Ontspanning door een massage bij kanker
Wanneer je geconfronteerd wordt met kanker, staat je wereld op z’n kop. Alle aandacht is gericht op je ziekte en niet meer op jou als mens, en de aanrakingen zijn medisch, zakelijk en vaak pijnlijk. Het is dan plezierig om op een niet-medische manier aangeraakt te worden, door middel van een massage.
Massage
Veel mensen denken dat kanker en massage niet samengaan, maar toch kunnen mensen met kanker veel baat hebben bij massage. Die kan plaatsvinden in alle fasen van de ziekte, tijdens of na de behandeling; zelfs in een palliatieve fase. De massage geeft geen genezing, maar:
- geeft ontspanning
- verbetert de kwaliteit van leven
- helpt het contact met je lichaam te herstellen
- ondersteunt een massage het herstel
- kan pijn, slapeloosheid, vermoeidheid, angst, stress en depressie verminderen
Herstel het contact
Het masseren van mensen die kanker (gehad) hebben, vereist de nodige kennis en inzichten. Bij kanker is het hele lichaam uit balans, en daarom zorgt de massagetherapeut ervoor dat de massage veilig is, kort duurt en uitgevoerd wordt met zachte handgrepen, zodat je niet verder uit balans raakt maar juist ontspant. Er wordt ook rekening gehouden met de richting waarin gemasseerd wordt, om lymfoedeem te voorkomen. Naast het fysieke aspect heeft de therapeut ook te maken met emoties die bij kanker horen, en daar is ook ruimte voor. De massages vinden in het algemeen plaats in de praktijkruimte, maar wanneer je niet mobiel genoeg bent, kunnen de massages ook in het ziekenhuis of bij jou thuis plaatsvinden.
Een stap verder
Voor jezelf zorgen na kanker: hoe kun je dat doen? Wat heb jij nodig? Misschien heb je net een behandeltraject afgesloten voor kanker, of is het al wat langer geleden en kom je erachter dat je plek in het leven nog niet zo soepel stroomt als je zou willen. Of alles kost je zoveel energie. Of neemt je ziekte nog een té belangrijke plek voor je in? Of leef je meer in angst dan in vertrouwen? Of lukt het jou niet om ‘een stap verder’ te komen?
De massagetherapeut zorgt ervoor dat de massage veilig is
Vierdaagse
Tijdens de intensieve vierdaagse bijeenkomst ‘Een stap verder’ (4-7 november 2018 of 27-30 januari 2019) ga je aan de slag met onderwerpen als vermoeidheid, depressie, angst, ziekte, stress, piekeren en slapeloosheid versus ontspanning, gezondheid, rust, grenzen, vertrouwen, preventie en levenskracht.
Lichaamsbewustzijn
Tijdens de vierdaagse bijeenkomst ‘Een stap verder’ speelt massage ook een rol. Het contact met en van het lichaam is van essentieel belang in het herstel van lichaam en geest. Lichaamsbewustzijn staat bovenaan als het gaat om herstel en het wezenlijk ‘stappen’ kunnen zetten in een nieuwe fase van gezondheid. Het verblijf is in Centrum de Leonardushoeve in Limburg. Zie www.leonardushoeve.nl. Meer informatie en opgave: Anoushka Ebbinge van Praktijk de Cirkel Rond.
-
De behandeling(en) tegen kanker kunnen zowel fysiek als mentaal een behoorlijke impact hebben. Vooral misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende bijwerkingen, maar dat is in veel gevallen slechts het topje van de ijsberg.
-
Peter schrok enorm toen hij in oktober 2019 te horen kreeg dat hij endeldarmkanker had.
-
En dan ineens krijg je te horen dat je kanker hebt. Misschien had je het al verwacht. Misschien totaal niet. Hoe dan ook: vanaf dat moment is alles anders. Wordt je leven nooit meer hetzelfde.
-
Je bent moe. Doodmoe. Het liefst lig je de hele dag in bed of op de bank. Je voelt je misselijk.
-
Kanker heeft een gigantische impact op je hele wezen. Je leven staat ineens op zijn kop. Op het moment dat je de diagnose krijgt, is het alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.