Carpaal Tunnel Syndroom – niet gevaarlijk, wel vervelend
Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is niet gevaarlijk, maar wel heel vervelend wanneer je er last van hebt. Zo kun je last krijgen van doofheid in de vingers, tintelingen of pijn in de hand en vermindering van kracht. Gedurende de nacht kunnen de klachten verergeren. In sommige gevallen komt CTS aan beide handen voor.
Oorzaak
De verschijnselen van hand- en polsklachten die bij CTS horen, kunnen erg belemmerend zijn. Het wordt veroorzaakt doordat de middelste armzenuw, de nervus medianus, bekneld raakt in de carpale tunnel. Dit is een nauwe doorgang in de pols aan het begin van de handpalm, waar de buigpezen van de duim en vingers samen met de zenuw doorheen lopen. Door de beknelling kan de zenuw gedeeltelijke uitval vertonen. De klachten beginnen mild, maar worden heviger naarmate de zenuwbeknelling langer bestaat.
Groepen
Een beknelling ontstaat doordat er sprake is van zwelling in de carpale tunnel. Dat kan vele oorzaken hebben, zoals reuma, hormonale veranderingen, schildklierproblemen of overbelasting. Door deze oorzaken komt het vooral voor bij:
- vrouwen (in de overgang)
- zwangeren
- mensen met vormen van reuma
- diabetici
- mensen tussen de 40 en 60
Hoe weet je of je carpaal tunnel syndroom hebt?
Wanneer je deze typerende klachten ervaart, dan is het raadzaam om hiermee naar de huisarts te gaan. De huisarts kan op basis van de klacht een diagnose stellen zonder dat er onderzoek in het ziekenhuis noodzakelijk is. Mocht het minder duidelijk zijn, dan kan er bijvoorbeeld een echografie worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen. Wanneer de nervus medianus verdikt is, kan er sprake zijn van carpaal tunnel syndroom.
De klachten beginnen mild, maar worden heviger naarmate de zenuwbeknelling langer bestaat
Wat kun je doen?
Er is een aantal zaken wat je kunt doen om klachten ten gevolge van CTS te verminderen. Zo is beweging belangrijk, maar kijk uit met te veel belasting. In sommige gevallen gaan de klachten na verloop van tijd vanzelf over, vooral wanneer de klachten zijn ontstaan door zwangerschap en/of ze nog niet zo lang bestaan. Een andere optie om de klacht te verminderen, is het dragen van een spalk. Verminderen de klachten binnen vier á zes weken niet, dan is het langer dragen niet zinvol en is het zaak om een andere mogelijkheid te proberen.
Behandelmethode
Soms wordt een operatie overwogen. Toch kan in veel gevallen een operatie vermeden worden middels een nieuwe behandelmethode die Excellent Care Clinics aanbiedt. Bij Excellent Care Clinics wordt gebruikt gemaakt van zeer geavanceerde echoapparatuur waarbij de aangedane zenuw duidelijk in beeld gebracht kan worden. Er wordt vervolgens een irritatieremmende vloeistof geïnjecteerd tussen het peesblad en de zenuw, waardoor de zwelling afneemt en de nervus medianus weer vrij komt te liggen. In veruit de meeste gevallen komt men op deze manier van de vervelende klachten af.
Minder pijn, meer kwaliteit
Bij pijncentrum Excellent Care Clinics werken anesthesioloog/pijnspecialisten en verpleegkundig pijnconsulenten. Zij proberen samen met jou je (chronische) pijn te verminderen, zodat er voor jou een acceptabel niveau kan worden bereikt. Want hoe minder pijn, hoe meer kwaliteit van leven. Je kunt bij Excellent Care Clinics ook terecht voor behandelingen tegen overgangsklachten, depressie en voor overige chronische pijnklachten.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.