Huidproblemen? De huid-darmconnectie – de darmen als oorzaak
Wist je dat de darmen en huid in verbinding met elkaar staan? Wat we eten en hoe we dit verteren heeft invloed op de conditie van je huid. Onze moderne eetgewoontes leiden dan ook steeds vaker tot huidaandoeningen zoals eczeem en acne. Er is namelijk een link tussen huidproblemen en een dysbiose (daling in het darmflora) in het darmmicrobioom. De oorzaak van veel huidproblemen kan daarom gevonden worden in de huid-darmconnectie.
Huid-darmconnectie
De eerste aanwijzing dat de darmen en huid met elkaar verbonden zijn, stamt uit 1930. Uit onderzoek bleek dat er een directe relatie is tussen inflammatie (ontstekingen) in de huid zoals bij acne en veranderingen in het darmmicrobioom. Ook tussen psychische stoornissen zoals despressie, een ongezonde leefstijl en een dysbiose in de darmen bestaat een verband. Toch heeft het lang geduurd voordat de wetenschap de huid-darmconnectie serieus nam.
Dammicrobioom
Het darmmicrobioom staat op verschillende manier in verbinding met de huid. Allereerst via de regulerende werking van darmbacteriën op het immuunsysteem. Bepaalde darmmicroben en stofjes die het metabolisme bevorderen (metabolieten), kunnen ondersteunend werken op bepaalde witte bloedcellen, lymfocyten geheten. Deze witte bloedcellen, oftewel lymfocyten, spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Ze kunnen een ontstekingsremmende werking hebben. Aan de andere kant zijn er ook microben die juist de pro-inflammatoire lymfocyten doen toenemen, wat ontstekingen bevordert. Korteketenvetzuren remmen deze pro-inflammatoire lymfocyten en zorgen ervoor dat het immuunsysteem zich goed tegen de ontstekingsreacties kan verdedigen. Dat is ook zichtbaar op de huid, want ook de lymfocyten die wondgenezing bevorderen, worden zo gestimuleerd.
Spijsverteringsproblemen
Een daling in de darmflora kan ook het gevolg zijn van spijsverteringsproblemen, zoals hypochloorhydria en coeliakie. Dit kan leiden tot huidaandoeningen. Hypochloorhydria is een risicofactor voor SIBO, wat kan zorgen voor een lekkende darm. Er is dan sprake van overtollige bacteriën die de opname van voedingsstoffen kan belemmeren. Bovendien kunnen deze bacteriën directe schade aanrichten in de dunne darm. Bepaald medicijngebruik, zoals maagzuurremmers of antibiotica kan ook een risico vormen voor bacteriële infecties. Een slecht functionerende darm kan naast huidproblemen ook zorgen voor vele andere (chronische) ziektebeelden. Zie ook mijn artikel “De meeste chronische klachten ontstaan vanuit je darmen”.
Heb je last van huidproblemen?
Verstoord evenwicht
Bij een verstoorde intestinale barrière, zoals bij een lekkende darm, verplaatsen de darmbacteriën en/of hun metabolieten (stofjes die ondersteunend zijn voor de stofwisseling) zich naar de bloedbaan. Vervolgens hopen ze zich op in de huid, waardoor het natuurlijk evenwicht verstoord raakt. Dit is aangetoond doordat er DNA van darmbacteriën in de huid van psoriasispatiënten is gevonden.
Coeliakie en eczeem
Coeliakie gaat daarnaast steeds vaker hand in hand met huidaandoeningen acne en rosacea. Specifieke eczeemvormen zoals atopisch eczeem lijken ook veroorzaakt te kunnen worden door tarwe en/of gluten. Daarnaast kunnen ook koemelkallergie en lactoseintolerantie een rol spelen. Darmparasieten kunnen invloed uitoefenen op het immuunsysteem van de darmen en gastro-intestinale klachten veroorzaken, met mogelijk huidaandoeningen als gevolg.
Interactie tussen darm- en huidmicrobioom
Het darmmicrobioom heeft ook invloed op de samenstelling van het huidmicrobioom. De vorming van korteketenvetzuren door het darmmicrobioom is bepalend voor immunologische reacties in en op de huid. Dit zorgt voor antimicrobiële effecten bij bijvoorbeeld huiduitslag. Er is dus constant sprake van een interactie tussen de darm en de huid, die zeker niet genegeerd mag worden bij het vinden van een oorzaak (en oplossing) voor huidproblemen.
Specialistische begeleiding BodySwitch Heemskerk
Middels gespecialiseerd labonderzoek op bloed en ontlasting brengen we de factoren in kaart die voor jouw problemen zorgen. Aan de hand hiervan word een gericht plan opgesteld wat bestaat uit het aanpassen van de voeding en gerichte inzet van specifieke supplementen om de problemen op te lossen.
Meer weten?
Wil jij meer informatie over het verminderen van huid- en darmklachten, of heb je andere vragen omtrent een gezonde leefstijl? Frank Jonkers van BodySwitch Heemskerk is specialist op het gebied van voeding en gezondheid. Ooit woog hij zelf 135 kilo en had beginnende hart- en vaatziekten en diabetes. De juiste voeding en leefstijl aanhouden kan je genezen! Hij heeft al meer dan duizend mensen geholpen bij het oplossen van gezondheidsklachten. Wil je ook je klachten vanuit de oorzaak aanpakken? Neem dan contact met mij op en ontdek de mogelijkheden. Goede kans dat ik je kan helpen.
Bel gerust voor meer informatie of een afspraak met BodySwitch Heemskerk, Frank Jonkers: 0251 234 000.
Tot ziens in mijn praktijk?
Frank Jonkers
-
Oliën zijn ontzettend goed voor onze huid en ons haar. Ze helpen ons tot rust komen, helpen onze huid hydrateren en ons haar verzachten. Maar weet jij wat de werking is van de verschillende oliën, en hoe ze jou kunnen helpen?
-
Je lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Vocht zorgt bijvoorbeeld voor het transport van voedingsstoffen en voor smering van gewrichten. Ook voor je huid is vocht onmisbaar.
-
De harde waarheid als je ouder wordt: je krijgt te maken met rimpels en een slapper wordende huid. Voor de meeste mensen is dit een verandering die ze liever tegen willen gaan. Je wil je stralende huid behouden en rimpels zo veel mogelijk voorkomen.
-
Die grove poriën rond je neus en op je kin. Je stoort je eraan, elke keer als je in de spiegel kijkt. Natuurlijk, er zijn ergere huidproblemen. Maar mooi is anders!
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
De jaarwisseling komt er weer bijna aan (waar blijft de tijd?). Weet jij al hoe jij de show gaat stelen tijdens de feestdagen? Misschien breekt bij die vraag de stress al bij je uit.
-
Het kan confronterend zijn wanneer je ziet dat je huid ouder wordt. Je ziet meer kraaienpootjes, je lippenplooi wordt gedefinieerder, er komen steeds meer rimpels tevoorschijn en je huid oogt doffer dan vroeger. Natuurlijk is het een prachtig gegeven om ouder te worden, maar dat hoeft zich niet per se te vertalen in huidveroudering.
-
Wanneer je te maken hebt met borstkanker, kan het voorkomen dat je na de behandelingen last krijgt van ongewenste vochtophopingen. Dit staat bekend als ‘oedeem,’ en in dit geval, specifiek als ‘lymfoedeem.
-
De zomer ligt alweer achter je. Af en toe dagdroom je nog even lekker weg, denkend aan de zon op je gezicht, een drankje op het terras, zwemmen in de zee of een duik in het zwembad. Je bruine kleurtje is inmiddels alweer verleden tijd. Dat geldt eigenlijk ook voor de mooie glans van je huid.
-
Je slippers liggen weer in de kast, de strandlakens zijn gewassen, opgevouwen en opgeborgen, de zomer is officieel voorbij. Een seizoen met veel warmte en felle zonnestralen, wat heerlijk was om je huid een gezond kleurtje te geven. Maar na de zomer kan je huid ook wel wat voeding gebruiken.