Hoe steun je je kind bij een ziek broertje of zusje?
Wanneer je kind ernstig ziek is, staat je wereld voor je gevoel even stil. Alles staat in het teken van je kind en het liefst wil je je volle aandacht richten op zijn of haar herstel. Maar dat is niet altijd mogelijk, zeker niet als je nog meer kinderen hebt die aandacht vragen. Het vergt nogal wat van je als ouder om jezelf én je gezin boven water te houden in deze moeilijke periode. Je wilt al je kinderen zo goed mogelijk ondersteunen. Maar hoe?
Nieuwe werkelijkheid
Als iemand in het gezin ernstig ziek wordt, breekt een intense periode aan. Eigenlijk wordt het hele gezin ziek, zeker als het een kind betreft. Voor jezelf en de rest van je gezin kan het lastig zijn om deze nieuwe werkelijkheid te aanvaarden. Elk gezinslid moet zich dan aanpassen. Je wilt je kinderen zo goed mogelijk steunen in dit proces, maar dit kan niet als je zelf onderdoor gaat aan de stress. Zorg dus niet alleen goed voor je kinderen, maar ook voor jezelf. Krop je gevoelens niet op en praat hierover, bijvoorbeeld met je partner. Als je hier zelf geen grip op hebt, kun je anderen ook niet helpen.
Spanningen in huis
De ziekte van een broertje of zusje heeft een groot effect op je andere kind(eren). Er breekt een intense periode aan en er kunnen spanningen in huis zijn. Als mama of papa verdrietig of ongerust is, dan voelt het kind dat haarscherp aan. Ook als je kind nog niet oud genoeg is om zich volledig bewust te zijn van de situatie. Is het kind al wat ouder, dan maakt hij of zij zich natuurlijk ook zorgen om het broertje of zusje. Deze emoties raken het hele gezin. Verberg dit niet, om een negatieve sfeer te voorkomen. Dit verkleint de kans dat kinderen zich niet op hun gemak voelen en gedragsproblemen ontwikkelen.
Ruimte voor emoties
Het kan zijn dat kinderen hun gevoelens liever voor zich houden. Omdat ze niet tot last willen zijn of de ouders nog meer verdriet willen bezorgen. Of omdat ze simpelweg niet om kunnen gaan met hun nieuwe gevoelens. Wanneer de ouders in fluisterende tonen over de ziekte van het kind praten, is de kans groot dat je kind hier ook geen boekje over open doet. Creëer daarom een openhartige omgeving waar ruimte is voor emoties en vragen. Het beste is om het hele gezin vanaf het begin te betrekken bij de ziekte van je kind. Benoem de ziekte concreet en schep duidelijkheid over wat er speelt, ook als het vooruitzicht onzeker is of weinig hoop biedt. Het is beter om eerlijk te zijn, zodat kinderen zich kunnen voorbereiden.
Als mama of papa verdrietig of ongerust is, dan voelt het kind dat haarscherp aan
Gedragsveranderingen
Soms vertonen kinderen (subtiele) gedragsveranderingen. Er kunnen moeilijkheden ontstaan op school of het kind kan eet- of slaapproblemen ontwikkelen. Ook kunnen de onderdrukte gevoelens zich gaan uiten in stemmingswisselingen. Het kind kan plotseling last hebben van driftbuien en huilbuien, of juist teruggetrokken en angstig zijn. Elk kind gaat hier anders mee om. Sommige kinderen nemen liever afstand om hun gevoelens te verwerken. Ook kan het voorkomen dat kinderen doen alsof er niets aan de hand is, omdat de situatie te heftig is om te accepteren. Ze gaan dan alle confrontatie met de ziekte uit de weg. In dat geval kan het helpen om met een professional te praten.
Over Baasis Kindercoach
Kan je kind moeilijk omgaan met een stressvolle situatie? Baasis Kindercoach kan hierbij begeleiden. Je kind leert zijn eigen gevoelens te begrijpen en negatief gedrag om te zetten. Als ouder leer je je kind de juiste aandacht te geven en een geborgen thuissituatie te bieden. Wil je weten wat Patricia voor jou kan betekenen? Neem dan direct contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!
-
De introductie van babymelk aan je baby is een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. In de eerste levensmaanden speelt voeding een sleutelrol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind.
-
Aan het einde van ieder kalenderjaar komen kinderopvangorganisaties met het nieuwe tarief voor het komende jaar. De tarieven lopen wel wat uiteen.
-
Spelen mag best een beetje spannend zijn! Kinderen gebruiken hun spel tenslotte om grenzen te verkennen. Wat durf ik? Wat kan ik? Kan ik het zonder hulp of heb ik een handje nodig?
-
Motorrijden is super gaaf en avontuurlijk! Het gevoel van vrijheid en de spanning tijdens een rit zijn geweldig. En het zou toch fantastisch zijn om je passie voor motorrijden te delen met je kinderen?
-
Midden in Leidschendam-Noord staat Integraal Kind- en Expertisecentrum De Waterlelie.
-
Je kind is je meest waardevolle bezit. De liefde die je voelt, is met niets te vergelijken, en je wilt hem of haar een fijne omgeving bieden. Wanneer je ziet dat het niet goed gaat, is dat dan ook enorm frustrerend.
-
Wil je samen met jouw kind op pad? Dan moet je ook zorgen voor voldoende veiligheid onderweg. Onderweg kan er immers veel gebeuren en je bent ook snel afgeleid als jouw kind overal naartoe kan. De veiligheid begint daarom al vanaf het moment dat je de auto in stapt. Hiervoor kan je een maxi cosi autostoel kiezen.
-
Zodra je binnenstapt in één van de spa’s van Sparkle voel je het al: een warme sfeer en oprechte aandacht. Welzijn, gezondheid en ontspanning komen hier samen. Het is méér dan leuk: floaten heeft tal van voordelen.
-
De stap naar hulp zoeken in de opvoeding en begeleiding van je kind is belangrijk.
-
Wist je dat maar liefst 76% van de Nederlandse moeders moeite heeft met het combineren van gezin en werk? En dan hebben we het nog niet eens over dat momentje voor haarzelf dat er veel te vaak bij inschiet. Daarom 5 gouden tips: Wat kost jou energie en waar krijg je energie van? Zet dat eens voor jezelf op een rijtje en zorg dat je minimaal driekwart van je tijd bezig bent met dingen waarvan je energie krijgt.