Wat je van jouw lichaam kunt leren
‘Het lichaam kan je heel veel vertellen. Je openstellen voor deze wijsheid is dan ook erg waardevol.’ Aan het woord is Maroesja Grabijn, lichaamsgericht therapeut en coach. Als haar gevraagd wordt waarom ze voor dit werk heeft gekozen, antwoord ze: ‘Mijn toewijding komt voort uit een verlangen om mezelf en anderen te helpen begrijpen, voelen, weten en ervaren dat we goed genoeg zijn zoals we zijn. Ik wil mensen oordeelloos kunnen ondersteunen in lichamelijk en geestelijk herstel.’ Een prachtig doel, en daarom de hoogste tijd om meer van Maroesja te horen.
Verschillende mensen
‘Wat voor mensen er bij mij komen, is heel divers’, vertelt Maroesja. Ze vervolgt: ‘Zowel mannen als vrouwen, tussen de twintig en tachtig. Uiteindelijk kan iedereen wel eens ergens tegenaan lopen waar ze niet uitkomen. Zo komen mensen bij mij met fysieke klachten. Fysieke klachten kunnen heel breed zijn: soms hebben mensen pijn of ongemak, anderen zijn lichamelijk genezen van een ziekte maar ervaren nog de emotionele gevolgen. Maar iemand kan ook op een andere manier vastlopen in het leven en niet goed weten hoe dat op te lossen. Of wil zichzelf verder ontwikkelen en ontplooien en kan daar coaching bij gebruiken. Terwijl weer iemand anders last heeft van een gebeurtenis uit het verleden en deze wil verwerken.’
Verwerken met je lichaam
Het verwerken van een gebeurtenis uit het verleden kan door middel van Somatic Experience (SE) traumatherapie. ‘Ik heb best veel cliënten met wie ik werk met traumatherapie’, vertelt Maroesja. Daarbij benoemt ze meteen dat er vaak misvattingen bestaan over voor wie dat geschikt is. ‘Veel mensen denken bij ‘trauma’ aan iets heel groots; grote rampen of heel heftige gebeurtenissen. Maar trauma kan ook over kleinere, alledaagsere dingen gaan die zich na verloop van tijd uiten als fysieke of mentale klachten. Misschien gaat het om ervaringen uit de vroege jeugd en soms weet je niet eens wat het is dat zoveel indruk heeft gemaakt. Bij deze lichaamsgerichte vorm van therapie (SE) is het verhaal achter je ‘trauma’ niet het belangrijkste. Zelfs als je niet weet waar het over gaat, kunnen we ermee werken. We praten niet uitgebreid over je trauma, maar gaan aan het werk met wat er zich nu nog bij je afspeelt, fysiek en emotioneel. Onverwerkte emoties en andere sensaties kunnen vastzitten in je lichaam en zenuwstelsel en herstellen door de lichaamsgerichte traumatherapie toch sterk. Waardoor vaak ook veel onverklaarbare klachten verdwijnen.’
‘Het lichaam kan je heel veel vertellen’
Overprikkeld zenuwstelsel
Maar ook de veranderende maatschappij brengt klachten met zich mee. Maroesja vertelt: ‘De maatschappij is steeds hectischer. We krijgen dagelijks veel meer prikkels dan vroeger binnen. Als je het vergelijkt met de prehistorie, dan kun je stellen dat wat we toen in een jaar aan prikkels moesten verwerken, we nu in een halve dag over ons krijgen. Dat doet natuurlijk wat met ons, want ons zenuwstelsel heeft zich daar nog niet zo snel aan kunnen aanpassen. Dat overprikkelde zenuwstelsel resulteert in allerlei verschillende klachten. Zo kun je je gestrest voelen, slecht gaan slapen en andere lichamelijke kwalen ervaren. Ook ‘moeten’ we tegenwoordig steeds meer. Iedereen wil een baan, maar ook een leuk leven met hobby’s én vakanties én een leuk sociaal leven én… Er is heel veel dat op je af komt. Daarnaast is er ook nog de druk dat dat alles gecombineerd wordt met sociale media.’
Een nieuwe route
Is er dan niets wat je eraan kunt doen om wat beter met die hectische maatschappij om te gaan? Daar heeft Maroesja wel een antwoord op. ‘Omdat we veel bezig zijn ons drukke leven goed in te richten en alle prikkels te verwerken, zitten we over het algemeen nogal veel ‘in het hoofd’. Soms vergeten we daarbij een beetje om ook aandacht voor ons lichaam te hebben. We behandelen ons lijf dan als een vervoersmiddel dat ons hoofd van A naar B brengt, maar dat is het natuurlijk niet alleen! Vaak staan we wél stil bij ons lichaam op het moment dat we ergens last van hebben. Mijn advies is om ook op positieve momenten connectie te maken met het lichaam. Dat doe je door op verschillende momenten jezelf even bewust te maken van waar het goed voelt in je lijf. Al is het in je kleine teen. Op die manier leer je jezelf een nieuwe route aan: je luistert naar het positieve bericht dat je lichaam je kan geven.’
Kleine micropauzes
‘Eigenlijk kun je het zien als micropauzes’, licht Maroesja verder toe. ‘Neem gedurende de dag kleine momentjes om even aandacht voor jezelf te hebben. Dat kan door je lichaam te voelen, je bewust te worden van sensaties, maar ook door even je ademhaling met aandacht te volgen. Bijvoorbeeld wanneer je telefoon gaat: neem nog even twee seconden om stil te staan bij hoe je je voelt, adem bewust een keer in en uit, en ga dan pas verder over tot actie. Als je deze micropauzes inlast en jezelf aanwent je lichaam gedurende de dag te voelen, kom je veel meer met jezelf in contact. Daardoor leer je je eigen lichaam beter kennen en kun je zodoende van jezelf leren.’
Ook voor jou!
Het pad naar zelfontwikkeling of herstel gaat gepaard met oefening en bewustwording. ‘Het is soms hard werken. Maar als je meer in contact komt met je eigen lichaam, geest en ademhaling zul je ontdekken dat de hulpbronnen in jouzelf schuilen. Het helpt je groeien in kracht en wijsheid. En heel graag help ik je om vanuit eigen kracht het leven te leiden dat jij wilt!’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Wil je elke dag casual en sportief voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je voldoende items in je kledingkast hebt hangen om die ambitie waar te maken. Combineren is daarbij het toverwoord.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.