spanning-verminderen

Spanning verminderen in je lichaam: oefeningen en technieken

Wanneer je innerlijke spanning ervaart, krijgt je hele lichaam het te verduren. Je spant onbewust bepaalde spieren aan, die daardoor overbelast raken. Na een periode van langdurige en hardnekkige stress, worden deze spanningen vaak opgeslagen in bepaalde delen van het lichaam. Je voelt het aan je stramme, stijve spieren als je ’s ochtends opstaat, of de gespannen houding die je er onbewust op nahoudt. Je bent dat gejaagde gevoel liever kwijt dan rijk. Maar hoe kun je de spanning weer loslaten?

Bewustzijn

Het is makkelijker gezegd dan gedaan om spanning los te laten nadat het zich eenmaal in je lichaam heeft genesteld. Bovendien kan het een gewoonte zijn geworden, waardoor je niet eens meer opmerkt dat je gespannen bent. Het is daarom belangrijk dat je je hiervan bewust wordt. Sluit je ogen maar eens en scan je lichaam van boven naar beneden. Op welke plekken voel je spanning? Heb je last van vastzittende spieren in je nek of rug, zijn je schouders opgetrokken, bal je je vuisten, frons je je wenkbrauwen of span je je kaakspieren aan?

Spanningsgebieden

Er zijn verschillende plekken in het lichaam waar de spanning zich meestal vastzet. Dit zijn je hals en gezicht, schouders, borst en hart, longen en diafragma, maag en ook heupen. Je heupen staan namelijk in verbinding met je kaken. Als je gespannen bent, merk je dat vaak als eerst aan je kaken, die daarna het signaal doorgeven aan de heupen.

Ontspanningsoefeningen

Wanneer je ergens spanning voelt, kun je de spieren even bewust aanspannen, een paar tellen vasthouden en weer loslaten. Als je dit een aantal keer herhaalt, zul je zien dat je ademhaling rustiger wordt en je spieren zich gaan ontspannen. Voel je bijvoorbeeld spanning in je kaken, dan kun je dit loslaten door even te gapen met je mond wijd open. Zijn je wenkbrauwen gefronst? Trek ze dan een paar keer op en laat ze daarna zakken. Je schouders kun je weer ontspannen door in en uit te ademen en je schouders op te trekken en weer los te laten.

Met deze oefeningen en technieken kun je de spanning verminderen

Oorzaak van spanning

Dit zijn goede oefeningen op de korte termijn, maar als er niet aan de oorzaak van de stress gewerkt wordt, blijft het probleem bestaan. Het is daarom goed om eerst te weten waar de spanning vandaan komt. Heb je het constant druk of veel aan je hoofd, dan valt het niet mee om lichamelijk te ontspannen. Lukt het je niet om de spanning in je lichaam onder controle te houden, dan kun je andere manieren inzetten, zoals bewegen, natuur, massage of reflexzonetherapie.

Reflexzonetherapie

Reflexzonetherapie heeft een ontspannende werking op het hele lichaam. Volgens de reflexologie staat elk deel van het lichaam namelijk in verbinding met een specifieke reflexzone. Deze reflexzones bevinden zich vooral in de voeten, maar ook de rug, nek of schouders. Zachte druktechnieken stimuleren de doorbloeding in dit deel, waardoor de spieren weer tot ontspanning komen. Als er specifieke klachten zijn of plekken in het lichaam waar je veel spanning ervaart, kan de behandeling hierop dus altijd afgestemd worden.

Ontmoet Jolanda

Wil je weer balans van binnenuit ervaren? Bij Praktijk voor Reflexzonetherapie ‘8’ ben je van harte welkom. Met reflexzonetherapeut Jolanda ga je eerst op zoek naar de aard van de spanning of stressklachten. Vervolgens legt zij de hand op de gespannen reflexzones in het lichaam, waardoor de druk wordt verlicht en de vastzittende spanningen weer worden losgemaakt. Zo voelt je lichaam weer licht en ontspannen aan.

Datum: 14 januari 2021