‘Het leek alsof de griep zich in mijn lijf had vastgebeten’
Bij Reflexzonetherapie ‘8’, waarbij de ‘8’ staat voor de lemniscaat, het Tibetaanse symbool voor eeuwige beweging, zet Jolanda van Viersen zich iedere dag in om mensen met wat vage klachten waarvan de oorzaak moeilijk vast te stellen is te helpen. Een van haar klanten, José (31), vertelt haar verhaal, over hoe achtergebleven griepklachten haar leven in de weg begonnen te staan.
Alleen een griepje
Toen ik net ziek was geworden dacht ik er nog weinig van. Het was immers niet de eerste keer dat ik me wat minder begon te voelen. Een griepje, dacht ik, dat is alles. Ik legde mezelf met een kleedje en een kop soep neer op de bank. Drie dagen later lag ik er alleen nóg. De griep was er niet minder op geworden, sterker nog, het leek wel alsof mijn koorts iedere dag hoger werd. Meer dan een week zat ik thuis met hoge koorts. Ik had het buitengewoon koud en wikkelde mezelf in alle fleecedekentjes die ik kon vinden. Ondertussen liet mijn lijf het gehele lijstje aan griepsymptomen zien: hoofdpijn, keelpijn, spierpijn – noem maar op.
Achtergebleven klachten
Gelukkig had ik mijn man die voor me kon zorgen, boodschappen kon doen en de kinderen kon halen en brengen. Toen de griep eindelijk wegzakte, bleven een aantal klachten achter. De pijn die ieder moment van de dag door mijn hoofd denderde was nog niet van plan te vertrekken en ik had nog steeds moeite om een volledige maaltijd naar binnen te werken, zo misselijk bleef ik.
Het koste me behoorlijk veel moeite om mijn leven na die griep weer op te pakken
Leven oppakken na de griep
Het koste me behoorlijk veel moeite om mijn leven na die griep weer op te pakken. Eerder voelde ik me na een griepje snel weer beter, maar nu leek het alsof de griep zich in mijn lijf had vastgebeten. Ik moest weer aan het werk en wilde ook weer sporten en afspreken met vriendinnen, maar ik merkte dat ik het lichamelijk nog niet aan kon. Ik ging dus op zoek naar een manier om me weer de oude te voelen. Zo kwam ik in contact met Jolanda van Viersen en haar praktijk Reflexzonetherapie ‘8’.
De persoonlijke aanpak van reflexzonetherapie
Reflexzonetherapie sprak me aan omdat ik las dat de therapie geschikt was voor mensen die niet precies wisten waar hun klachten vandaan kwamen. Dat was bij mij ook het geval. De griep kwam door een virus, maar de griep was weggetrokken, dus waarom was ik dan nog zo misselijk en lusteloos? Ik legde hakkelend en vaag mijn klachten uit, want ik kon niet overal precies mijn vinger op leggen. Jolanda luisterde aandachtig en stelde vragen als ze meer wilde weten. Ook vroeg ze naar mijn eetpatroon, slaapritme en achtergrond. Ze legde uit dat ze haar behandeling hierop aanpast, zodat de behandeling specifiek mijn symptomen kon verlichten.
Weerspiegelde organen
Jolanda vertelde me dat deze werkwijze holistisch genoemd wordt. Dat wil zeggen dat het lichaam als geheel centraal staat en de ze op die manier naar de oorzaak van de klachten zoekt. De reflexzonetherapie behandeling zelf bestaat uit een massage van de voeten, waarbij ze druk uitoefent op de reflexzones in mijn voeten. Zo’n zone is een gebied waar organen, klieren of botten weerspiegeld worden. Door deze gebieden te bewerken worden ook de weerspiegelde gebieden geprikkeld, waardoor je specifieke klachten kunt aanpakken.
Eindelijk weer mijn leven terug
Ik geef het toe, ik was wat sceptisch van tevoren. Ik zag niet direct in hoe organen in andere delen weerspiegeld werden. Maar die twijfel trok langzaam weg, samen met mijn klachten. Ik merk echt een verschil met voor ik aan de behandeling begon. Ik heb veel minder last van de hoofdpijn, misselijkheid, en andere onbestemde klachten die me bleven plagen na mijn griep. Daarnaast heb ik de behandeling van Jolanda erg prettig gevonden, haar aanpak was erg persoonlijk en warm. Ik kon zien dat ze een vakvrouw is, dankzij haar behandeling begin ik mijn energie terug te krijgen. En daarmee heb ik, lang nadat het griepvirus mijn immuunsysteem binnendrong, ook weer mijn leven terug.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.