
Persoonsgerichte zorg in logopedie
Terwijl je vroeger braaf deed wat de dokter je opdroeg, heb je vandaag de dag als patiënt zelf ook een stem binnen de zorgverlening. Bij persoonsgerichte zorg staat niet jouw aandoening centraal, maar juist jouw klacht en jouw doel. Wat past bij jou, wat zijn je verwachtingen en welke opties zijn er binnen de behandeling?
Begrip
Voor Esther de Brabander is dit niets nieuws. ‘Voor mij stond de patiënt, en niet de aandoening, altijd al centraal. Een actieve rol, mits medisch verantwoord, is zo belangrijk voor een patiënt. Evenals begrip van en over de situatie. Als je het hoe en waarom van je klacht of aandoening begrijpt, ben je veel gemotiveerder om aan je herstel te werken.
Persoonlijk
‘Persoonsgerichte zorg in een gastvrije praktijk: dat is wat ik bied’, klinkt het vol passie. ‘Neem nu iemand met slikangst. Vaak is dit ontstaan na een incident en gaat het sindsdien gepaard met een bepaalde stresslading. Door inzicht te geven in wat er op zo’n moment in je lijf gebeurt, kun je die lading en spierspanning eraf halen zodat de slikangst uiteindelijk verdwijnt.’
Logopedie doet meer dan alleen helpen bij spraakproblemen
Bevlogen
Als logopedist, mimetherapeut en afasietherapeut is Esther vooral gespecialiseerd in het behandelen van mensen met een aangezichtsverlamming, neurologische aandoeningen, hoofd- en halskanker, kaakklachten, COPD, hyperventilatie, slikklachten, dementie en Parkinson. ‘Ik krijg vaak te horen dat ik zoveel compassie en bevlogenheid uitstraal’, zegt Esther met enige schroom. ‘Maar dat komt omdat ik mijn werk met plezier doe, en het zo leuk vind om de patiënt zelf actief bij de behandeling te betrekken. Wat verwacht hij van mij, waar staat hij in het leven en wat kan ik daaraan bijdragen?’
Doelgericht
‘Als ik hier iemand behandel die Parkinson heeft, spreken we samen af wat zijn doelen zijn. Natuurlijk zou ik gewoon kunnen beslissen om de slikklachten te behandelen, want als dat niet goed gaat, liggen er immers gezondheidsrisico’s op de loer. Maar wanneer hij het juist veel belangrijker vindt om weer goed met zijn vrouw te kunnen communiceren, gaan we ons daarop richten.’
Aangezichtstrauma
Esther: ‘Een nieuwe specialisatie waar ik me op richt, is mensen met een aangezichtstrauma. Als voorbeeld: door een ongeluk met schade in je gezicht kun je moeite hebben met het aansturen van de spieren in je gezicht. Deze behandeling heb ik zelf ontwikkeld en voor deze doelgroep werk ik graag samen met de huid- en oedeemtherapeuten van Huid en Zorg.
Mimetherapie
‘Wanneer mensen met een aangezichtsverlamming worden doorverwezen, begrijpt niet iedere nieuwe patiënt mijn taak daarin. Met behulp van mimetherapie kan ik deze patiënten helpen om de asymmetrie van het gezicht en de gezichtsexpressie te verbeteren en het herstel te versnellen. Ik maak altijd foto’s aan het begin en aan het eind van de therapie om de vooruitgang inzichtelijk en meetbaar te maken. Het is fantastisch om te zien wat je kunt bereiken!’
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Langzaam loopt het getalletje op je weer-app alsmaar een beetje op en maakt het regenwolkje plaats voor een stralend zonnetje. Heerlijk!
-
Peter (46) had al jaren last van zijn rug. Als rij-instructeur had hij toch vooral een zittend beroep en dat was niet bepaald bevorderlijk voor zijn klachten. Hij probeerde na zijn werk wel wat aan beweging te doen, maar zijn klachten begonnen hem daarin steeds meer te beperken.
-
Als je regelmatig ’s nachts wakker wordt van pijn of tintelingen in je hand, en schudden helpt niet meer, dan is de kans groot dat je een zogenaamd ‘Carpale Tunnel Syndroom’ (CTS) hebt.
-
Je voeten gebruiken is zo vanzelfsprekend. Vaak merk je pas hoe belangrijk je voeten zijn wanneer er een klacht tevoorschijn komt. Een medisch pedicure biedt gelukkig de oplossing voor verschillende voetklachten.
-
Ineens kwam het weer opzetten: gezichtsvelduitval. Annemarie wreef over haar voorhoofd. Nog even en dan zou die afschuwelijke hoofdpijn weer op komen zetten.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Zodra je binnenstapt in één van de spa’s van Sparkle voel je het al: een warme sfeer en oprechte aandacht. Welzijn, gezondheid en ontspanning komen hier samen. Het is méér dan leuk: floaten heeft tal van voordelen.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.