
Bescherm je tegen 6 soorten kanker!
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor? En waar beschermt het vaccin tegen? We gaan in gesprek met GGD Groningen en praten met iemand uit de jeugdgezondheidszorg, die de HPV-vaccinaties voor kinderen binnen het Rijksvaccinatieprogramma verzorgt, en met iemand van de campagne voor de jongeren van 19 tot en met 26 jaar.
Besmettelijk
Anke Winkel, coördinator vaccinatiebureau GGD Groningen: ‘’HPV’ is de afkorting van ‘humaan papillomavirus’. Iemand die dit virus heeft, merkt er meestal niks van, maar het is wel heel besmettelijk. In sommige gevallen kan een infectie leiden tot kanker. De HPV-vaccinatie beschermt goed tegen 6 soorten kanker, waaronder baarmoederhalskanker, penis- en anuskanker. HPV komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor.’
Tieners
Tegenwoordig krijgen tieners de HPV-vaccinatie aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma via de GGD. Sinds 2022 krijgen alle meisjes en jongens in het jaar dat zij 10 jaar worden een uitnodiging voor de HPV-vaccinaties. Eerder werden alleen meisjes van 13 jaar uitgenodigd, maar nu dus ook jongens, én de leeftijd is vervroegd naar 10 jaar. De kinderen krijgen twee prikken. Tussen de eerste en de tweede prik zitten 6 maanden.
Jongeren 19 tot en met 26 jaar
Jolien Groeneveld is projectleider van de inhaalcampagne HPV voor jongeren van 19 tot en met 26 jaar bij GGD Groningen. Jolien: ‘De overheid heeft besloten om jongeren tot en met 26 jaar ook het HPV-vaccin te geven, en dus maken we nu landelijk een inhaalslag. Daarom krijgen in het jaar 2023 de 19- tot en met 26-jarigen eenmalig en kosteloos de gelegenheid om de prik ook te halen.’
Alleen in 2023 kunnen jongeren het vaccin gratis halen
Uitstrijkje
De prik werkt het beste als je nog geen seks hebt gehad. Maar ook als je al wél seks hebt gehad, heeft het zeker nog zin om de prik te halen, aldus de Gezondheidsraad. De enige manier om erachter te komen of iemand een HPV-besmetting heeft, is bij het uitstrijkje voor vrouwen. Vrouwen krijgen deze oproep voor het bevolkingsonderzoek van de overheid, om zich te laten testen. Het is erg belangrijk om daaraan mee te werken, om baarmoederhalskanker vroegtijdig op te sporen.
Afspraak maken
Jolien vertelt verder: ‘In Groningen hebben alle jongeren van 19 tot en met 26 jaar in januari of februari 2023 een uitnodigingsbrief gekregen van het RIVM. Zij kunnen met hun DigiD online een afspraak maken op www.hpvafspraak.nl. In totaal krijgen ze 2 prikken. Het is aan te raden om de afspraak voor de eerste prik vóór de zomer te maken. Dan kan de tweede prik na de zomer.’
Meer informatie
Mannen en vrouwen ouder dan 26 jaar kunnen op eigen kosten gevaccineerd worden bij de huisarts of GGD. Heb je na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen? Kijk dan op de website van het RIVM (www.rivm.nl) of bel met GGD Groningen via 050-3674990, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.
-
In februari 2019 kreeg ik te horen dat ik borstkanker had, met uitzaaiingen naar m’n botten. Als je zoiets te horen krijgt, kloppen alle clichés: je wereld staat op z’n kop en je belandt in een rollercoaster.
-
Natuurlijk is de schrik groot als je te horen krijgt dat je een tumor hebt. Een onzekere toekomst van operaties en behandelingen is ingrijpend.
-
Kanker zet je wereld op zijn kop. De ziekte treft niet alleen de degene met kanker, maar heeft effect op het hele gezin. De naasten worden echter vaak vergeten.
-
Kanker heeft invloed op zoveel verschillende aspecten van je leven. Een van de gevolgen van de ziekte kan zijn dat je huid gaat jeuken. In het grote proces lijkt het misschien niet zo belangrijk, maar het kan wel impact hebben op je zelfvertrouwen en hoe lekker je in je vel zit.
-
Huidkanker is een toenemend probleem in Nederland. We bereiken gemiddeld een hogere leeftijd, gaan vaker op vakantie naar zonnige bestemmingen en maken gebruik van de zonnebank. We worden bruin, omdat de huid zich beschermt tegen de zonnestralen.