Reuma de baas met de juiste leefstijl
Wist je dat reuma een verzamelnaam is voor meer dan 100 verschillende aandoeningen? Ze betreffen je zogenaamde ‘bewegingsapparaat’, zoals gewrichten, spieren, pezen, botten en weke delen. Maar liefst één op de negen Nederlanders heeft een vorm van reuma. Elke dag weer leven ze met pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg van hun aandoening en slikken ze medicijnen om deze klachten tegen te gaan. Toch kan het ook anders. BodySwitch Heemskerk is gespecialiseerd in het op een natuurlijke manier aanpakken van reuma en andere auto-immuunziekten.
De auto-immuunziekte reuma
Reuma is een auto-immuunziekte. Dat wil zeggen dat er altijd een ontsteking aan ten grondslag ligt. In het geval van reuma betreft het een chronische ontsteking waarvan de oorzaak in de meeste van de gevallen terug te vinden is in de darmen. Niet voor niets wordt er gezegd: ‘Een gezonde darm is een goede gezondheid’.
Op zoek naar de oorzaak: meten is weten
Om de oorzaken op te sporen, starten we eerst met een uitgebreide intake, waarbij een lijst met 140 tot 160 vragen moet worden ingevuld over onder andere medicatiegebruik, leefstijl en andere belangrijke punten. Middels een gespecialiseerd laboratoriumonderzoek van bloed en ontlasting kunnen we zien waar de oorzaak ligt: vaak zijn dat voedingsgerichte factoren en ook zien we dikwijls een tekort aan bijvoorbeeld vitamine B12 en vitamine D. Maar dit zijn slechts enkele factoren die mee kunnen spelen.
De oorzaak van reuma vind je vaak terug in je darmen.
Persoonlijk behandelplan: focus op herstel
Reumapatiënten slikken vaak zware medicatie die veel bijwerkingen kent. Medicijnen die de ontstekingen onderdrukken, maar niet de oorzaak aanpakken. Bij ons ligt daar de focus juist wél op. Door het maken van een maatwerk behandelplan richten we ons op het herstel van lichaamsprocessen en het immuunsysteem waardoor er in de meeste gevallen een einde komt aan het ontstekingsproces en dus de klachten. Schade die eenmaal is ontstaan kan meestal niet (helemaal) worden teruggedraaid, maar er kan wel een stabiele situatie worden gecreëerd. Ons lichaam is geniaal en wil maar één ding: herstel en balans. Als we die processen goed ondersteunen is er vaak veel mogelijk.
Motivatie en inzet
Om het gewenste resultaat te behalen, wordt er wel wat van de cliënt gevraagd. De leefstijl en het eetgedrag moet worden aangepast en dat vraagt wel de juiste motivatie en inzet. De cliënt wordt daarbij vaak wel enorm geconfronteerd met zijn eigen gedrag, maar als hij bijvoorbeeld niet kan of wil stoppen met roken, is de behandeling meestal al kansloos. Natuurlijk mag je best een keer ‘zondigen’, maar daar zit ook een gevaar in. Iemand met de ziekte van Crohn die een zware intolerantie voor zuivel heeft, kan bijvoorbeeld twee weken lang een zware opvlamming krijgen wanneer hij een keer een ijsje eet. Zo’n ervaring zal het minder moeilijk maken om dat ijsje een volgende keer te weerstaan. Een reumapatiënt waarbij de oorzaak bij zuivel ligt, zal echter niet onmiddellijk klachten krijgen na het eten van een ijsje. Dat maakt de valkuil om een volgende keer weer een ijsje te eten groter. Het risico is dat hij weer vervalt in oude eetgewoontes, met alle gevolgen van dien.
Bij reumapatiënten zie je vaak een intolerantie voor gluten, melk of een combinatie daarvan. Maar meestal spelen er nog meer factoren mee. Die intolerantie kán erfelijk zijn. Reuma is dat zelf niet. Door een aangepast voedingsplan, aangevuld met specifieke en doelgerichte supplementen om processen te herstellen, zal de levenskwaliteit van iemand met reuma aanzienlijk verbeteren. De behandeling is gebaseerd op lichaamsvriendelijke stoffen, met als doel de gezondheid en processen zo goed mogelijk te herstellen. Ben je benieuwd hoe wij kunnen helpen om je reumatische klachten te verminderen? Neem dan contact op met Frank Jonkers van BodySwitch Heemskerk!
Frank Jonkers
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.