Geen quick fix!
De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet. Een paracetamol dan maar, al wil je daar ook niet te veel van gebruiken. Wanneer je geregeld te maken hebt met hoofdpijn is dat enorm belemmerend.
Fysieke klachten zoals hoofdpijn kunnen je erg in de weg zitten. Concentreren op je werk, geduldig reageren op je kinderen of genieten van leuke momenten wordt dan moeilijker. Wanneer je hier veel last van hebt, wil je graag een blijvende oplossing. Maar waar kun je die vinden?
Verleidelijk kopje koffie
Er zijn een aantal zaken waarop je kunt letten om hoofdpijnklachten te verminderen. Denk aan keuzes rondom je eten en drinken. Want ja, het is zo verleidelijk, de ochtend beginnen met een lekker kopje koffie. Maar wanneer de cafeïne is uitgewerkt heb je een energiedipje, dat is voor je hoofd en lichaam niet prettig. Probeer de hoeveelheid koffie die je drinkt te matigen en je lichaam vooral te hydrateren met water of thee. Water heeft een zuiverende werking. Het kan ervoor zorgen dat de afvalstoffen worden afgevoerd waardoor je lekkerder in je vel zit.
Er even tussenuit
Bewegen is altijd goed en al helemaal om lichamelijke ongemakken te verminderen of voorkomen. Zelfs bij een kwartiertje wandelen wordt er in lichaam al endorfine aangemaakt. Zo kan je de dag weer een stuk beter doorkomen. En zeg nou zelf, wat extra lichaamsbeweging kan toch nooit kwaad? Mocht je de hele dag vol zitten gepland met belafspraken? Voer deze gesprekken terwijl je een stuk aan het wandelen bent. Zo ben je én in beweging én aan het werk. Twee vliegen in één klap!
Hoofdpijn kan je behoorlijk in de weg zitten
Lichaamshouding verbeteren
Voor je werk urenlang naar een beeldscherm kijken? Op het moment dat je een krampachtige lichaamshouding hebt, worden je hoofd- en nekspieren overbelast. Het gevolg daarvan is: hoofdpijn. Probeer er voor te zorgen dat je werkplek op een fijne manier is ingericht, zodat je geen extra spanning op nek en schouders brengt. Verander de hoogte van je bureaustoel op zo’n manier dat je prettig naar je computer kan kijken en rechtop kunt blijven zitten.
Dé oplossing
Vaak is er niet één oplossing wanneer het gaat om een klacht als hoofdpijn. Beweging, stress en zithouding kunnen allemaal meespelen. Een fysiotherapeut kan met je meedenken rondom al deze factoren, zodat klachten verminderen en in de toekomst voorkomen kunnen worden. Een duurzame oplossing, en niet een quick fix, dus!
-
Een bonkend of heftig bonzend gevoel in je hoofd. Alle gordijnen dicht, want ieder straaltje licht veroorzaakt een hevige pijn. Misschien zelfs misselijkheid en braken. Komen deze klachten jou bekend voor?
-
Ineens kwam het weer opzetten: gezichtsvelduitval. Annemarie wreef over haar voorhoofd. Nog even en dan zou die afschuwelijke hoofdpijn weer op komen zetten.
-
In de jaren voordat Rianne (53) in de overgang kwam, had ze slechts sporadisch last van migraine. Echter toen eenmaal de menopauze zijn intrede in haar leven deed, kwamen de aanvallen regelmatiger en frequenter. Die gingen dan ook nog eens gepaard met pijn in haar arm, nek en schouder.
-
Als een molletje lig je daar dan. Ogen dicht en opgerold, met de deken om je heen gevouwen in een donkere, stille kamer. Door de dag heen voel je het erger worden. Het begint vooraan je hoofd en verspreidt zich met de uren naar je hele hoofd en nek.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Schitteringen of flitsen rondom je gezichtsveld. Vlekken zien. Ineens is het er, uiteraard op momenten dat het je helemaal niet uitkomt, en je weet al precies wat er straks komen gaat. Hoofdpijn. Helse pijn die je helemaal lam legt.
-
Hoofdpijn, een vervelend fenomeen waar iedereen wel eens last van heeft. Eens in de zoveel tijd wat last van je hoofd kan geen kwaad. Maar wat als je er nu continu last van hebt?
-
Herken je dat? Je staat op met een zeurderige hoofdpijn en een vermoeid, protesterend lijf. Met veel moeite weet je jezelf uit bed te slepen. Op het werk aangekomen, word je gelijk overspoeld door vragen van je collega’s en kom je terecht in de dagelijkse sleur.
-
Suzy (37): ‘De eerste keer dat ik een migraineaanval kreeg, herinner ik me nog goed. Dat is ook niet iets dat je snel vergeet. Ik was twaalf en kwam uit school thuis met knallende hoofdpijn. Dat kon ik toen nog niet plaatsen, ik dacht dat ik ‘gewoon’ ziek was.
-
Een bonkend of heftig bonzend gevoel in je hoofd. Concentratieverlies en een diep vermoeid gevoel. Allemaal kwalen die gepaard gaan met hoofdpijn.