Spelen is de taal van kinderen
Is jouw kind vaak bang, boos, angstig of verdrietig? Heeft het misschien iets ergs meegemaakt zoals een echtscheiding of een overlijden en is het sindsdien erg stil en teruggetrokken of juist té aanwezig? Dan kun je hierdoor behoorlijk met je handen in het haar zitten. Zo’n probleem kan er immers voor zorgen dat je kind zich niet kan ontwikkelen. Natuurlijk wil jij je kind graag helpen en bijstaan, maar omdat je niet weet wat het probleem precies is, is dat behoorlijk lastig. Waar kun je in zo’n geval terecht voor hulp? Speltherapie biedt vele mogelijkheden! Heb jij hier al eens van gehoord? Lees snel verder!
Spelen en ontdekken
De manier waarop je kind speelt kan bijdragen aan de oplossing. Spelen hoort van nature bij kinderen. Ze gebruiken het om te communiceren; het is hun taal. Door te spelen, kan je kind zich ontspannen en het kan zijn gedachten, gevoelens en wensen uiten. Ook verwerkt je kind op deze manier ervaringen. Het is daarom een veilige manier om met nieuw gedrag te experimenteren. Deze wetenschap wordt bij speltherapie als basis gebruikt. Speltherapie is een speelse vorm van psychotherapie voor kinderen. De speltherapeut gebruikt spel om een kind te begrijpen en te helpen.
Speltherapie
Speltherapeut en Kindbehartiger Ineke den Held legt uit: ‘Speltherapie vindt plaats in de zogenaamde ‘spelkamer’. In die kamer ligt allerlei speelgoed en ander materiaal. Van verkleedspullen tot Playmobil, poppen, teken- en knutselmaterialen. Je kind krijgt op die manier veel vrijheid om te spelen met het spelmateriaal dat bij hem past. Ik observeer het spel, breng wat er gebeurt onder woorden alsook de onderliggende dynamieken, en speel soms mee. Op deze manier sluit ik aan bij de initiatieven van je kind en leer ik zijn speeltaal begrijpen. Zo draag ik bij aan de uiting en verwerking van problemen.’
Speltherapie is een speelse vorm van psychotherapie voor kinderen
Therapie is maatwerk
‘In mijn praktijk verzorgen we meerdere vormen van therapie. Natuurlijk wordt er per kind gekeken welke vorm van therapie het beste toegepast kan worden. Ieder kind en ieder probleem is immers anders. Binnen de speltherapie maken we gebruik van de cliëntcentered benadering en gebruiken we daarnaast de werkvorm beeldcommunicatie. Ook maken we passend gebruik van meer cognitieve en creatieve werkvormen. Een traject duurt meestal zo’n 12 tot 20 behandelingen, soms langer. Het gaat erom dat je kind uiteindelijk beter in zijn vel komt te zitten en zorgeloos kan doorgroeien.’
Wat doet Ineke als Kindbehartiger?
Een echtscheiding kan een behoorlijke impact hebben op het leven van je kind. Een kindbehartiger is een belangenbehartiger en vertrouwenspersoon voor jouw kind in een scheidingssituatie. Ineke begeleidt het gezin gedurende het hele traject, observeert en zorgt dat je kind en zijn gevoelens niet vergeten worden. Op die manier kan je kind met een vertrouwd en veilig gevoel verder gaan na de scheiding. Steeds wordt binnen de ondersteuning de regie gevoerd vanuit de positie van het kind en vanuit het IVRK (Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind).
-
De introductie van babymelk aan je baby is een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. In de eerste levensmaanden speelt voeding een sleutelrol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind.
-
Aan het einde van ieder kalenderjaar komen kinderopvangorganisaties met het nieuwe tarief voor het komende jaar. De tarieven lopen wel wat uiteen.
-
Spelen mag best een beetje spannend zijn! Kinderen gebruiken hun spel tenslotte om grenzen te verkennen. Wat durf ik? Wat kan ik? Kan ik het zonder hulp of heb ik een handje nodig?
-
Motorrijden is super gaaf en avontuurlijk! Het gevoel van vrijheid en de spanning tijdens een rit zijn geweldig. En het zou toch fantastisch zijn om je passie voor motorrijden te delen met je kinderen?
-
Midden in Leidschendam-Noord staat Integraal Kind- en Expertisecentrum De Waterlelie.
-
Je kind is je meest waardevolle bezit. De liefde die je voelt, is met niets te vergelijken, en je wilt hem of haar een fijne omgeving bieden. Wanneer je ziet dat het niet goed gaat, is dat dan ook enorm frustrerend.
-
Wil je samen met jouw kind op pad? Dan moet je ook zorgen voor voldoende veiligheid onderweg. Onderweg kan er immers veel gebeuren en je bent ook snel afgeleid als jouw kind overal naartoe kan. De veiligheid begint daarom al vanaf het moment dat je de auto in stapt. Hiervoor kan je een maxi cosi autostoel kiezen.
-
Zodra je binnenstapt in één van de spa’s van Sparkle voel je het al: een warme sfeer en oprechte aandacht. Welzijn, gezondheid en ontspanning komen hier samen. Het is méér dan leuk: floaten heeft tal van voordelen.
-
De stap naar hulp zoeken in de opvoeding en begeleiding van je kind is belangrijk.
-
Wist je dat maar liefst 76% van de Nederlandse moeders moeite heeft met het combineren van gezin en werk? En dan hebben we het nog niet eens over dat momentje voor haarzelf dat er veel te vaak bij inschiet. Daarom 5 gouden tips: Wat kost jou energie en waar krijg je energie van? Zet dat eens voor jezelf op een rijtje en zorg dat je minimaal driekwart van je tijd bezig bent met dingen waarvan je energie krijgt.