
Soms moet je een nieuwe weg inslaan!
Om meer mensen te interesseren voor het werk in de kinderopvang, start Vlietkinderen met de introductie van een nieuwe functie: ‘pedagogisch ondersteuner’.
Werken in de kinderopvang: hoe is dat eigenlijk? Wat doe je op zo’n dag? Welke bijdrage kun je leveren aan de ontwikkeling van de kinderen? Hoe gaat de samenwerking met ouders, of met het onderwijs? Wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken? Om dit uit te vinden, heeft Vlietkinderen de nieuwe functie ‘pedagogisch ondersteuner’ in het leven geroepen. Je kunt ongediplomeerd instromen in deze functie en zo kennismaken met het werken in de kinderopvang. Bevalt het je? Dan stroom je door naar een BBL-traject Pedagogisch werk niveau 3.
Nieuwe weg
Jolanda van der Zon, adviseur Leren & Ontwikkelen bij Vlietkinderen: ‘Hiermee slaan wij een nieuwe weg in. Dit doen we om het pedagogisch werk nog steviger te kunnen neerzetten. Onze vaste en al volledig opgeleide pedagogisch medewerkers krijgen door de inzet van de pedagogisch ondersteuner meer tijd en ruimte om ontwikkelingsgerichte activiteiten met de kinderen te ondernemen. De ondersteunende functionaris kan dan helpen bij het uitvoeren van een dergelijke activiteit of met een aantal kinderen, die even andersoortige aandacht nodig hebben; een boekje lezen bijvoorbeeld.’
Doorgroeifunctie
De functie van pedagogisch ondersteuner is een doorgroeifunctie, waarbij het de bedoeling is dat de medewerkers via deze functie instromen in het BBL PW3 traject (Beroeps Begeleidende Leerweg niveau 3). In de maanden waarin een ondersteunend pedagogisch medewerker bij Vlietkinderen werkt, doen zij al veel ervaring op doordat er nauw wordt samengewerkt met de praktijkopleider. Deze praktijkervaring vergemakkelijkt de overstap naar de theorie in het leertraject.
Échte functie
Jolanda: ‘Pedagogisch ondersteuner is een échte functie, met de bijzonderheid dat je nog niet gediplomeerd hoeft te zijn om in de kinderopvang te werken. Vlietkinderen biedt mensen die belangstelling hiervoor hebben de kans om, betaald, het vak in de praktijk te leren. Hoe mooi is dat?!’
Pedagogisch ondersteuner is een échte functie
Succesvol
Deze aanpak blijkt zeer succesvol. Tijdens de ‘speeddate’ (2 november jongstleden) van sollicitanten die zich aangemeld hebben voor de functie van pedagogisch ondersteuner, zijn er al 13 matches gemaakt. Vrijdag 11 november was de tweede speeddate-dag, en er was weer veel belangstelling.
Begeleiding
Jolanda: ‘We hopen dat we in maart 2023 samen met kinderopvangorganisatie SKippyPepijn en beroepsopleider MBO-Rijnland twee BBL-groepen kunnen starten. Wat is er nu fijner dan mensen binnen het bedrijf zelf te kunnen opleiden? We kunnen hun onze werkwijze van meet af aan meegeven, collega’s zijn blij met deze potentieel nieuwe collega’s en zullen hen zo goed mogelijk begeleiden bij hun opleiding.’
Win-win
‘Leren in de praktijk is een win-win: het biedt mensen een mooie kans om een nieuw vak te leren en het helpt ons om mensen enthousiast te maken voor het werken in de kinderopvang in de krappe arbeidsmarkt.’
Meer weten? Neem dan contact op met Jolanda van der Zon via j.vdzon@vlietkinderen.nl,
of kijk op de site onder ‘Werken bij Vlietkinderen’.
-
Midden in Leidschendam-Noord staat Integraal Kind- en Expertisecentrum De Waterlelie.
-
Wil je samen met jouw kind op pad? Dan moet je ook zorgen voor voldoende veiligheid onderweg. Onderweg kan er immers veel gebeuren en je bent ook snel afgeleid als jouw kind overal naartoe kan. De veiligheid begint daarom al vanaf het moment dat je de auto in stapt. Hiervoor kan je een maxi cosi autostoel kiezen.
-
Zodra je binnenstapt in één van de spa’s van Sparkle voel je het al: een warme sfeer en oprechte aandacht. Welzijn, gezondheid en ontspanning komen hier samen. Het is méér dan leuk: floaten heeft tal van voordelen.
-
Wist je dat maar liefst 76% van de Nederlandse moeders moeite heeft met het combineren van gezin en werk? En dan hebben we het nog niet eens over dat momentje voor haarzelf dat er veel te vaak bij inschiet. Daarom 5 gouden tips: Wat kost jou energie en waar krijg je energie van? Zet dat eens voor jezelf op een rijtje en zorg dat je minimaal driekwart van je tijd bezig bent met dingen waarvan je energie krijgt.
-
Een zwangerschap duurt negen maanden. In die periode verandert er van alles in en aan je lichaam. Het lijkt misschien alsof het een lange periode is, maar die maanden gaan sneller voorbij dan je denkt.
-
Als ouder van een kind met een beperking heb je er soms behoefte aan om even op adem te komen. Daarnaast is het belangrijk om tijd en aandacht te creëren voor de rest van je gezin. Het kan ook zijn dat je een plek zoekt om je kind naartoe te brengen als je zelf aan het werk bent.
-
Duurzaam, gezond en groen: dat zijn de speerpunten van Vlietkinderen maatschappelijke kinderopvang in regio Haaglanden.
-
Ken je het gezegde ‘ouder worden is een gunst, ouder zijn is een kunst’? Het ouderschap is niet altijd even gemakkelijk. Het pakt soms heel anders uit dan je je had voorgesteld. En dan zit je soms letterlijk met je handen in het haar.
-
Het eerste jaar ontwikkelt je baby zich snel. Spelen is hier een groot onderdeel van. Tijdens het spelen ontwikkelt je baby niet alleen de motoriek, maar ook de hersenen.
-
Carnaval 2023 komt er weer aan, tijd om weer te gaan feesten en verkleden. Maar ook de start van een zoektocht voor de perfecte carnavalskleding voor je kind.