Reken af met hoofdpijn door manuele therapie
Hoofdpijn, een vervelend fenomeen waar iedereen wel eens last van heeft. Eens in de zoveel tijd wat last van je hoofd kan geen kwaad. Maar wat als je er nu continu last van hebt? Concentreren wordt hierdoor steeds lastiger en je moet steeds vaker je activiteiten inperken. Erg vervelend, want het is natuurlijk niet prettig wanneer je lichaam je belemmert. Gelukkig kun jij door middel van manuele therapie weer de controle terugkrijgen.
Soorten hoofdpijn
Er zijn verschillende soorten hoofdpijn die je kunt definiëren. Zo is spierspanningshoofdpijn een veel voorkomende variant. Doordat de nekspieren strakgespannen staan, vaak door stress, straalt dit in de vorm van pijn uit naar je hoofd. Hierbij voel je aan beide zijden van het hoofd zeurende, drukkende pijn. Manuele therapie kan ervoor zorgen dat de spieren weer gaan ontspannen. Hetzelfde geldt bij cervicogene hoofdpijn. Dit type hoofdpijn ontstaat ook vanuit de spieren en/of gewrichtsstoornissen van de nek. Aangezien de therapie zowel de spieren als gewrichten behandelt, voel je vrij snel na de behandeling verbetering.
De behandeling
Het doel van manuele therapie is niet om de symptomen te bestrijden. Het richt zich juist op het wegnemen van de oorzaak van de klachten. Tijdens de behandeling zal de fysiotherapeut zich dan ook focussen op de nek. Na een uitgebreid onderzoek, start de behandeling. Omdat je nek bewegen wellicht moeilijk gaat, probeert de fysiotherapeut dit met een rustig bewegingstempo te herstellen. Dit noemen we ook wel mobilisatie. Tijdens de oefeningen bootsen we soms verschillende thuis- of werksituaties na. Zo wordt de behandeling zo functioneel mogelijk.
Tips voor thuis
Na de behandeling kan het zijn dat de klachten kortdurend verergeren. Dit is echter een normale reactie. De behandelde plek heeft namelijk tijd nodig om te helen. Om zo goed mogelijk te herstellen, staan hier een paar tips op een rijtje:
1.Drink voldoende, bijvoorbeeld thee en water. Door de therapie zijn er veel afvalstoffen vrijgekomen. Deze afvalstoffen moeten ook weer worden afgevoerd. Door het drinken van water en thee zijn de stoffen snel verdwenen.
2.Blijf bewegen. Je zit er misschien niet op te wachten, maar blijf bewegen. Hier heeft je lichaam nagenoeg altijd baat bij. Een grote kans is dat je oefeningen mee hebt gekregen. Probeer deze oefeningen ook daadwerkelijk uit te voeren. Zo weet je zeker dat je op de juiste manier in beweging blijft.
3.Gebruik warmte. Door de pijnlijke plaats of stramme gebieden te verwarmen, ontspannen je spieren. Dit kan de eventuele pijn wat verlichten. Ook gaat er extra bloed naar je weefsels, wat bijdraagt aan de afvoer van afvalstoffen.
Deskundige fysiopraktijk
Ben jij nieuwsgierig geworden naar manuele therapie? Bij Multi Fysio helpen we jou graag verder. Ons doel is om jou te helpen naar een optimale vorm van functioneel bewegen en het verminderen van klachten. Alle fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd op verschillende vlakken. Zo kun je hier terecht voor manuele therapie, maar ook bijvoorbeeld hydrotherapie, medical taping, geriatrische fysiotherapie en nog veel meer. Wil jij een deskundige behandeling om jouw klacht aan te pakken? Neem gerust contact met ze op voor een vrijblijvend gesprek!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Een bonkend of heftig bonzend gevoel in je hoofd. Alle gordijnen dicht, want ieder straaltje licht veroorzaakt een hevige pijn. Misschien zelfs misselijkheid en braken. Komen deze klachten jou bekend voor?
-
Ineens kwam het weer opzetten: gezichtsvelduitval. Annemarie wreef over haar voorhoofd. Nog even en dan zou die afschuwelijke hoofdpijn weer op komen zetten.
-
In de jaren voordat Rianne (53) in de overgang kwam, had ze slechts sporadisch last van migraine. Echter toen eenmaal de menopauze zijn intrede in haar leven deed, kwamen de aanvallen regelmatiger en frequenter. Die gingen dan ook nog eens gepaard met pijn in haar arm, nek en schouder.
-
De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.
-
Als een molletje lig je daar dan. Ogen dicht en opgerold, met de deken om je heen gevouwen in een donkere, stille kamer. Door de dag heen voel je het erger worden. Het begint vooraan je hoofd en verspreidt zich met de uren naar je hele hoofd en nek.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Schitteringen of flitsen rondom je gezichtsveld. Vlekken zien. Ineens is het er, uiteraard op momenten dat het je helemaal niet uitkomt, en je weet al precies wat er straks komen gaat. Hoofdpijn. Helse pijn die je helemaal lam legt.
-
Herken je dat? Je staat op met een zeurderige hoofdpijn en een vermoeid, protesterend lijf. Met veel moeite weet je jezelf uit bed te slepen. Op het werk aangekomen, word je gelijk overspoeld door vragen van je collega’s en kom je terecht in de dagelijkse sleur.
-
Suzy (37): ‘De eerste keer dat ik een migraineaanval kreeg, herinner ik me nog goed. Dat is ook niet iets dat je snel vergeet. Ik was twaalf en kwam uit school thuis met knallende hoofdpijn. Dat kon ik toen nog niet plaatsen, ik dacht dat ik ‘gewoon’ ziek was.