
Reflexzonetherapie: Even liggen en nergens meer aan denken
Als je wordt geconfronteerd met de diagnose kanker, dan staat je wereld op zijn kop. Niet alleen moet je door een ingrijpend medisch traject heen, ook gaat er van alles door je hoofd heen. Verdriet, angst, boosheid, wanhoop en stress. Al deze gevoelens en emoties kunnen impact hebben op je weerstand.
Reflexzonetherapie: wat is het?
Je hebt er vast wel eens van gehoord: reflexzonetherapie. Een therapeutische massage die effectief kan worden ingezet om mentale en fysieke klachten als hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid en stress te verlichten. Maar waarom kun je deze behandeling ook goed volgen als je medische behandelingen tegen kanker volgt?
Voor de geest én het lichaam
Als reflexzonetherapeute weet Hannah de Graaf-van der Staaij hier alles van. ‘Reflexzonetherapie vertrekt vanuit een holistisch perspectief. Dat betekent dat er gekeken wordt naar de totale mens. Er is niet alleen aandacht voor de fysieke klachten, maar ook voor de geest en de ziel. Reflexzonetherapie laat positieve effecten zien op de kwaliteit van leven van (ex)kankerpatiënten. De massage geeft de patiënten rust en ontspanning, wat basisvoorwaarden voor het lichaam zijn om zich te kunnen herstellen.’
Weer in contact met je eigen lichaam
Hannah benadrukt: ‘Factoren als stress en spanning, infecties en ontstekingen en zorgen en verdriet verstoren de natuurlijke balans van je lichaam. Deze factoren kunnen een extra weerslag hebben op je immuunsysteem. Een aanvullende behandeling als reflexzonetherapie kan kanker niet genezen, en is daarom ook geen vervanging voor reguliere behandelingen. Wel kan deze therapie het gevecht tegen kanker ondersteunen.’
Zo helpt de therapie je te ontspannen, waardoor je lichaam en geest tot rust komen
Ontspanning
Hanna vervolgt: ‘Zo helpt de therapie je te ontspannen, waardoor je lichaam en geest tot rust komen. Hierdoor kunnen gevoelens van stress, angst en depressiviteit als gevolg van de ziekte verminderen. De massages stimuleren het zelf genezend vermogen van het lichaam, ontspannen het lichaam en verbeteren de doorbloeding. Hierdoor worden de gifstoffen sneller uit het lichaam verwijderd en kunnen de bijwerkingen zoals misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid verminderen.
Weer even mens!
‘De methode is veilig en heeft geen bijwerkingen. Daarnaast vormen de liefdevolle aandacht en aanraking tijdens de behandeling een welkome afwisseling op de aanrakingen tijdens alle reguliere behandelingen, waar de focus puur op het bestrijden van de ziekte ligt. Tijdens de massage kun je je weer even mens voelen, en kom je weer in contact met je eigen lichaam.’
-
Cadeaus geven aan een ander is leuker dan er zelf één krijgen, althans dat zeggen veel mensen. Dat is op het gebied van materiële zaken vaak ook zeker het geval, maar waar het gaat om echte duurzame investeringen is het vooral belangrijk om deze jezelf cadeau te doen. Hier gaan namelijk jijzelf maar ook je omgeving profijt van hebben.
-
Iedereen is weleens moe. Maar wat als je energieniveau continu op het laagste pitje staat en de vermoeidheid je dagelijks leven gaat beïnvloeden?
-
Het lijkt wel alsof stress tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. En een beetje stress is ook gezond. Dat klinkt misschien gek, maar tot op zekere hoogte is stress echt niet erg.
-
Toe aan rust en balans? Op zijn tijd kan iedereen wel hun ontspanning gebruiken. Even resetten en weer fris en fruitig voor de dag komen.
-
Je hebt stress, zit niet lekker in je vel of het leven passeert je sneller dan jij kunt bijhouden. Je hebt vast weleens gehoord van mindfulness, maar wat is dat nou eigenlijk?
-
Bij een spiritueel coach of een medium denk je misschien aan zweverige types en geitenwollen sokken. En ja, die zijn er zeker. Maar het kan ook anders! Christine (52) had het gevoel dat ze vastliep in haar leven.
-
Heel geleidelijk of plotseling hangt er een donkere wolk boven je hoofd die maar niet weg wil. Opstaan, het huis schoonmaken, werk en uiterlijke verzorging kunnen je niets meer schelen.
-
Op een dag verwerken we talloze prikkels tijdens werk. Collega’s die telefoneren, het geluid van het koffiezetapparaat, personen die luidruchtig overleggen, je neemt het allemaal in je op. Wanneer je het allemaal optelt, kunnen al deze prikkels soms te veel worden.
-
Veel mensen vinden het lastig om van zichzelf te houden. Dat komt vaak doordat ze zich laten leiden door de verwachtingen van hun omgeving of de eisen van de maatschappij. Dat gold in ieder geval voor Susan (39). Ze had het gevoel de perfecte werknemer, partner en ouder te moeten zijn.
-
Het is wel weer even wennen. Was je net een beetje gewend aan het leven met beperkingen, kregen we na twee jaar weer ons oude en vertrouwde leven van daarvóór weer terug.