Waarom goede mammacare zo belangrijk is
Het krijgen van de diagnose ‘borstkanker’ is een ingrijpende gebeurtenis. De ervaring is voor iedereen verschillend en de gevolgen van de diagnose of behandeling maken dat de zorgvraag heel verschillend is.
Het Team Huid- en oedeemtherapie Salland
Mammacare
Zwaar aanvoelende ledematen en trekkend littekenweefsel zijn enkele klachten die na de behandeling van kanker kunnen optreden. Goede mammacare kan deze en andere klachten verlichten en verhelpen. Het Team Huid- en oedeemtherapie Salland helpt je verder.
Enkele voorbeelden
‘Binnen onze praktijk hebben wij ons gespecialiseerd in de nazorg rond borstkanker en we zien veel vrouwen die na de behandeling van kanker om veel verschillende redenen bij ons komen:
- ‘Na de operatie heb ik een trekkend gevoel in mijn oksel’
- ‘Na de bestraling voelt mijn borst dik en pijnlijk’
- ‘Mijn borst is geamputeerd en nu trekt het litteken’
- ‘Mijn arm voelt zwaar na de behandeling’
Dit zijn enkele voorbeelden van vragen die wij krijgen in de praktijk. Wij vinden het belangrijk dat iedereen weet dat je hier niet mee door hoeft te lopen, en dat er in veel gevallen wat aan gedaan kan worden.’
Waarom mammacare bij borstkanker?
Mammacare is gericht op het verminderen van vocht (oedeem) en huidklachten, met als doel:
- het verminderen van je pijnklachten
- het verminderen van je oedeemklachten
- het bevorderen van je bewegingsmogelijkheden
- het bevorderen van wondgenezing
Hoe eerder de klachten worden behandeld, des te groter de kans is dat afnemen
Gemakkelijker bewegen
Doordat vocht vermindert, vermindert ook de druk in de weefsels. De huid voelt minder strak, je kunt weer gemakkelijker bewegen en de pijn wordt minder of verdwijnt zelfs.
Heb je klachten?
Aarzel niet om dit aan te geven en hulp te vragen. Hoe eerder de klachten worden behandeld, des te groter de kans is dat ze afnemen. Onze ervaring en gecombineerde aanpak van verschillende behandelingen en therapieën, samen met de afstemming op jouw persoonlijke situatie, zorgen voor een zo goed mogelijk resultaat. En voor het behoud van dat resultaat.
Goed om te weten: vergoedingen
Huidtherapeutische behandelingen worden veelal geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Kijk voor de voorwaarden in je polis. Voor vergoeding van deze behandelingen is altijd een verwijzing van huisarts of specialist nodig.
-
Veel vrouwen krijgen na de behandelingen van borstkanker last van vochtophoping in de arm: lymfoedeem. De oorzaak is vaak een verwijdering of beschadiging van de lymfevaten en/of lymfeklieren. Lymfoedeem komt meestal voor aan armen en benen, maar kan ook in andere lichaamsdelen ontstaan.
-
Het menselijk lichaam bestaat voor bijna 80% uit vocht. Dit vocht bevindt zich in lichaamscellen, lymfebanen, hersenbanen en bloedbanen.
-
Je merkt sinds enkele weken dat je steeds lastiger in je broeken past. Oké, een pondje erbij gebeurt iedereen weleens. Maar wanneer je je in een paar enkellaarsjes probeert te wurmen, pauzeer je een paar tellen.
-
Na de diagnose ‘borstkanker’ volgt er vaak een traject in het ziekenhuis: operatie, wel of geen bestraling, chemotherapie, medicatie. Er komt een heleboel op je af. Na deze periode komt er een tijd van herstel.
-
Het lymfatisch stelsel is een vernuftig afweer- en reinigingssysteem dat ons lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen en infecties.
-
In je lichaam bevinden zich verschillende vatenstelsels. Je kent natuurlijk je bloedvatenstelsel, maar je hebt ook een lymfestelsel met vele lymfeklieren en -vaten.
-
Twee jaar geleden stond het leven van Annette ineens op zijn kop toen er bij haar borstkanker werd geconstateerd. Ze had het knobbeltje in haar borst zelf ontdekt toen ze onder de douche stond.
-
Diane (35): ‘Eigenlijk ben ik ermee geboren, met lymfoedeem. Maar pas later in mijn leven kwam het echt tot uiting. Er ontwikkelde zwelling in mijn beide benen. In het begin was de zwelling wat wisselend aanwezig, en stoorde ik me er dus ook weinig aan.
-
In je lichaam zitten verschillende vatenstelsel. De bekendste is ongetwijfeld het bloedvatenstelsel.
-
Tijdens of na de operatie of bestraling ter behandeling van lymfeoedeem kan het lymfestelsel beschadigd raken, doordat de lymfeklieren zijn verwijderd of bestraald. De lymfebanen zijn dan onderbroken en kunnen hun werk niet goed meer doen.