
‘Na een operatie kon ik niet meer ontspannen’
Lyanna (43): ‘Ik weet het nog als de dag van gisteren. De buikpijn begon laat in de middag. Eerst dacht ik aan menstruatiepijn, maar dit ontwikkelde zich toch anders. Toen ik thuiskwam van mijn werk, werd de pijn alleen maar heviger. Gelukkig had ik onthouden dat pijn bij het indrukken van de rechterzij duidt op blindedarmontsteking. Dus toen ik dat voelde, heb ik direct de huisartsenpost gebeld.’
Een traumatische ervaring
‘Eenmaal op de eerste hulp ging het voor mijn gevoel erg snel en tergend traag tegelijk. Mijn partner had me naar binnen geholpen, en voor ik het wist lag ik in een ziekenhuisbed. Als je me nu zou vragen hoe lang of kort ik daar heb gelegen, zou ik het je niet kunnen vertellen. Aan de ene kant weet ik tot in detail hoe de kamer eruit zag, wat ik aan had en hoe het rook, maar aan de andere kant heb ik geen idee wat er is gezegd en wanneer ik weg ben gehaald.’
‘Op het moment zelf heb ik nog beseft dat ik niet begreep waarom deze ervaring zo’n indruk op me maakte. Ik heb niet veel ervaring met ziekenhuizen, gelukkig, maar dat ik het als zo heftig zou ervaren, had ik niet verwacht. Het voelde voor mij erg onaangenaam dat ik het idee had geen zeggenschap over mijn lichaam te hebben. En ik schrok dat ik zo plotseling toch zó beroerd kon worden. Want een blindedarmontsteking ontwikkelt zich snel, en er moet snel worden ingegrepen.’
‘Nadat ik weer thuis was en aan de beterende hand, voelde ik me alleen niet geheel hersteld. Ik vond het lastig om met mijn partner te praten over mijn gevoelens, vond mezelf een aansteller. Maar ook was ik erg snel geprikkeld en ik kon niet veel hebben. Ik bracht veel tijd door in bed, en genas niet zo snel als ik wilde. Dat maakte mede dat ik me erg gejaagd voelde: ik wilde weer door. Loslaten en weer verder gaan. Maar dat lukte niet goed.’
‘Ik kon de impact van de plotselinge operatie maar geen plek geven’
Lichaamsgerichte traumatherapie
Lyanna besloot ondersteuning te zoeken in de vorm van lichaamsgerichte traumatherapie. ‘Ik was het vertrouwen in mijn lijf een beetje kwijt, en miste de connectie met mijn lichaam. Daarom leek me dit erg zinvol. Ik kon de impact van de plotselinge operatie maar geen plek geven. Natuurlijk was ik erg ziek waardoor ik er met mijn hoofd niet bij was, en tijdens de operatie onder narcose. Erover praten bood me daarom niet voldoende hulp. Ik wist immers niet meer hoe en wat er precies gebeurd was.’
Vluchten of vechten
Maroesja Grabijn is lichaamsgericht therapeut en coach, en weet hoezeer lichaamsgerichte therapie kan helpen hierbij. ‘Wanneer je een traumatische gebeurtenis meemaakt, probeer je in eerste instantie te vechten, vluchten of bevriezen. In zulke gevallen kiest het lichaam voor een strategie die op dat moment het beste is’, legt Maroesja uit.
Veilige omgeving
Maroesja vervolgt: ‘Deze strategie kan blijven doorgaan en zich vastzetten in het lichaam en het zenuwstelsel, ook wanneer de gebeurtenis voorbij is. Om hieruit te komen, is het erg belangrijk het lichaam te betrekken bij een traumabehandeling. Juist ook wanneer je je trauma niet in woorden kunt vatten, kun je het via je lichaam toch aanpakken. Lichaamsgerichte therapie biedt een veilige omgeving om in kleine stappen het trauma een plek te geven.’
Hoe herken je trauma
Ieder mens reageert anders op een ervaring. En voor iedereen is het verschillend of een gebeurtenis traumatiserend is. Alles wat te snel, te veel, te plotseling of te overweldigend is, kan al traumatiserend zijn. Klachten die kunnen wijzen op trauma zijn onder meer:
- Erg schrikken bij onverwachte gebeurtenissen
- Angstgevoelens of paniekaanvallen
- Je voelt je hopeloos, machteloos of lusteloos
- Je bent prikkelbaar, geïrriteerd of hebt woedeaanvallen
- Je bent erg alert
- Je denkt vaak terug aan de gebeurtenis
- Slecht slapen, nachtmerries
- Moeilijk kunnen concentreren
- Moeite emoties te ervaren
Een stevige basis
Heb je last van een mentale of fysieke klacht? Als coach en lichaamsgericht therapeut is het mijn missie om jou te helpen begrijpen, voelen en ervaren dat je goed genoeg bent zoals je bent. Dat doe ik door mensen in staat te stellen kennis en ervaring vanuit het hoofd, lichaam en ervaring te combineren. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die stevige basis kan vinden, vergroten en meenemen in het dagelijkse leven. Benieuwd, of wil je meer weten over of je klachten misschien verholpen kunnen worden met lichaamsgerichte traumatherapie? Neem vrijblijvend contact op.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.