Reflexzonetherapie: Even liggen en nergens meer aan denken
Als je wordt geconfronteerd met de diagnose kanker, dan staat je wereld op zijn kop. Niet alleen moet je door een ingrijpend medisch traject heen, ook gaat er van alles door je hoofd heen. Verdriet, angst, boosheid, wanhoop en stress. Al deze gevoelens en emoties kunnen impact hebben op je weerstand.
Reflexzonetherapie: wat is het?
Je hebt er vast wel eens van gehoord: reflexzonetherapie. Een therapeutische massage die effectief kan worden ingezet om mentale en fysieke klachten als hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid en stress te verlichten. Maar waarom kun je deze behandeling ook goed volgen als je medische behandelingen tegen kanker volgt?
Voor de geest én het lichaam
Als reflexzonetherapeute weet Hannah de Graaf-van der Staaij hier alles van. ‘Reflexzonetherapie vertrekt vanuit een holistisch perspectief. Dat betekent dat er gekeken wordt naar de totale mens. Er is niet alleen aandacht voor de fysieke klachten, maar ook voor de geest en de ziel. Reflexzonetherapie laat positieve effecten zien op de kwaliteit van leven van (ex)kankerpatiënten. De massage geeft de patiënten rust en ontspanning, wat basisvoorwaarden voor het lichaam zijn om zich te kunnen herstellen.’
Weer in contact met je eigen lichaam
Hannah benadrukt: ‘Factoren als stress en spanning, infecties en ontstekingen en zorgen en verdriet verstoren de natuurlijke balans van je lichaam. Deze factoren kunnen een extra weerslag hebben op je immuunsysteem. Een aanvullende behandeling als reflexzonetherapie kan kanker niet genezen, en is daarom ook geen vervanging voor reguliere behandelingen. Wel kan deze therapie het gevecht tegen kanker ondersteunen.’
Zo helpt de therapie je te ontspannen, waardoor je lichaam en geest tot rust komen
Ontspanning
Hanna vervolgt: ‘Zo helpt de therapie je te ontspannen, waardoor je lichaam en geest tot rust komen. Hierdoor kunnen gevoelens van stress, angst en depressiviteit als gevolg van de ziekte verminderen. De massages stimuleren het zelf genezend vermogen van het lichaam, ontspannen het lichaam en verbeteren de doorbloeding. Hierdoor worden de gifstoffen sneller uit het lichaam verwijderd en kunnen de bijwerkingen zoals misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid verminderen.
Weer even mens!
‘De methode is veilig en heeft geen bijwerkingen. Daarnaast vormen de liefdevolle aandacht en aanraking tijdens de behandeling een welkome afwisseling op de aanrakingen tijdens alle reguliere behandelingen, waar de focus puur op het bestrijden van de ziekte ligt. Tijdens de massage kun je je weer even mens voelen, en kom je weer in contact met je eigen lichaam.’
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Brigitte (43) is door meer inzicht in deelpersoonlijkheden rustiger en meer in balans. Maar dat was een tijd geleden wel anders. Ze heeft een erg drukke baan en daarnaast heeft ze een gezin draaiende te houden.
-
Wist je dat hypnotherapie een goede methode is om allerlei mentale en fysieke klachten aan te pakken? Iedereen loopt in het leven bepaalde littekens op. Sommige klein, anderen juist groot.
-
Tamar (37) merkte vlak voor de feestdagen dat ze steeds meer fysieke klachten kreeg: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en slecht kunnen slapen omdat ze alleen maar lag te piekeren. En dan die huilbuien steeds op de meest onverwachte momenten. Jeetjemina, zo kende ze zichzelf helemaal niet.