
Hoe kun je als beelddenker leren leren?
Niet ieder mens denkt op dezelfde manier. Waar de een denkt in woorden, ziet de ander steeds een wereld in beelden. Ons onderwijs is vooral gericht op de eerste vorm van denken. Dit maakt het voor sommige leerlingen moeilijk om de lesstof goed in zich op te nemen. De docenten van De Leerboom in Amsterdam zetten zich in om ook beelddenkers het beste uit henzelf te kunnen laten halen. Wat is het verschil tussen zogenaamde beelddenkers en taaldenkers, en hoe kunnen beelddenkers leren om toch goed te kunnen leren?
Een beelddenker
Laten we een kort testje doen. Denk eens aan een eikenboom. Zie je het voor je? En als je denkt aan het woord ‘eikenboom’, wat zie je dan? Hoor je ‘eikenboom’ in je hoofd, of zie je de letters echt voor je? Als je de boom echt voor je zag als een foto, dan zou je wel eens een beelddenker kunnen zijn.
Is jouw kind een beelddenker?
Herken je onderstaande punten in je kind?
- Heeft je kind een levendige fantasie?
- Heeft je kind een slordig handschrift?
- Is je kind gemakkelijk afgeleid?
- Heeft je kind gedetailleerde herinneringen aan gebeurtenissen van een tijdje terug?
- Moet je altijd de wasmerkjes uit zijn of haar kleren knippen, omdat ze er anders last van hebben?
Als het antwoord op deze (of de meeste) vragen ‘ja’ is, dan zou je kind wel eens een beelddenker kunnen zijn! Een meer uitgebreide test kun je hier vinden.
De voordelen (en kanttekeningen) van beelddenken
Beelddenkers hebben vaak veel positieve eigenschappen mee, ze zijn namelijk vaak ontzettend creatief, kunnen zich makkelijk in andere mensen inleven en ze krijgen snel overzicht op situaties, alle informatie wordt namelijk verwerkt als puzzelstukjes die samenkomen tot een overzichtelijk geheel. In het onderwijs kan het toch nog wel eens een probleem vormen. Een beelddenker heeft moeite met het opslaan van ‘nietszeggende’ informatie, omdat ze hier geen beeld bij kunnen vormen. Het ‘stampen’ van bijvoorbeeld Franse woordjes of losse feiten kan voor hen dus best een opgave vormen.
Beelddenkers hebben vaak veel positieve eigenschappen mee
De Kernvisie methode
Beelddenkende kinderen lopen onder andere tegen een drempel aan als ze de lesstof moeten automatiseren. Johanette Beereboom van De Leerboom vertelt dat de leermethode in het huidige onderwijs niet altijd bij de eigen leerstijl van een leerling aansluit. ‘Sommige leerlingen krijgen leerstof op een andere manier aangeboden dan voor hen bruikbaar is. Leerlingen die heel erg in beelden denken, en dus een visuele/kinesthetische denkstijl hebben, presteren vaak minder goed dan zij zouden kunnen. Met de juiste leerbegeleiding kunnen zij leren de vertaalslag te maken van de leerstof naar de juiste manier om de stof op te slaan. Dit is de basis van de ‘Kernvisie’ methode. We zien vaak dat een leerling na een paar sessies met deze methode al goed in staat is om de stof net als andere leerlingen in zich op te nemen!
Over De Leerboom
Bij De Leerboom werken twaalf docenten samen om kinderen, tieners en jongvolwassenen te begeleiden bij hun ontwikkeling op school. We begeleiden leerlingen van de basisschool, de middelbare school en het voortgezet onderwijs, zowel in kleine groepen als individueel. Wil je meer weten over ons aanbod of kennismaken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
-
De introductie van babymelk aan je baby is een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. In de eerste levensmaanden speelt voeding een sleutelrol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind.
-
Aan het einde van ieder kalenderjaar komen kinderopvangorganisaties met het nieuwe tarief voor het komende jaar. De tarieven lopen wel wat uiteen.
-
Spelen mag best een beetje spannend zijn! Kinderen gebruiken hun spel tenslotte om grenzen te verkennen. Wat durf ik? Wat kan ik? Kan ik het zonder hulp of heb ik een handje nodig?
-
Motorrijden is super gaaf en avontuurlijk! Het gevoel van vrijheid en de spanning tijdens een rit zijn geweldig. En het zou toch fantastisch zijn om je passie voor motorrijden te delen met je kinderen?
-
Midden in Leidschendam-Noord staat Integraal Kind- en Expertisecentrum De Waterlelie.
-
Je kind is je meest waardevolle bezit. De liefde die je voelt, is met niets te vergelijken, en je wilt hem of haar een fijne omgeving bieden. Wanneer je ziet dat het niet goed gaat, is dat dan ook enorm frustrerend.
-
Wil je samen met jouw kind op pad? Dan moet je ook zorgen voor voldoende veiligheid onderweg. Onderweg kan er immers veel gebeuren en je bent ook snel afgeleid als jouw kind overal naartoe kan. De veiligheid begint daarom al vanaf het moment dat je de auto in stapt. Hiervoor kan je een maxi cosi autostoel kiezen.
-
Zodra je binnenstapt in één van de spa’s van Sparkle voel je het al: een warme sfeer en oprechte aandacht. Welzijn, gezondheid en ontspanning komen hier samen. Het is méér dan leuk: floaten heeft tal van voordelen.
-
De stap naar hulp zoeken in de opvoeding en begeleiding van je kind is belangrijk.
-
Wist je dat maar liefst 76% van de Nederlandse moeders moeite heeft met het combineren van gezin en werk? En dan hebben we het nog niet eens over dat momentje voor haarzelf dat er veel te vaak bij inschiet. Daarom 5 gouden tips: Wat kost jou energie en waar krijg je energie van? Zet dat eens voor jezelf op een rijtje en zorg dat je minimaal driekwart van je tijd bezig bent met dingen waarvan je energie krijgt.