Hoogbegaafd en moeite met school
Jij als ouder kent je kind het beste. Je merkt het dan ook direct als je kind niet lekker in zijn vel zit of ergens last van heeft. En nu de zomer langzamerhand op zijn eind loopt en de eerste schooldagen weer aanbreken, merk je dat hij nog meer in zijn schulp kruipt. Je probeert er met je kind over te praten en een oplossing te vinden. Maar wat nu als dit niet lukt?
Geen zin in school
Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor je kind geen zin heeft in school. Misschien heeft hij weinig vriendjes, is hij zenuwachtig of vindt hij de leraar niet leuk. Maar het kan ook zijn dat je kind op ziet tegen de lessen zelf. Niet omdat ze te moeilijk zijn, maar juist omdat hij het eigenlijk te makkelijk vindt. Hoogbegaafdheid kan voor veel kinderen een lastig struikelblok vormen tijdens school.
Wat is hoogbegaafd zijn?
Een kind is hoogbegaafd wanneer het beschikt over een IQ van 130 of meer. Maar hoogbegaafd zijn brengt meer met zich mee dan alleen goed kunnen leren. Vaak gaat het namelijk gepaard met een gevoelige aard, creativiteit en een hoge motivatie. Ook kunnen hoogbegaafde kinderen zich vaak goed concentreren, zijn ze erg nieuwsgierig en kunnen ze zich soms terugtrekken in hun ‘eigen wereld’ omdat ze ergens volledig in opgaan.
Best lastig
Dit zijn allemaal mooie eigenschappen, maar hoogbegaafd zijn is niet alleen maar handig. Net zoals het niet altijd betekent dat je kind succesvol is wanneer het hoogbegaafd is. Soms is het voor een kind namelijk flink lastig. Mogelijk zijn de lessen voor jouw kind door zijn talenten erg saai, en gaat hij zich vervelen. Door die verveling doet hij niks meer, gaat onderpresteren en kan zich negatief gaan uiten. Dit kan zorgen voor spanningen en stress. Daarbij kan het zijn dat je kind moeilijk aansluiting vindt bij klasgenootjes, waardoor hij zich eenzaam voelt en helemaal niet meer graag naar school wil.
Extra aandacht
Om bovenstaande redenen kan het voor je kind prettig zijn om wat extra aandacht te krijgen. Ze hebben immers vaak zelf ook door dat ze zich anders ontwikkelen dan hun vriendjes en klasgenoten. Goede afstemming en contact met school zijn van groot belang. Op die manier is het mogelijk een balans te zoeken in het lesaanbod en daarbij de sociale en communicatieve kanten die meestal wel wat achterstand laten zien te versterken.
Goede afstemming en contact met school zijn van groot belang
Ondersteuning door kindertherapie
Juist in deze fase kan het erg prettig zijn om als ouder ondersteuning te krijgen, samen met een professional te sparren over de opvoeding en de verwachtingen die jullie hebben voor je kind. Als jouw kind hoogbegaafd is en je het lastig vindt daar op de juiste manier in te begeleiden, of je merkt dat je kind gepest wordt, onzeker is of woedeaanvallen heeft, dan is het als ouders soms erg moeilijk om je kind daar goed bij te helpen. In zulke gevallen kun je je kind ondersteunen door hulp in te schakelen in de vorm van kindertherapie.
Doel van therapie
Een kindertherapeut kan observeren, luisteren, spelen en praten met je kind vanuit verschillende invalshoeken. Ieder kind is uniek en heeft zijn eigen verhaal, en op basis van dat verhaal bekijkt de therapeut wat de beste aanpak is voor jouw kind. Maar ook ouders kunnen actief bij de therapie worden betrokken. Het doel van de kindertherapie? Dat je kind zich weer vrij en op eigen wijze kan ontwikkelen.
Geïnteresseerd?
Ben jij benieuwd naar een kindertherapeut of opvoedkundig advies? Bij het Centrum voor Kindertherapie kun je terecht voor verschillende typen begeleiding en ondersteuning. De deskundigen weten uit ervaring dat zowel kinderen als ouders veel meer kunnen dan ze zelf vaak denken. Door kinderen serieus te nemen en hun eigen vermogen aan te spreken om met moeilijkheden om te gaan, leren ze op hun eigen kracht te vertrouwen. De missie van de medewerkers van het Centrum voor Kindertherapie is: Wij dragen bij aan meer rust in kind, ouder en gezin.
-
De introductie van babymelk aan je baby is een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. In de eerste levensmaanden speelt voeding een sleutelrol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind.
-
Aan het einde van ieder kalenderjaar komen kinderopvangorganisaties met het nieuwe tarief voor het komende jaar. De tarieven lopen wel wat uiteen.
-
Spelen mag best een beetje spannend zijn! Kinderen gebruiken hun spel tenslotte om grenzen te verkennen. Wat durf ik? Wat kan ik? Kan ik het zonder hulp of heb ik een handje nodig?
-
Motorrijden is super gaaf en avontuurlijk! Het gevoel van vrijheid en de spanning tijdens een rit zijn geweldig. En het zou toch fantastisch zijn om je passie voor motorrijden te delen met je kinderen?
-
Midden in Leidschendam-Noord staat Integraal Kind- en Expertisecentrum De Waterlelie.
-
Je kind is je meest waardevolle bezit. De liefde die je voelt, is met niets te vergelijken, en je wilt hem of haar een fijne omgeving bieden. Wanneer je ziet dat het niet goed gaat, is dat dan ook enorm frustrerend.
-
Wil je samen met jouw kind op pad? Dan moet je ook zorgen voor voldoende veiligheid onderweg. Onderweg kan er immers veel gebeuren en je bent ook snel afgeleid als jouw kind overal naartoe kan. De veiligheid begint daarom al vanaf het moment dat je de auto in stapt. Hiervoor kan je een maxi cosi autostoel kiezen.
-
Zodra je binnenstapt in één van de spa’s van Sparkle voel je het al: een warme sfeer en oprechte aandacht. Welzijn, gezondheid en ontspanning komen hier samen. Het is méér dan leuk: floaten heeft tal van voordelen.
-
De stap naar hulp zoeken in de opvoeding en begeleiding van je kind is belangrijk.
-
Wist je dat maar liefst 76% van de Nederlandse moeders moeite heeft met het combineren van gezin en werk? En dan hebben we het nog niet eens over dat momentje voor haarzelf dat er veel te vaak bij inschiet. Daarom 5 gouden tips: Wat kost jou energie en waar krijg je energie van? Zet dat eens voor jezelf op een rijtje en zorg dat je minimaal driekwart van je tijd bezig bent met dingen waarvan je energie krijgt.