griep

‘Het leek alsof de griep zich in mijn lijf had vastgebeten’

Bij Reflexzonetherapie ‘8’, waarbij de ‘8’ staat voor de lemniscaat, het Tibetaanse symbool voor eeuwige beweging, zet Jolanda van Viersen zich iedere dag in om mensen met wat vage klachten waarvan de oorzaak moeilijk vast te stellen is te helpen. Een van haar klanten, José (31), vertelt haar verhaal, over hoe achtergebleven griepklachten haar leven in de weg begonnen te staan.

Alleen een griepje

Toen ik net ziek was geworden dacht ik er nog weinig van. Het was immers niet de eerste keer dat ik me wat minder begon te voelen. Een griepje, dacht ik, dat is alles. Ik legde mezelf met een kleedje en een kop soep neer op de bank. Drie dagen later lag ik er alleen nóg. De griep was er niet minder op geworden, sterker nog, het leek wel alsof mijn koorts iedere dag hoger werd. Meer dan een week zat ik thuis met hoge koorts. Ik had het buitengewoon koud en wikkelde mezelf in alle fleecedekentjes die ik kon vinden. Ondertussen liet mijn lijf het gehele lijstje aan griepsymptomen zien: hoofdpijn, keelpijn, spierpijn – noem maar op.

Achtergebleven klachten

Gelukkig had ik mijn man die voor me kon zorgen, boodschappen kon doen en de kinderen kon halen en brengen. Toen de griep eindelijk wegzakte, bleven een aantal klachten achter. De pijn die ieder moment van de dag door mijn hoofd denderde was nog niet van plan te vertrekken en ik had nog steeds moeite om een volledige maaltijd naar binnen te werken, zo misselijk bleef ik.

Het koste me behoorlijk veel moeite om mijn leven na die griep weer op te pakken

Leven oppakken na de griep

Het koste me behoorlijk veel moeite om mijn leven na die griep weer op te pakken. Eerder voelde ik me na een griepje snel weer beter, maar nu leek het alsof de griep zich in mijn lijf had vastgebeten. Ik moest weer aan het werk en wilde ook weer sporten en afspreken met vriendinnen, maar ik merkte dat ik het lichamelijk nog niet aan kon. Ik ging dus op zoek naar een manier om me weer de oude te voelen. Zo kwam ik in contact met Jolanda van Viersen en haar praktijk Reflexzonetherapie ‘8’.

De persoonlijke aanpak van reflexzonetherapie

Reflexzonetherapie sprak me aan omdat ik las dat de therapie geschikt was voor mensen die niet precies wisten waar hun klachten vandaan kwamen. Dat was bij mij ook het geval. De griep kwam door een virus, maar de griep was weggetrokken, dus waarom was ik dan nog zo misselijk en lusteloos? Ik legde hakkelend en vaag mijn klachten uit, want ik kon niet overal precies mijn vinger op leggen. Jolanda luisterde aandachtig en stelde vragen als ze meer wilde weten. Ook vroeg ze naar mijn eetpatroon, slaapritme en achtergrond. Ze legde uit dat ze haar behandeling hierop aanpast, zodat de behandeling specifiek mijn symptomen kon verlichten.

Weerspiegelde organen

Jolanda vertelde me dat deze werkwijze holistisch genoemd wordt. Dat wil zeggen dat het lichaam als geheel centraal staat en de ze op die manier naar de oorzaak van de klachten zoekt. De reflexzonetherapie behandeling zelf bestaat uit een massage van de voeten, waarbij ze druk uitoefent op de reflexzones in mijn voeten. Zo’n zone is een gebied waar organen, klieren of botten weerspiegeld worden. Door deze gebieden te bewerken worden ook de weerspiegelde gebieden geprikkeld, waardoor je specifieke klachten kunt aanpakken.

Eindelijk weer mijn leven terug

Ik geef het toe, ik was wat sceptisch van tevoren. Ik zag niet direct in hoe organen in andere delen weerspiegeld werden. Maar die twijfel trok langzaam weg, samen met mijn klachten. Ik merk echt een verschil met voor ik aan de behandeling begon. Ik heb veel minder last van de hoofdpijn, misselijkheid, en andere onbestemde klachten die me bleven plagen na mijn griep. Daarnaast heb ik de behandeling van Jolanda erg prettig gevonden, haar aanpak was erg persoonlijk en warm. Ik kon zien dat ze een vakvrouw is, dankzij haar behandeling begin ik mijn energie terug te krijgen. En daarmee heb ik, lang nadat het griepvirus mijn immuunsysteem binnendrong, ook weer mijn leven terug.

Date: 15 januari 2020