ontspannen

Leren ontspannen met kind en ouder

Als ouder word je vaak enorm geleefd. Je werk neemt veel energie in beslag, maar ook je gezin vraagt om veel aandacht. Er is weinig ruimte voor jezelf, want deze wordt al ingenomen door je partner en kinderen. Je kunt dan sneller gefrustreerd raken, waardoor je je gaat afreageren en schreeuwen, zonder dat je het zo hebt bedoeld.

Gestreste ouder = gestrest kind

Als je zelf gestrest bent, heeft dit al snel een effect op je kind. Wanneer je te veel op je bord hebt, is het goed om dit te erkennen en tijd voor jezelf te nemen. Zorg goed voor jezelf, pak je rust en zet je telefoon en andere elektrische apparaten zo nu en dan uit. Ook fysieke beweging of een wandeling in de natuur doet vaak veel goeds. Zo zorg je dat je batterij weer vol is en dat je het ouderschap weer op volle kracht aankunt.

Spanningen thuis

De huidige crisis zorgt voor veel angst, stress en onzekerheid. Je kunt je zorgen maken om je werk, de gezondheid van de mensen om je heen en de toekomst. Dit raakt het hele gezin. Het is dan ook van belang om goed om te kunnen gaan met deze stress, zowel ouder als kind. Anders kunnen er nog meer spanningen ontstaan, of zelfs ruzies en confrontaties. Wanneer de spanningen thuis hoog oplopen, bijvoorbeeld bij ruzies, kan het kind snel van slag raken. Dit kan zich uiten in huilbuien, frustraties, of juist terugtrekken.

Gevoelens communiceren

Coachingspraktijk Kids in Balans kan het gezin dan handvatten aanreiken om beter te communiceren over elkaars gevoelens om botsingen en misvattingen te voorkomen. Vaak zijn ouders zo druk met van alles en nog wat, dat er weinig momenten zijn van echt contact met het kind. Je kunt dan nodig een break gebruiken, maar hier is weinig mogelijkheid toe. Ouderschap is immers een full-time baan. Het kan dan goed zijn om ontspanning te zoeken samen met je kind. Zo is er de cursus Just Relax, waarin verschillende ontspanningsoefeningen voor ouder én kind aan bod komen.

Stresstolerantie

Iedereen gaat anders om met spanningen. Sommigen reageren heel sterk op stress, maar kunnen wel goed aanvoelen wanneer hun grenzen zijn bereikt. Terwijl anderen misschien een grotere draagkracht hebben voor stress, maar sneller aan zichzelf voorbijgaan en niet opmerken wanneer het eigenlijk te veel voor ze is.

Fysieke beweging helpt ook om te ontladen, vooral in de buitenlucht

Omgaan met prikkels

Om te voorkomen dat er grotere problemen ontstaan, is het belangrijk om te weten hoe je reageert op prikkels en hier vervolgens mee omgaat. Coachingspraktijk Kids in Balans helpt je dan op zoek te gaan naar de juiste handelwijze voor ieder gezinslid. Je leert elkaar beter te begrijpen en kunt elkaar zo ook beter helpen en steunen. Je voelt bijvoorbeeld sneller aan wanneer iemand overprikkeld raakt en wanneer je iemand beter met rust kunt laten en ruimte kunt geven.

Ontspanningstips

Raak jij of je kind overprikkeld? Enkele ontspanningstips zijn bijvoorbeeld een wandeling maken of ademhalingsoefeningen te doen met je kind. Een andere ontspannende activiteit die afleidend werkt, zoals een spel of puzzel doen, samen kleuren of knutselen, kan ook helpen. Fysieke beweging helpt ook om te ontladen, vooral in de buitenlucht. Natuur heeft een ontspannende werking; een luchtje scheppen in het park of op het strand is dan ook een goed idee.

Over Kids in Balans

Wil je meer tips en ondersteuning om tot ontspanning te komen? Neem dan gerust contact op met Coachingspraktijk Kids in Balans om kennis te maken met de mogelijkheden. Met veel persoonlijke voor elk gezinslid, begeleid ik je weer naar rustigere en ontspannen huiselijke sferen. Je kunt de balans en de vrede thuis zo makkelijker bewaren.

Datum: 08 augustus 2017