veerkracht

Stimuleer de veerkracht van jouw kind!

Als ouder wil je je kind natuurlijk zoveel mogelijk beschermen. Je gaat om deze reden soms confrontatie met moeilijke emoties uit de weg. Toch is het juist goed om kinderen te betrekken bij emotionele situaties, ook als het angst of verdriet bij het kind kan oproepen. Kinderen hebben de mogelijkheid om veerkracht te ontwikkelen. En je hebt er zelf een hand in om dit te stimuleren.

Van nature veerkrachtig

Kinderen hebben van nature veel veerkracht, waardoor ze tegenslagen goed kunnen handelen. Dit wordt niet altijd erkend door de omgeving. Bij emotionele situaties reageren kinderen op de mensen om hun heen, dus de manier waarop hun omgeving hier mee omgaat heeft een impact op het kind en hoe hij hiermee leert omgaan. Een goede ondersteuning van mensen waarbij ze zich veilig voelen, helpt dan om de natuurlijke veerkracht te vergroten. Door kinderen te leren dat je een keuze hebt in hoe je hiermee omgaat en ze te helpen om woorden te geven aan hun gevoelens en problemen, komen ze zelf vaak al tot mooie conclusies en oplossingen.

Problemen voorkomen

Wanneer confrontatie met een schokkende of ingrijpende gebeurtenis het welzijn van het kind bedreigt, is het van belang dat het kind hier op een helpende manier mee omgaat. Dit betekent dat het kind accepteert dat dingen soms zijn zoals ze zijn en dat je als kind goed bent zoals je bent, maar nog veel mag en kan leren. Anders bestaat de kans dat het kind een overlevingsstrategie aanleert die niet helpend is. Gevoelens worden dan niet goed verweven, wat later in het leven voor problemen kan zorgen. Een kind dat emotioneel sterk in zijn schoenen staat kan negatieve invloeden daarom beter handelen, zonder dat dit directe ernstige gevolgen heeft. Bestaande eigenschappen en kwaliteiten van het kind, zoals een positieve instelling, spelen hierin mee.

Kinderen hebben de mogelijkheid om veerkracht te ontwikkelen.

Omgaan met gevoelens

Een veerkrachtig kind voed je niet op door gevoelens uit de weg te gaan, maar juist door kinderen te leren omgaan met hun gevoelens. Wanneer een kind te maken krijgt met tegenslagen of stress, is dit een kans voor het kind om de nodige vaardigheden ontwikkelen. Hoe kinderen met deze gevoelens omgaan, heeft invloed op hun verdere leven. Als er geen mogelijkheden binnen bereik zijn voor het kind, beïnvloedt dit de mate waarop een kind kan herstellen. Ouders en professionals hebben hier dus zeker invloed op.

Eigen kracht benutten

Het vergroten van veerkracht kun je op verschillende manieren stimuleren. Door hulpbronnen aan te reiken waardoor een kind de nodige vaardigheden kan ontwikkelen en zelfvertrouwen kan opbouwen, kun je een goed vangnet bieden waar kinderen sterker uit kunnen komen. Wanneer kinderen hun eigen kracht kennen en benutten, krijgen ze er een versterkt gevoel van eigenwaarde voor terug. Ze worden bewust van hun eigen gevoelens, die ze leren uitdrukken en accepteren. Zo kunnen ze positiever reageren op tegenslagen, nu en in de toekomst.

Over De Kinderhoeksteen

Wil je je kind helpen om sterker uit een situatie te komen en tegenslagen in het leven te overwinnen? Bij De Kinderhoeksteen kun je dan terecht voor begeleiding bij het leren verweven van gevoelens na ingrijpende gebeurtenissen. Wil je weten wat Sabina voor jou en je kind kan betekenen? Neem dan contact op en ontdek de mogelijkheden.

Datum: 10 maart 2020