
Voedingssupplementen, onzin of zinvol?
Bij een goede gezondheid hoort een gezonde leefstijl en leefomgeving, voldoende beweging en uiteraard ontspanning. Gezonde voeding vormt hiervoor altijd de basis. Een supplement is absoluut geen vervanger van gezond voedsel. Toch krijg je soms niet altijd de nodige voedingsstoffen binnen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Je eerste impuls is misschien om supplementen te gaan slikken. Maar is dat wel verstandig?
Vitaminen en voedingsstoffen
Een voedingssupplement is een geconcentreerde bron van één of meerdere vitaminen, mineralen of andere voedingsstoffen. Meestal komen ze voor in de vorm van een tablet of capsule maar ook in vloeibare of poedervorm. Supplementen worden vooral gebruikt wanneer het lichaam de nodige voedingsstoffen niet uit voedsel kan halen.
Afgenomen kwaliteit
Nu is het zo dat de kwaliteit van ons voedsel is afgenomen. Veel voedsel wordt bewerkt en geraffineerd door de industrie. Ook speelt het langdurig transport en opslag van voedsel, uitputting van de bodem en milieuvervuiling hierin een grote rol. Zelf hebben we hier ook een hand in. De meeste mensen eten veel te eenzijdig en dan eten we ook nog eens te weinig groente en fruit. Dan is een aanvulling in de vorm van een supplement prima.
Behoefte aan voedingsstoffen
Wanneer er sprake is van chronische klachten of ontstekingen, dan heeft het lichaam een veel grotere behoefte aan voedingsstoffen om te kunnen herstellen. Vrouwen die zwanger willen worden (of zijn) of vrouwen die net zijn bevallen, kunnen ook een grotere behoefte hebben aan bepaalde voedingsstoffen. Daarnaast heeft Nederland niet enorm veel zonuren. En áls de zon dan schijnt, smeren we meteen een laag zonnebrandcrème. Zelfs wanneer we veel buiten zijn, krijgt niet iedereen voldoende vitamine D binnen. Ook ons voedsel levert niet voldoende vitamine D. In al deze gevallen is het goed om, naast gezonde voeding, supplementen te nemen. Voor de zekerheid kun je via je huisarts bloedonderzoek laten verrichten om te kijken of er tekorten zijn.
Voedingssupplementen. Weet jij wat ze exact doen en waar ze goed voor zijn?
Schadelijke dosis
‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ is een veelgehoorde uitdrukking. Dit gaat niet op voor supplementen! Sommige vitaminen of mineralen kunnen in hoge doses juist heel schadelijk zijn. Wanneer je medicijnen gebruikt, kun je ook niet zomaar supplementen slikken. Sommige supplementen kunnen de werkzaamheid van medicijnen verminderen. Mocht je spijsverteringsklachten hebben zoals brandend maagzuur, verstopping, diarree, maag- en darmkrampen of een opgeblazen gevoel, dan kunnen voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Eigenlijk gaan je dure supplementen direct het riool in. Dat is toch zonde. Dan is het verstandig om eerst de spijsverteringsklachten aan te pakken.
Niet zelf dokteren
Ga nooit op eigen houtje dokteren met voedingssupplementen. Zorg in de eerste plaats voor een gezonde leefstijl. Laat eventueel bloed prikken om de vitaminewaarden te bepalen. In sommige gevallen kan een supplement veel betekenen. Als je ervoor kiest om voedingsstoffen aan te vullen, neem dan een multivitamine, vitamine D en omega 3 visvetzuren. Wil je extra vitaminen nemen, kies dan een hoogwaardig supplement. Dat zijn over het algemeen niet de hele goedkope supplementen. Gebruik ze niet levenslang, maar zet ze in als een kuurtje. Het voordeel van een multivitamine is dat de verhoudingen van de stoffen kloppen zodat de vitaminen en mineralen in balans zijn en goed kunnen samenwerken.
Meer weten?
Wil je advies of hulp voor een gezonde leefstijl of wil je meer weten over supplementen? A Love 4 Health kan je daarbij helpen. Behalve gewichtsconsulent ben ik ook orthomoleculair voedingsadviseur. Ik kan je ook verder helpen als je, ondanks een gezonde leefstijl, toch nog klachten ondervindt die wellicht met supplementen te verhelpen zijn… Neem daarom gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken!
-
Je had je het ouderschap zo anders voorgesteld. Een beetje zoals op die plaatjes in lifestyle magazines. Je zag het al helemaal voor je. En alhoewel je dol bent op je kinderen – je zou ze voor geen goud willen missen – pakte dat idyllische beeld in de praktijk toch wat anders uit.
-
Langzaam loopt het getalletje op je weer-app alsmaar een beetje op en maakt het regenwolkje plaats voor een stralend zonnetje. Heerlijk!
-
Peter (46) had al jaren last van zijn rug. Als rij-instructeur had hij toch vooral een zittend beroep en dat was niet bepaald bevorderlijk voor zijn klachten. Hij probeerde na zijn werk wel wat aan beweging te doen, maar zijn klachten begonnen hem daarin steeds meer te beperken.
-
Als je regelmatig ’s nachts wakker wordt van pijn of tintelingen in je hand, en schudden helpt niet meer, dan is de kans groot dat je een zogenaamd ‘Carpale Tunnel Syndroom’ (CTS) hebt.
-
Je voeten gebruiken is zo vanzelfsprekend. Vaak merk je pas hoe belangrijk je voeten zijn wanneer er een klacht tevoorschijn komt. Een medisch pedicure biedt gelukkig de oplossing voor verschillende voetklachten.
-
Ineens kwam het weer opzetten: gezichtsvelduitval. Annemarie wreef over haar voorhoofd. Nog even en dan zou die afschuwelijke hoofdpijn weer op komen zetten.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Zodra je binnenstapt in één van de spa’s van Sparkle voel je het al: een warme sfeer en oprechte aandacht. Welzijn, gezondheid en ontspanning komen hier samen. Het is méér dan leuk: floaten heeft tal van voordelen.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.