‘Nu vindt ze sporten wél leuk!’
Grietineke: ‘Mijn dochter Esther is een jonge meid van 18 jaar met het syndroom van Down en scoliose, een vergroeiing van de rug. Ze had ontzettend weinig energie en was na 500 meter lopen al erg moe. Bovendien vond ze het lastig om regelmatig te sporten. Niet alleen door haar beperking, maar ook omdat ze bijna geen enkele sport leuk vond en daardoor weigerde te gaan. Ik was vastbesloten om hier een oplossing voor te vinden.’
Voeding
‘Zelf was ik al een tijdje met verantwoorde voeding bezig en hoopte ik dat dit een positief effect op Esther zou kunnen hebben. Ik kende Margreet Bol van Balans2you en ik besprak met haar ons probleem. Zij nodigde ons uit om een keer langs te komen.’
Orthomoleculair voedingsadvies
‘Als orthomoleculair voedingsdeskundige weet zij alles over verantwoorde voeding en ze gaf ons bruikbaar voedingsadvies. Esther kreeg orthomoleculaire voedingssupplementen om eventuele tekorten in haar lichaam aan te vullen en ervoor te zorgen dat ze meer energie kreeg. Esther heeft toen ook een keer de bewegingsbanken geprobeerd en wonder boven wonder vond ze deze sportvorm wél leuk!’
Enthousiast!
‘Sindsdien sporten we iedere donderdagavond. Esther wordt op de bewegingsbanken begeleid door Margreet en ik heb dan tijd om ook zelf even te sporten. Esther is erg enthousiast over deze sportmethode. Op donderdagmiddag legt ze onze sportkleren al klaar. Om 17:00 uur zegt ze: ‘Mam, je moet je omkleden, want we gaan zo sporten!”
Discipline
‘En als ik een keer op een donderdagavond iets anders heb, is ze hevig teleurgesteld en zet ze alles op alles om alsnog te gaan. Zoveel discipline is nieuw voor haar én voor ons en we zijn er ontzettend blij mee. Esther wil ook steeds meer dingen proberen, omdat ze ziet dat ik dat ook op verschillende apparaten sport.’
Esther is erg enthousiast over deze sportmethode
Angst
‘De sportruimte van Balans2you is in de kelder en met een open trap te bereiken. Esther vindt hoogtes al snel eng en ik had verwacht dat ze die trap niet af zou durven. Maar ze wil zó graag sporten dat ze zelf een manier heeft bedacht om de trap af te komen.’
Overwinning
‘Ze zet gewoon een zonnebril op waardoor ze de hoogteverschillen niet zo goed kan zien en ze het minder eng vindt om de trap af te gaan. De eerste keer stonden Margreet en ik haar aan te moedigen en ze deed het! Een echte overwinning voor haar en voor mij een bevestiging dat ze echt graag naar de bewegingsbanken toe wil!’
Positiviteit
‘Het doet Esther heel goed om te sporten. Ze blijft op gewicht en haar rolstoel gebruikt ze bijna niet meer. We gaan op de driewielerfiets naar Margreet en dat gaat prima. Het mooie is dat Margreet en Esther een leuke klik hebben. Dit draagt natuurlijk ook bij aan een positieve associatie met het sporten. Ook zijn we beter op haar voeding gaan letten. We ontdekten dat ze allergisch is voor varkensvlees en lactose. Dit vermijdt ze nu en daar voelt ze zich goed bij.’
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.