spelen

Spelen is de taal van kinderen

Is jouw kind vaak bang, boos, angstig of verdrietig? Heeft het misschien iets ergs meegemaakt zoals een echtscheiding of een overlijden en is het sindsdien erg stil en teruggetrokken of juist té aanwezig? Dan kun je hierdoor behoorlijk met je handen in het haar zitten. Zo’n probleem kan er immers voor zorgen dat je kind zich niet kan ontwikkelen. Natuurlijk wil jij je kind graag helpen en bijstaan, maar omdat je niet weet wat het probleem precies is, is dat behoorlijk lastig. Waar kun je in zo’n geval terecht voor hulp? Speltherapie biedt vele mogelijkheden! Heb jij hier al eens van gehoord? Lees snel verder!

Spelen en ontdekken

De manier waarop je kind speelt kan bijdragen aan de oplossing. Spelen hoort van nature bij kinderen. Ze gebruiken het om te communiceren; het is hun taal. Door te spelen, kan je kind zich ontspannen en het kan zijn gedachten, gevoelens en wensen uiten. Ook verwerkt je kind op deze manier ervaringen. Het is daarom een veilige manier om met nieuw gedrag te experimenteren. Deze wetenschap wordt bij speltherapie als basis gebruikt. Speltherapie is een speelse vorm van psychotherapie voor kinderen. De speltherapeut gebruikt spel om een kind te begrijpen en te helpen.

Speltherapie

Speltherapeut en Kindbehartiger Ineke den Held legt uit: ‘Speltherapie vindt plaats in de zogenaamde ‘spelkamer’. In die kamer ligt allerlei speelgoed en ander materiaal. Van verkleedspullen tot Playmobil, poppen, teken- en knutselmaterialen. Je kind krijgt op die manier veel vrijheid om te spelen met het spelmateriaal dat bij hem past. Ik observeer het spel, breng wat er gebeurt onder woorden alsook de onderliggende dynamieken, en speel soms mee. Op deze manier sluit ik aan bij de initiatieven van je kind en leer ik zijn speeltaal begrijpen. Zo draag ik bij aan de uiting en verwerking van problemen.’

Speltherapie is een speelse vorm van psychotherapie voor kinderen

Therapie is maatwerk

‘In mijn praktijk verzorgen we meerdere vormen van therapie. Natuurlijk wordt er per kind gekeken welke vorm van therapie het beste toegepast kan worden. Ieder kind en ieder probleem is immers anders. Binnen de speltherapie maken we gebruik van de cliëntcentered benadering en gebruiken we daarnaast de werkvorm beeldcommunicatie. Ook maken we passend gebruik van meer cognitieve en creatieve werkvormen. Een traject duurt meestal zo’n 12 tot 20 behandelingen, soms langer. Het gaat erom dat je kind uiteindelijk beter in zijn vel komt te zitten en zorgeloos kan doorgroeien.’

Wat doet Ineke als Kindbehartiger?

Een echtscheiding kan een behoorlijke impact hebben op het leven van je kind. Een kindbehartiger is een belangenbehartiger en vertrouwenspersoon voor jouw kind in een scheidingssituatie. Ineke begeleidt het gezin gedurende het hele traject, observeert en zorgt dat je kind en zijn gevoelens niet vergeten worden. Op die manier kan je kind met een vertrouwd en veilig gevoel verder gaan na de scheiding. Steeds wordt binnen de ondersteuning de regie gevoerd vanuit de positie van het kind en vanuit het IVRK (Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind).

Datum: 21 juni 2019