Oosterse en westerse gezondheid: raakvlakken en verschillen
Ieder mens wil zich graag gezond voelen, maar wat is ‘gezond’ precies? De westerse en oosterse wereld hebben allebei een andere kijk op gezondheid en beide gebieden hebben verschillende geneeswijzen. Anna Bron maakt namelijk wel gebruik van methodes die van origine oosters zijn, maar geeft aan dat deze methodes ook in het Westen een wetenschappelijke basis hebben. Wat is het verschil tussen de oosterse en westerse kijk op gezondheid en waar zitten juist de overeenkomsten?
Meridianen en energiebanen
Behandelmethodes als shiatsumassages en cupping zijn niet bij iedereen bekend. Deze methodes zijn oosters in oorsprong. Omdat we niet dagelijks te maken krijgen met termen als meridianen, energiebanen en levensenergie, kunnen ze al snel zweverig overkomen. Toch hebben de westerse en oosterse kijk op gezondheid en genezing meer overlap dan je zou denken, en hebben de oosterse methodes op deze manier een duidelijke wetenschappelijke onderbouwing.
De oosterse kijk
In het oosten van de wereld, we hebben het dan over vooral Aziatische landen, wordt het menselijk lichaam gezien als een geheel. Gezondheid bestaat uit balans tussen alle verschillende systemen en onderdelen van je lichaam en je omgeving. Dit zijn bijvoorbeeld je fysieke en mentale conditie, slaapritme, voeding, stressniveau, omgeving, relaties en emoties. In de oosterse kijk staat ook levensenergie centraal. Over het lichaam lopen verschillende energiebanen, meridianen, die met acupunten met elkaar verbonden zijn. Over deze energiebanen stroomt de levenskracht, die alle onderdelen van je lichaam van energie voorziet.
Het westerse beeld
De westerse kijk heeft hier overlap mee, maar er zijn ook verschillen. In het westen wordt het lichaam ook als geheel gezien, maar meer als een machine. Ieder onderdeel moet hierin met andere onderdelen goed samenwerken, zodat de volledige machine goed geolied draait. Valt er wel een onderdeel uit, dan kan dit opgelost worden door een lichamelijk tekort aan te vullen of symptomen te onderdrukken met medicijnen. De behandelingen zijn meestal gericht op de klacht. Er wordt gekeken naar het onderdeel waar je last van hebt. Vanuit die klacht wordt gezocht naar een oplossing.
Beide stromingen gaan uit van een mens als geheel
Andere termen voor hetzelfde idee
Er zit dus overlap tussen beide. Beide stromingen gaan uit van een mens als geheel. Maar waar de westerse kijk heel erg op het lichaam gericht is, kijkt de oosterse wereld ook naar de omgeving. Leg je beide kaarten over elkaar heen, zie je grotendeels dezelfde lijnen. Eigenlijk gebruiken beide scholen namelijk andere termen voor hetzelfde. De meridiaan die volgens het oosterse beeld de werking van de maag beïnvloedt, ligt op hetzelfde punt als de zenuw die waarvan in de westerse wereld gedacht wordt dat het maagklachten kan veroorzaken. Het kan een verstoorde energiebaan genoemd worden of een overprikkeld segment; de aanpak om het probleem op te lossen is hetzelfde.
Wetenschappelijk onderbouwde methodes
Waar de methodes misschien onbekend zijn, betekent dit dat ze vaak goed en wetenschappelijk onderbouwd zijn. Zo kan Anna iedere methode die ze gebruikt dan ook concreet maken voor haar klanten. Neem een kijkje op de pagina over de werkwijze van Manuele Praktijk Anna Bron of de blogs over haar technieken, waaronder massages, om meer te leren over haar methodes en de verschillende toepassingen!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Wil je elke dag casual en sportief voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je voldoende items in je kledingkast hebt hangen om die ambitie waar te maken. Combineren is daarbij het toverwoord.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.