‘Migrainevrij & een vrij beweeglijke arm!’
Ineens kwam het weer opzetten: gezichtsvelduitval. Annemarie wreef over haar voorhoofd. Nog even en dan zou die afschuwelijke hoofdpijn weer op komen zetten. Ze moest zien dat ze zo snel mogelijk thuis kwam, zodat ze naar bed kon en het dekbed over haar hoofd kon trekken. Tijdens zo’n migraineaanval kon ze namelijk amper licht en geluid verdragen.
Migraine
Die laatste aanval is alweer even geleden. Maar daarvoor had Annemarie al sinds haar puberteit last van aanvallen van migraine. Het leek soms ook wel een beetje verband te houden met haar menstruatiecyclus. Ze had al van alles geprobeerd. En nu, tot overmaat van ramp, op het moment dat haar hoofd even weer rustig was, speelde een felle pijn in haar arm op. Gemene pijnscheuten lieten tintelingen in haar arm achter en gaven haar huid een verdoofd gevoel.
Hoop
Op het moment dat Annemarie aan het googelen was, op zoek naar een oplossing, kwam ze op de website van Wemeltje terecht. ‘Wat ik daar las, gaf me weer een beetje hoop. Om een lang verhaal kort te maken: ik heb een afspraak gemaakt en ik heb een aantal behandelingen gehad. Volgens mij waren het er een stuk of vier. Elke behandeling ging ze mijn ruggengraat van top tot teen bij langs. Deze bracht ze in ontspanning en ze stelde homeopathie voor me samen’, blikt Annemarie terug.
Klachtenvrij
‘Vraag me niet hoe het kan, maar mijn migraine lijkt helemaal verdwenen. Ik ben al zeven maanden klachtenvrij! Ik wist niet dat dat mogelijk was. Voor mijn arm heb ik het behandeltraject verder doorgezet. Dat duurde wat langer. Om mijn arm voor een langere periode pijnvrij te maken, zoals mij werd uitgelegd, moest hiervoor eerst mijn bekkengordel qua stand terug in balans komen. Wat zowel een meerwaarde voor mijn arm als mijn migraine bleek. Als ik er nu aan terugdenk in welke bochten ik me elke keer heb moeten wringen om mijn verplichtingen na te komen. Zowel in mijn werk als privé. Afspraken plannen deed ik altijd onder voorbehoud, want ik kon immers op het laatste moment moeten afzeggen vanwege een nieuwe aanval. Dat hoeft gelukkig nu niet meer. Zó fijn.
Deze aanpak heeft zowel een meerwaarde voor de migraine als de zenuwpijn in de arm
Welk verband hebben migraine en zenuwpijn in de arm?
‘Je zenuwen lopen vanaf je hersenen via je wervelkolom richting je organen en sturen daarmee allerlei functies aan. Daarom is de stand van je wervels en je wervelkolom zo belangrijk’, legt Wemeltje uit. ‘Om migraine te verhelpen, is het belangrijk dat je hormonale gebied, nieren, pancreas én je lever, qua functie, terug in balans worden gebracht. Je wervelkolom laat bij migraine lichte blokkades zien die hiermee corresponderen. Meerdere borst- en lendenwervels tonen deze blokkades. Bij een extreme blokkade kunnen mede je motorische zenuwen geblokkeerd raken, waarbij een felle zenuwpijn in je arm kan ontstaan.
Hoe ziet een behandeltraject eruit?
‘Ik begin altijd met een uitgebreid intakegesprek en vervolgens ga ik de gehele wervelkolom bij langs’, vertelt Wemeltje. ‘In het geval van Annemarie liet haar wervelkolom duidelijk het blokkadepatroon zien wat herkenbaar is bij migrainepatiënten. Daarbij waren bepaalde spieren zó sterk aangespannen dat haar halswervels extra druk uitoefenden op bepaalde zenuwwortels waarbij een beknelling ontstond van motorische zenuwen die haar arm inlopen. Vandaar de zenuwpijn en de vervelende tintelingen in haar arm. Om een arm voor een langere periode pijnvrij te krijgen, is het belangrijk dat de bekkengordel geheel ontspannen en vrij kan bewegen. Bij Annemarie is dat bereikt door haar hormonale gebied terug in balans te brengen. Deze aanpak heeft zowel een meerwaarde voor haar migraine als de zenuwpijn in haar arm. De behandeling zelf bestond uit elektroacupunctuur en het nauwkeurig samenstellen van homeopathie, beide specifiek gericht op Annemaries klachten. Het is goed te horen dat ze nu na zoveel jaar al een paar maanden klachtenvrij is. Indien haar klachten weer terugkomen, is er waarschijnlijk slechts één behandeling nodig om een nieuwe aanval in de toekomst te voorkomen.’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Een bonkend of heftig bonzend gevoel in je hoofd. Alle gordijnen dicht, want ieder straaltje licht veroorzaakt een hevige pijn. Misschien zelfs misselijkheid en braken. Komen deze klachten jou bekend voor?
-
In de jaren voordat Rianne (53) in de overgang kwam, had ze slechts sporadisch last van migraine. Echter toen eenmaal de menopauze zijn intrede in haar leven deed, kwamen de aanvallen regelmatiger en frequenter. Die gingen dan ook nog eens gepaard met pijn in haar arm, nek en schouder.
-
De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.
-
Als een molletje lig je daar dan. Ogen dicht en opgerold, met de deken om je heen gevouwen in een donkere, stille kamer. Door de dag heen voel je het erger worden. Het begint vooraan je hoofd en verspreidt zich met de uren naar je hele hoofd en nek.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Schitteringen of flitsen rondom je gezichtsveld. Vlekken zien. Ineens is het er, uiteraard op momenten dat het je helemaal niet uitkomt, en je weet al precies wat er straks komen gaat. Hoofdpijn. Helse pijn die je helemaal lam legt.
-
Hoofdpijn, een vervelend fenomeen waar iedereen wel eens last van heeft. Eens in de zoveel tijd wat last van je hoofd kan geen kwaad. Maar wat als je er nu continu last van hebt?
-
Herken je dat? Je staat op met een zeurderige hoofdpijn en een vermoeid, protesterend lijf. Met veel moeite weet je jezelf uit bed te slepen. Op het werk aangekomen, word je gelijk overspoeld door vragen van je collega’s en kom je terecht in de dagelijkse sleur.
-
Suzy (37): ‘De eerste keer dat ik een migraineaanval kreeg, herinner ik me nog goed. Dat is ook niet iets dat je snel vergeet. Ik was twaalf en kwam uit school thuis met knallende hoofdpijn. Dat kon ik toen nog niet plaatsen, ik dacht dat ik ‘gewoon’ ziek was.