
Oosterse en westerse gezondheid: raakvlakken en verschillen
Ieder mens wil zich graag gezond voelen, maar wat is ‘gezond’ precies? De westerse en oosterse wereld hebben allebei een andere kijk op gezondheid en beide gebieden hebben verschillende geneeswijzen. Anna Bron maakt namelijk wel gebruik van methodes die van origine oosters zijn, maar geeft aan dat deze methodes ook in het Westen een wetenschappelijke basis hebben. Wat is het verschil tussen de oosterse en westerse kijk op gezondheid en waar zitten juist de overeenkomsten?
Meridianen en energiebanen
Behandelmethodes als shiatsumassages en cupping zijn niet bij iedereen bekend. Deze methodes zijn oosters in oorsprong. Omdat we niet dagelijks te maken krijgen met termen als meridianen, energiebanen en levensenergie, kunnen ze al snel zweverig overkomen. Toch hebben de westerse en oosterse kijk op gezondheid en genezing meer overlap dan je zou denken, en hebben de oosterse methodes op deze manier een duidelijke wetenschappelijke onderbouwing.
De oosterse kijk
In het oosten van de wereld, we hebben het dan over vooral Aziatische landen, wordt het menselijk lichaam gezien als een geheel. Gezondheid bestaat uit balans tussen alle verschillende systemen en onderdelen van je lichaam en je omgeving. Dit zijn bijvoorbeeld je fysieke en mentale conditie, slaapritme, voeding, stressniveau, omgeving, relaties en emoties. In de oosterse kijk staat ook levensenergie centraal. Over het lichaam lopen verschillende energiebanen, meridianen, die met acupunten met elkaar verbonden zijn. Over deze energiebanen stroomt de levenskracht, die alle onderdelen van je lichaam van energie voorziet.
Het westerse beeld
De westerse kijk heeft hier overlap mee, maar er zijn ook verschillen. In het westen wordt het lichaam ook als geheel gezien, maar meer als een machine. Ieder onderdeel moet hierin met andere onderdelen goed samenwerken, zodat de volledige machine goed geolied draait. Valt er wel een onderdeel uit, dan kan dit opgelost worden door een lichamelijk tekort aan te vullen of symptomen te onderdrukken met medicijnen. De behandelingen zijn meestal gericht op de klacht. Er wordt gekeken naar het onderdeel waar je last van hebt. Vanuit die klacht wordt gezocht naar een oplossing.
Beide stromingen gaan uit van een mens als geheel
Andere termen voor hetzelfde idee
Er zit dus overlap tussen beide. Beide stromingen gaan uit van een mens als geheel. Maar waar de westerse kijk heel erg op het lichaam gericht is, kijkt de oosterse wereld ook naar de omgeving. Leg je beide kaarten over elkaar heen, zie je grotendeels dezelfde lijnen. Eigenlijk gebruiken beide scholen namelijk andere termen voor hetzelfde. De meridiaan die volgens het oosterse beeld de werking van de maag beïnvloedt, ligt op hetzelfde punt als de zenuw die waarvan in de westerse wereld gedacht wordt dat het maagklachten kan veroorzaken. Het kan een verstoorde energiebaan genoemd worden of een overprikkeld segment; de aanpak om het probleem op te lossen is hetzelfde.
Wetenschappelijk onderbouwde methodes
Waar de methodes misschien onbekend zijn, betekent dit dat ze vaak goed en wetenschappelijk onderbouwd zijn. Zo kan Anna iedere methode die ze gebruikt dan ook concreet maken voor haar klanten. Neem een kijkje op de pagina over de werkwijze van Manuele Praktijk Anna Bron of de blogs over haar technieken, waaronder massages, om meer te leren over haar methodes en de verschillende toepassingen!
-
Stress op het werk is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Het kan leiden tot burn-out, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Veel mensen vinden het lastig om van zichzelf te houden. Dat komt vaak doordat ze zich laten leiden door de verwachtingen van hun omgeving of de eisen van de maatschappij. Dat gold in ieder geval voor Susan (39). Ze had het gevoel de perfecte werknemer, partner en ouder te moeten zijn.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.