docent en leidinggevende in het Voortgezet Onderwijs. Vanuit een passie voor mensen en organisaties is ze werkzaam als coach, trainer en adviseur. De ACT-meting, waaruit onbewuste drijfveren en kansrijke ontwikkeling duidelijk wordt, is de vliegende start van (coach)trajecten. Als certified Master Practitioner in de Art & Science of NLP, Time Line Therapy en Hypnotist is Esther een krachtige, realistische coach met doelgerichte resultaten op het gebied van persoonlijke en teamontwikkeling en organisatieadvies. Esther omschrijft haar werk als ‘echte arbeid. Niet met mijn handen, maar met mensen. Zodat we allebei aan het eind van de dag kunnen zeggen: het is toch weer gelukt.’
-
Iedere maand is daar weer dat moment. Weer ongesteld… Je bent dus nog steeds niet zwanger, terwijl je zó uitkijkt naar de komst van een kindje.
-
Veel mensen in Nederland werken fulltime, en voor die mensen klinkt het dan ook niet gek als we het hebben over de dagelijkse werksleur. Voor sommige mensen is het zelfs zo erg dat ze van s ochtends vroeg tot s avonds laat bezig zijn met hun werk. Dit hoeft niet altijd fysiek bezig te zijn, veel mensen kunnen hun gedachten niet van werk afkrijgen en blijven ook na werk nadenken over werk over hoe dingen beter kunnen of dingen die nog gedaan moeten worden.
-
Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, kan een vervelende en ongemakkelijke aandoening zijn. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeel en andere allergenen in de lucht, zoals schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren. Gelukkig hebben we enkele tips voor je uitgezocht om de symptomen van hooikoorts onder controle te houden.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?
-
Ben had al jaren last van eczeem. De plekken bevonden zich vooral op zijn voeten en de binnenkant van zijn knieën. Plekken die voor de buitenwereld niet zichtbaar waren. Veel mensen wisten niet eens dat hij er last van had.
-
Als een baby een te strakke tongriem en/of lipband heeft, kan dit voor functionele problemen zorgen. Bij de baby kan zich dit uiten in bijvoorbeeld problemen met eten en drinken, en bij de moeder in problemen rond het geven van borstvoeding.
-
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechtert, wat kan leiden tot stijfheid, pijn en vermindering van de beweeglijkheid van het gewricht. Hoewel er geen remedie is voor artrose, kan revalidatie wel helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van de pijn.
-
Zo aan het eind van een mooie zomer hebben we vaak weer een mooie gebruinde huid. En als we de voorspellingen van klimaatdeskundigen mogen geloven, zullen de zomers in de toekomst alleen maar warmer worden. Maar dat de zon ook negatieve effecten op de huid kan hebben, is inmiddels ook ruimschoots bekend.
-
Je zult het maar te horen krijgen: ‘Je zult ermee moeten leren leven’. Daar zit je dan met je rugpijn of hoofdpijn, pijn in je knieën of voeten, je depressie of slaapproblemen. Je bent vastgelopen in het reguliere circuit en niemand schijnt je te kunnen helpen.
-
Wist je dat maar liefst 57% van alle mensen ooit met voetproblemen te maken krijgt? Grote kans dat jij dus ook weleens pijnlijke voeten hebt gehad.