angst

‘Mijn kind heeft rij-angst na een ongeluk’

Joelle (34) vertelt: ‘Het ongeluk gebeurde op een prachtige zonnige dag. Je kent het wel, zo’n dag waarop de felle zon je als autobestuurder behoorlijk kan verblinden. We waren onderweg naar huis en moesten over een landweg het laatste stukje rijden. De tegenliggers hadden de zon precies in de ogen, en toen er iemand wilde inhalen, heeft diegene ons niet gezien. Gelukkig reden we beide niet te hard, en zijn we er relatief ongedeerd vanaf gekomen. Maar de schrik zat er goed in.’

Niet gewond, wel angst

‘Ik reed en zag het aankomen. Natuurlijk probeerde ik te ontwijken, maar dat ging niet. Mijn man was met onze zoon Sam aan het keten, dus voor hen kwam de klap helemaal onverwacht. Dat ik Sam vrijwel meteen hoorde huilen, was voor mij eigenlijk een geruststelling. Als hij dat kon, dan was er waarschijnlijk lichamelijk niets ernstigs aan de hand. Natuurlijk zijn we allemaal in het ziekenhuis geweest, maar wonder boven wonder kwamen we er met wat schrammen en blauwe plekken vanaf. Maar sindsdien is er veel angst.’

Niet meer in de auto

‘Want sinds die dag wil Sam dus niet meer de auto in. We hebben van alles geprobeerd, in een stilstaande auto zitten, naast hem blijven zitten, hem een beloning aanbieden… Maar hij wil gewoon niet en blijft mokken. Nu gaat hij gewoon met de fiets naar school, en gebruiken we de auto ook niet zo erg veel. Maar deze vakantie willen we kamperen in Zwitserland, en dan zullen we toch wel moeten. En ik wil niet dat de vakantie of autoritjes zoveel stress en angst opleveren. Je wilt gewoon dat je kind lekker in zijn vel zit!’

Een onafhankelijk persoon

Soms doe je als ouder nog zo je best, maar lukt het je niet om je kind te helpen. Het kind heeft last van angst en zit niet lekker in zijn vel. Misschien wordt het daardoor zelfs vaker boos of verdrietig en is het steeds lastiger om met hem te praten. Andere kinderen worden juist erg druk of onrustig. Hoe een kind angst of onaangename gevoelens uit, is heel verschillend. En als ouder sta je soms te dichtbij om goed te kunnen helpen, of weet je het gewoon even niet. In dat geval is het fijn om de hulp van een onafhankelijk persoon in te kunnen schakelen.

Kindertherapie

Een (kinder)therapeut kan zowel ouder als kind een oordeelloos luisterend oor bieden. Omdat de kindertherapeut gespecialiseerd is in kinderen, hun ontwikkeling en problemen, kan er passende en gerichte ondersteuning en advies worden gegeven. Zo zijn er bij het Centrum voor Kindertherapie verschillende behandelingsmogelijkheden die kunnen worden ingezet op basis van de hulpvraag. In het geval van angst of onzekerheden kan er door de integratief kindertherapeut gekozen worden om de EMDR-therapie in te zetten.

Verwerken van de angst

EMDR is een therapie voor het verwerken van traumatische gebeurtenissen en het omgaan met hevige angsten. Nare ervaringen, zoals een ongeluk, een ingrijpende medische behandeling of een pestverleden, kunnen het dagelijkse leven van een kind gaan beheersen. De nare beelden blijven zich herhalen en trekken als een film voorbij. Dit gaat vaak gepaard met lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen en zweethanden.

Met EMDR leren kinderen om traumatische gebeurtenissen te verwerken

Opnieuw opslaan

Ook kunnen angstgevoelens, paniekaanvallen en slaapstoornissen optreden. Het lichaam reageert alsof de gebeurtenissen nog steeds plaatsvinden en het lijkt of de informatie in de hersenen niet goed verwerkt is. Tijdens de behandeling wordt de informatie alsnog – versneld – verwerkt en als ‘ongevaarlijk’ opgeslagen, waardoor ook de lichamelijke klachten en de angstgevoelens vaak volledig verdwijnen. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization & Reprocessing. De therapie werkt oorspronkelijk met snelle oogbewegingen, maar blijkt ook te werken met het luisteren naar geluiden (piepjes of klikjes).

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Eerst bespreekt de therapeut nogmaals de nare gebeurtenis met je kind. Je kind mag er ook over tekenen of schrijven als praten moeilijk is. Daarna krijgt je kind een koptelefoon op en luistert een tijdje naar klikjes. Dan volgt een korte pauze, waarin er meestal een stroom van gedachten en beelden vrijkomt. Dit proces wordt een aantal keer herhaald. Na verloop van tijd verdwijnt de emotionele lading, verandert de herinnering en verminderen de klachten. Meestal zijn niet meer dan drie sessies nodig.

Mogelijkheden

Bij het Centrum voor Kindertherapie worden er behandelingen aangeboden voor allerlei klachten of problemen, en kunnen ook ouders ondersteuning krijgen. Een greep uit de mogelijkheden:

  • opvoedondersteuning
  • specifieke behandelingen zoals EMDR en SuperPoeper®
  • integratieve kindertherapie
  • beeldende therapie
  • behandeling op maat

Geïnteresseerd?

Heeft jouw kind last van angst? Of ben jij op zoek naar opvoedkundig advies? Bij het Centrum voor Kindertherapie kan je terecht voor verschillende typen begeleiding en ondersteuning. De deskundigen weten uit ervaring dat zowel kinderen als ouders veel meer kunnen dan ze zelf vaak denken. Door kinderen serieus te nemen en hun eigen vermogen aan te spreken om met moeilijkheden om te gaan, leren ze op hun eigen kracht te vertrouwen. De missie van de medewerkers van het Centrum voor Kindertherapie is: Wij dragen bij aan meer rust in kind, ouder en gezin.

Datum: 29 juli 2019