omega-3

Vijf keer Omega-3

De meeste onverzadigde vetten zijn goed voor je. Eén van die onverzadigde vetten zijn Omega-3-vetzuren. Omega-3 heeft een positieve invloed op verschillende risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Zo gaat Omega-3 ontstekingsreacties tegen. Omega-3 draagt bij aan normale cholesterolgehalten, een normaal gezichtsvermogen, een normale hersenfunctie, een normale werking van het hart, een normale bloeddruk en normale triglyceridengehalten in het bloed.

Vette vis en visoliecapsules

Vette vis en visoliecapsules bevatten de Omegavetzuren eicosapentaeenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA). Als je niet genoeg vette vis eet, heb je niet genoeg DHA in je lichaam. Veel mensen denken dat lijnzaadolie ook voldoende Omega-3 levert, maar die omzetting kan het lichaam vaak niet goed maken. Daar is een enzym voor nodig waar veel mensen een tekort aan hebben, doordat ze te veel Omega-6 binnenkrijgen. In de natuur wordt Omega-3 aangeleverd met een anti-oxidant (polyfenolen), zodat het niet bederft. Visoliecapsules bevatten geen polyfenolen, waardoor de olie snel ranzig wordt en vaak te weinig effect blijkt te hebben. Een goede dosering van de juiste Omega-3 olie met polyfenolen is onmisbaar voor een goede gezondheid.

Tekort aan Omega-3?

Elvira Zwanikken van Body-Pitstop: ‘Om precies te weten of er een Omega 3-tekort is en hoeveel er dan vervolgens nodig is, maak ik gebruik van een labtest waarmee de Omega 3-status gemeten kan worden. Eén druppel bloed wordt in een laboratorium getest. De dosering van de olie wordt bepaald naar aanleiding van de uitkomst van de test en het lichaamsgewicht. Na 4 maanden wordt er opnieuw getest, zodat het resultaat zichtbaar is. In de tussentijd voel je je ook beter dan je voor mogelijk had gehouden!’

Omega-3 vs. Omega-6

Krijg jij veel Omega-6 en weinig Omega-3 binnen? Deze twee horen in balans te zijn. Wanneer dit uit balans is, heb je meer risico op het krijgen van laaggradige ontsteking, wat kan leiden tot verschillende klachten. Langdurige laaggradige ontsteking is slecht voor je gezondheid en kan een voorbode worden van de ontwikkeling van kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas.

Omega-6

Waar zit Omega-6 allemaal in?

  • vlees
  • plantaardige olie, sojaolie, maïsolie
  • margarine
  • bak- en braadproducten
  • kant-en-klaarproducten
  • fastfood
  • koekjes
  • chips

Omega-3

Waar zit Omega-3 allemaal in?

  • vette vis, schaal- en schelpdieren
  • noten en zaden
  • peulvruchten
  • zeewier
  • pompoen
  • avocado
  • groene bladgroenten
Datum: 27 september 2018