revalidatietraject

Het revalidatietraject na kanker

Wanneer je te maken krijgt met kanker, komt er veel op je af. Fysiek, mentaal én emotioneel ben je geheel uit balans. Je hebt maar één doel en dat is beter worden. Wanneer je dan eindelijk het verlossende woord ‘schoon’ van de arts hoort, is het nog niet voorbij. Je staat aan de start van een oncologisch revalidatietraject.

Gevolgen van kanker

De gevolgen van kanker kunnen grote gevolgen hebben op je dagelijks leven. Klachten als vermoeidheid, pijn, depressie of angst komen veel voor. Daarnaast is je fitheid enorm achteruitgegaan en ervaar je hier veel hinder van. Je hebt hulp nodig om met deze klachten te kunnen leven en de ‘grip’ op je leven terug te krijgen.

Revalideren

Diverse revalidatiecentra bieden speciale revalidatietrajecten aan voor mensen die klachten ervaren ten gevolge van kanker. Het doel van een oncologisch revalidatietraject is om de patiënt via praktische handvatten weer meer balans in zijn of haar leven te geven. De focus ligt op lichamelijk, psychisch en maatschappelijk revalideren. Tijdens het traject leer je omgaan met je problemen, ga je aan de slag met je conditie en leer je hoe je je energie het beste kunt verdelen.

Behandelplan

Het traject is voor iedere patiënt anders en de ernst en de complexiteit van de klachten bepalen de intensiteit van het revalidatietraject. Het eerste contact met de revalidatiearts is altijd door een verwijzing van de huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist. Na deze verwijzing vindt de intake plaats waar het behandelplan met jou besproken wordt. Om dit behandelplan geheel op maat te maken met de juiste zorgprofessionals wordt er tijdens de inventarisatiefase een multidisciplinair overleg gehouden. De uitkomst van dit overleg is een verscherping op het behandelplan gericht op de klachten van de patiënt zo goed mogelijk aan te pakken.

Behandeltraject

Wanneer de behandeling van start gaat, krijgt de patiënt gemiddeld 4 uur per week therapie. Hierbij kun je denken aan fysiotherapie gecombineerd met psychologie, ergotherapie, maatschappelijk werk, diëtiek en/of logopedie. De therapie kan plaatsvinden in de woonomgeving van de patiënt als dat mogelijk is of in een gespecialiseerd centrum. Tijdens het traject wordt er vaak geëvalueerd om het behandelplan zo goed mogelijk naar wens te maken. Ook wanneer de patiënt ergens tegenaan loopt, is het belangrijk om dit te bespreken. In de laatste fase van het behandeltraject is er een controlegesprek met de revalidatiearts waarop de patiënt wordt voorbereid op de periode na het revalidatietraject.

Met praktische handvatten weer grip op je leven

Revalidatietraject

Uniek aan het revalidatietraject van de Polikliniek Revalidatie Nederland is de interdisciplinaire aanpak waarin zorgprofessionals intensief met elkaar samenwerken om de behandeling geheel op maat te maken. Het team bestaat uit:

  • de revalidatiearts
  • de fysiotherapeut
  • de psycholoog
  • de ergotherapeut
  • de voedingsdeskundige
  • de maatschappelijk werker

Fysiotherapie

Fysiotherapie Jacobslaan geeft reguliere en gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg op het gebied van klachten die te maken hebben met spieren, gewrichten en zenuwen. Ook kun je naar een fysiotherapeut met pijnklachten, longproblemen, spanningsklachten, duizeligheidsproblematiek en problemen met de vochtregulatie.

Revalidatie Nederland

Het Polikliniek Revalidatie Nederland is gespecialiseerd in revalidatietrajecten voor klachten die zijn ontstaan door lichamelijk letsel, chronische pijn, vermoeidheid of psychische klachten. Het centrum onderscheidt zich door zorg in de buurt aan te bieden en behandelingen gericht op het verbeteren van de maatschappelijke participatie.

Date: 27 september 2018