Voorgoed verlost van migraine
Schitteringen of flitsen rondom je gezichtsveld. Vlekken zien. Ineens is het er, uiteraard op momenten dat het je helemaal niet uitkomt, en je weet al precies wat er straks komen gaat. Hoofdpijn. Helse pijn die je helemaal lam legt. Geluiden, licht en geuren verdraag je amper nog en soms voel je je zó ziek dat je er zelfs van moet braken. Migraine. Je zult er maar last van hebben. Maar gelukkig is er wat aan te doen!
Oorzaken migraine
Migraine is niet zomaar een hoofdpijntje. Het is duidelijk veel heftiger en kan soms wel een paar dagen duren. Over de oorzaak ervan bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel zijn er duidelijke aanwijzingen door welke factoren een aanval getriggerd kan worden. Stress kan een duidelijke oorzaak zijn, maar ook bepaalde voedingsmiddelen zoals kaas, rode wijn, chocola, koffie, sojasaus of koud voedsel zijn berucht. Verder lijken hormoonschommelingen er ook mee te maken te kunnen hebben én kan het zelfs een erfelijke kwestie zijn.
Ziekte van Menière
Een aanval kan zelfs gepaard gaan met hevige draaiduizeligheid en dan is er mogelijk sprake van de Ziekte van Menière, die ook wel vestibulaire migraine wordt genoemd. De draaiduizeligheid kan optreden voor, tijdens of na de hoofdpijnaanval. Deze vorm van migraine kan zelfs worden uitgelokt wanneer je in een omgeving bent waar snelle bewegingen te zien zijn.
Pijnstillers
We zijn vaak gewend om pijn te bestrijden met pijnstillers. Wanneer je vaak hevige aanvallen hebt, heb je wellicht medicatie voorgeschreven gekregen, die je kunt innemen wanneer je een aanval voelt opkomen of die een aanval enigszins kan verlichten. Het zijn in ieder geval medicijnen die de gevolgen bestrijden, maar niet de oorzaak aanpakken.<
Andere benadering
Daarom pak ik in mijn praktijk de behandeling van migraine heel anders aan. En met succes, want bij ongeveer 80% van mijn cliënten blijven de klachten voorgoed weg. Het lijkt misschien te mooi om waar te zijn, maar eigenlijk is wat ik doe heel logisch: ik spreek het zelfherstellend vermogen van je lichaam aan. Na een uitgebreid intakegesprek begin ik altijd met het onderzoek van de wervelkolom. Eén van de voornaamste wisselwerkingen bij migraine is namelijk een verkeerde stand van je wervelkolom.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Een bonkend of heftig bonzend gevoel in je hoofd. Alle gordijnen dicht, want ieder straaltje licht veroorzaakt een hevige pijn. Misschien zelfs misselijkheid en braken. Komen deze klachten jou bekend voor?
-
Ineens kwam het weer opzetten: gezichtsvelduitval. Annemarie wreef over haar voorhoofd. Nog even en dan zou die afschuwelijke hoofdpijn weer op komen zetten.
-
In de jaren voordat Rianne (53) in de overgang kwam, had ze slechts sporadisch last van migraine. Echter toen eenmaal de menopauze zijn intrede in haar leven deed, kwamen de aanvallen regelmatiger en frequenter. Die gingen dan ook nog eens gepaard met pijn in haar arm, nek en schouder.
-
De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.
-
Als een molletje lig je daar dan. Ogen dicht en opgerold, met de deken om je heen gevouwen in een donkere, stille kamer. Door de dag heen voel je het erger worden. Het begint vooraan je hoofd en verspreidt zich met de uren naar je hele hoofd en nek.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Hoofdpijn, een vervelend fenomeen waar iedereen wel eens last van heeft. Eens in de zoveel tijd wat last van je hoofd kan geen kwaad. Maar wat als je er nu continu last van hebt?
-
Herken je dat? Je staat op met een zeurderige hoofdpijn en een vermoeid, protesterend lijf. Met veel moeite weet je jezelf uit bed te slepen. Op het werk aangekomen, word je gelijk overspoeld door vragen van je collega’s en kom je terecht in de dagelijkse sleur.
-
Suzy (37): ‘De eerste keer dat ik een migraineaanval kreeg, herinner ik me nog goed. Dat is ook niet iets dat je snel vergeet. Ik was twaalf en kwam uit school thuis met knallende hoofdpijn. Dat kon ik toen nog niet plaatsen, ik dacht dat ik ‘gewoon’ ziek was.