Zo verhoog je je weerstand!
Een klein verkoudheidje of een griepje, we kennen het allemaal. Uit het niets snotter je, maar na een paar dagen goed slapen en wat extra fruit neemt je loopneus weer af. Eens in de zoveel tijd daalt je weerstand en komen deze kwaaltjes tevoorschijn. Wist je dat als je een gevoelige huid hebt, je de staat van je weerstand van je gezicht kunt aflezen? Maar als je de tekenen kent, hoe kun je er dan voor zorgen dat je je weerstand op peil brengt of houdt?
Je weerstand
Wat we in de volksmond ‘weerstand’ noemen, is een andere benaming voor ‘immuunsysteem’. En het immuunsysteem is weer een verzamelnaam voor lichaamseigen stoffen en onderdelen. Denk hierbij aan organen, moleculen, barrières en antistoffen die er samen voor zorgen dat je gezond bent. Antistoffen zorgen ervoor dat er geen ongewenste indringers binnenkomen zoals bacterin en virussen waar je ziek van wordt. Wist je bijvoorbeeld dat je lichaam bijna zeven keer per dag aangevallen wordt door een virus? Je lichaam beschermt je bijna altijd goed tegen deze ziektekiemen. Toch is je weerstand soms te zwak om ze tegen te houden.
De sporen van stress
De grootste oorzaak van een verslechterde weerstand is stress. Een beetje spanning en stress houdt ons scherp, maar wanneer jij altijd gespannen bent reageert je lichaam daarop. Ons immuunsysteem staat dan continu onder druk. Vaak zijn de eerste tekenen van teveel stress zichtbaar op het gezicht. Bij stress komt cortisol vrij, een hormoon dat ook invloed heeft op de talgklieren. Deze gaan meer talg produceren, wat de poriën verstopt. Dat heeft het ontstaan van puistjes of irritaties tot gevolg. Met een paar simpele tips kan jij weerstand verhogen en je huid weer onder controle krijgen!
Last van een lage weerstand?
Tip 1: vezels
Een goede start om je weerstand te versterken, is het eten van voldoende vezels. Dertig tot veertig gram vezels per dag is wenselijk. Vezels zitten vooral in volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten. Af en toe een stuk fruit of groente eten is een essentiële voedingsbron voor de microbiotica in je darmen. De microbiotica zet zich in tegen de bacteriën die je lichaam binnen willen dringen.
Tip 2: vitamine D
Vitamine D is een belangrijk element bij een stabiele weerstand. Vitamine D maakt het lichaam aan door zonlicht. Niet zo vreemd dat het lichaam in de herfst en winter sneller een vitamine D-tekort heeft. Door dagelijks overdag tijd buiten door te brengen, weliswaar beschermd met een SPF, neem je vitamine D op. Maar ook vette vis en eieren eten zorgen voor de productie van deze vitamine.
Tip 3: wees hygiënisch een neem rust
Zonder het door te hebben, zit je vaak aan je mond en neus. Op je handen zitten vaak de virussen en bacteriën. Op die manier kun je jezelf besmetten met virussen en de porin verstoppen met vuil. Je handen regelmatig wassen en niet te veel aan je gezicht zitten is daarom van belang. Verder is het nemen van rust ook de sleutel naar een verbeterd immuunsysteem. Gun jezelf geregeld een pauze van je drukke dagelijkse leven en zorg ervoor dat je goed uitgerust bent.
Basic & Sensitive
Als jij je weerstand wilt verbeteren, dan is een Basic & Sensitive behandeling een goede optie. Deze behandeling geeft je de kans om even heerlijk tot rust te komen, maar kalmeert en versterkt ook de weerstand van je gevoelige huid. Eventuele roodheid, allergie of gevoeligheid worden verminderd. Al naar een behandeling ziet de huid er rustiger uit.
Passie voor huidverbetering
Bij Beauty Balance Apeldoorn ben je van harte welkom voor verschillende heerlijke behandeling. Met onze passie voor huidverbetering proberen wij jouw huid weer in topconditie te brengen, problemen te verminderen of te laten verdwijnen. Voor vragen of vraag naar een behandeling is er de mogelijkheid om een vrijblijvend gesprek in te plannen. Neem hierover gerust contact op!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.