Goed slapen begint met goed eten
In de maand maart vieren we de Dag van de Slaap. Op deze dag focussen we ons op alle dingen die met slapen te maken hebben. Onze gezondheid is hier een essentieel onderdeel van. Zo zorgt een goede gezondheid voor een goede nachtrust, en zorgt die goede nachtrust weer voor een goede gezondheid en dus een lang en gezond leven. Het is daarom erg belangrijk om goed naar je voeding en leefstijl te kijken. Het thema van de Dag van de Slaap is dit jaar dan ook niet voor niets: ‘Sleep soundly, nurture life’.
Goed eten, essentieel om goed te kunnen slapen
De juiste voeding draagt bij aan een goede nachtrust. Dit heeft verschillende redenen. Zo maakt het niet alleen uit hoeveel je op een dag eet, maar maakt het ook uit wat je dan precies eet. Eten heeft invloed op je darmen en spijsvertering, de aanmaak van slaaphormonen en je bloedsuikerspiegel. En al deze dingen hebben weer invloed op je nachtrust. Goed slapen begint dus met goed eten. Slecht slapen zorgt ervoor dat je lichaam in de stress-stand blijft staan. Je darmen spelen een grote rol. Eerder schreef ik al een blog ‘Voeding, darmen en stress: de wisselwerking’.
Met een bolle buik of zonder eten naar bed
Met een lege maag zal je meestal niet goed slapen, maar hetzelfde geldt voor een te volle maag. Wanneer je te weinig eet, zul je merken dat je waarschijnlijk ‘s nachts wakker ligt met een gevoel van trek. Wanneer je te veel of te vet eet, is je lichaam druk bezig met verteren en komt het niet tot rust. Ook is het niet goed voor je bloedsuikerspiegel. Deze komt niet tot rust. Ook je lever is druk bezig. Je zal dan dus moeilijk in slaap vallen. Bovendien zorgt ongezond eten ervoor dat je je overdag moe voelt, omdat je lichaam als het ware aan het vechten is tegen het slechte eten en dit veel energie kost. Goed en regelmatig eten (wat heb jij nodig?) bevordert de spijsvertering en zorgt voor een goede nachtrust. Gezonde voeding en een goede darmwerking zijn daarom belangrijker dan we denken. De juiste voeding geeft je energie en slechte voeding put je uit. Eten doe je overdag en niet voor het slapen gaan. Zo heeft ons lichaam altijd de hoeveelheid energie die het nodig heeft: overdag veel, ‘s avonds weinig. Dit lukt alleen als je gezond eet en dit doet in kleine porties.
Wist jij dat goed slapen veel raakvlakken heeft met een gezond voedings- en leefstijlpatroon?
Tijdelijke energie
Om overdag wakker te blijven en ‘s nachts goed te slapen, is het belangrijk om in kleine porties te eten. Het is eigenlijk heel logisch: te weinig eten staat gelijk aan te weinig energie. Maar ook te veel suikers eten kan moe maken door een te hoge bloedglucose of wellicht diabetes. Toch is het wel belangrijk om te kijken naar de dingen die je dan eet. Zo zal suikerrijke of vette voeding ervoor zorgen dat je je tijdelijk energiek voelt. Maar wanneer je bloedsuikerspiegel weer daalt, voel je je extra moe. Hoe meer snelle suikermomenten je hebt, hoe vermoeider je wordt. Je sleept je als het ware van eetmoment naar eetmoment. Twee tot drie maaltijden per dag zijn in principe voldoende. Op die manier gun je je systeem rust en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Tussendoortjes zijn in principe niet nodig. Als je dat wel doet, kun je beter kiezen voor pure tussendoortjes zoals vruchten en noten, zodat je voor langere tijd energie hebt. Tot slot is het belangrijk om overdag voldoende te drinken. Wanneer je te weinig drinkt zal je last van hoofdpijn krijgen, en ga je je sneller vermoeid voelen. Voldoende water drinken is weer belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen.
Voeding met vitamines en mineralen
Veel voeding is vandaag de dag alleen maar vulling geworden omdat het te weinig of nauwelijks belangrijke vitamines en mineralen bevat. Vitamines en mineralen zijn belangrijk als je goed wilt slapen. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor voeding met de juiste vitamines en vandaag de dag is aanvulling met de juiste supplementen helaas geen luxe maar een must! Zo zorgt vitamine B12, B6, ijzer, magnesium en nog meer stoffen ervoor dat je melatonine aanmaakt. Melatonine is je slaaphormoon. Als je dit niet goed aanmaakt door tekorten in je voeding, slaap je dus niet goed. Dit stofje maak je in de avond aan als het donker wordt. Fel licht is dus een NO GO om je lichaam tot rust te laten komen, evenals blauw licht van je mobiel of tablet. Een kaars aan en gedimd licht zijn factoren die je lichaam wel tot rust laten komen. Vitamine B3 en andere B-vitamines zijn weer belangrijk als het gaat om de fase waarin we dromen, de REM-slaap, en zorgt dat we ‘s nachts niet steeds wakker worden. Je kunt deze vitamine vinden in onder andere vlees en paddenstoelen. In dierlijke producten kun je vitamine B12 vinden, hierdoor voelen we ons overdag fit. Een tekort zal dus zorgen voor een oververmoeid gevoel. Ook al zit het in de voeding, een slecht functionerende darm (slechte opneembaarheid) kan alsnog zorgen dat je tekorten hebt. Veel mensen zeggen ‘je bent wat je eet’, maar ik zeg altijd: ‘je bent wat je darmen opnemen’.
BodySwitch Heemskerk
Vaak is gezond eten niet zo makkelijk als we misschien denken. Dit komt omdat voeding altijd persoonlijk is. Wat voor de één goed is, kan voor de ander funest zijn. Als jij bijvoorbeeld veel sport, zal je meer en andere voeding nodig hebben dan iemand die ‘s avonds liever met een boek op de bank ligt. Het is daarom goed om te kijken wat bij jou en jouw situatie past. Met het gericht onderzoeken van bloed en ontlasting kunnen we kijken wat bij jou past. Wil jij hier meer informatie over, of heb je andere vragen omtrent een gezonde leefstijl? Frank Jonkers van BodySwitch Heemskerk is specialist op het gebied van voeding en gezondheid. Ook in relatie tot slaapproblemen! Ooit woog hij zelf 135 kilo en had hij beginnende hart- en vaatziekten, diabetes en vele andere gezondheidsklachten: waaronder slecht slapen. De juiste voeding en leefstijl aanhouden lost bijna altijd de problemen op! Hij heeft al meer dan duizend mensen geholpen bij het oplossen van gezondheidsklachten. Wil je natuurlijk gezond worden? En weer beter kunnen slapen? Neem dan contact op met Frank Jonkers van BodySwitch Heemskerk en ontdek de mogelijkheden!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.