
Zo verhoog je je weerstand!
Een klein verkoudheidje of een griepje, we kennen het allemaal. Uit het niets snotter je, maar na een paar dagen goed slapen en wat extra fruit neemt je loopneus weer af. Eens in de zoveel tijd daalt je weerstand en komen deze kwaaltjes tevoorschijn. Wist je dat als je een gevoelige huid hebt, je de staat van je weerstand van je gezicht kunt aflezen? Maar als je de tekenen kent, hoe kun je er dan voor zorgen dat je je weerstand op peil brengt of houdt?
Je weerstand
Wat we in de volksmond ‘weerstand’ noemen, is een andere benaming voor ‘immuunsysteem’. En het immuunsysteem is weer een verzamelnaam voor lichaamseigen stoffen en onderdelen. Denk hierbij aan organen, moleculen, barrières en antistoffen die er samen voor zorgen dat je gezond bent. Antistoffen zorgen ervoor dat er geen ongewenste indringers binnenkomen zoals bacterin en virussen waar je ziek van wordt. Wist je bijvoorbeeld dat je lichaam bijna zeven keer per dag aangevallen wordt door een virus? Je lichaam beschermt je bijna altijd goed tegen deze ziektekiemen. Toch is je weerstand soms te zwak om ze tegen te houden.
De sporen van stress
De grootste oorzaak van een verslechterde weerstand is stress. Een beetje spanning en stress houdt ons scherp, maar wanneer jij altijd gespannen bent reageert je lichaam daarop. Ons immuunsysteem staat dan continu onder druk. Vaak zijn de eerste tekenen van teveel stress zichtbaar op het gezicht. Bij stress komt cortisol vrij, een hormoon dat ook invloed heeft op de talgklieren. Deze gaan meer talg produceren, wat de poriën verstopt. Dat heeft het ontstaan van puistjes of irritaties tot gevolg. Met een paar simpele tips kan jij weerstand verhogen en je huid weer onder controle krijgen!
Last van een lage weerstand?
Tip 1: vezels
Een goede start om je weerstand te versterken, is het eten van voldoende vezels. Dertig tot veertig gram vezels per dag is wenselijk. Vezels zitten vooral in volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten. Af en toe een stuk fruit of groente eten is een essentiële voedingsbron voor de microbiotica in je darmen. De microbiotica zet zich in tegen de bacteriën die je lichaam binnen willen dringen.
Tip 2: vitamine D
Vitamine D is een belangrijk element bij een stabiele weerstand. Vitamine D maakt het lichaam aan door zonlicht. Niet zo vreemd dat het lichaam in de herfst en winter sneller een vitamine D-tekort heeft. Door dagelijks overdag tijd buiten door te brengen, weliswaar beschermd met een SPF, neem je vitamine D op. Maar ook vette vis en eieren eten zorgen voor de productie van deze vitamine.
Tip 3: wees hygiënisch een neem rust
Zonder het door te hebben, zit je vaak aan je mond en neus. Op je handen zitten vaak de virussen en bacteriën. Op die manier kun je jezelf besmetten met virussen en de porin verstoppen met vuil. Je handen regelmatig wassen en niet te veel aan je gezicht zitten is daarom van belang. Verder is het nemen van rust ook de sleutel naar een verbeterd immuunsysteem. Gun jezelf geregeld een pauze van je drukke dagelijkse leven en zorg ervoor dat je goed uitgerust bent.
Basic & Sensitive
Als jij je weerstand wilt verbeteren, dan is een Basic & Sensitive behandeling een goede optie. Deze behandeling geeft je de kans om even heerlijk tot rust te komen, maar kalmeert en versterkt ook de weerstand van je gevoelige huid. Eventuele roodheid, allergie of gevoeligheid worden verminderd. Al naar een behandeling ziet de huid er rustiger uit.
Passie voor huidverbetering
Bij Beauty Balance Apeldoorn ben je van harte welkom voor verschillende heerlijke behandeling. Met onze passie voor huidverbetering proberen wij jouw huid weer in topconditie te brengen, problemen te verminderen of te laten verdwijnen. Voor vragen of vraag naar een behandeling is er de mogelijkheid om een vrijblijvend gesprek in te plannen. Neem hierover gerust contact op!
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
Een gezond lichaam is zo normaal, totdat het dat ineens niet meer is. Wanneer we ziek worden, bijvoorbeeld, of wanneer we pijn krijgen wanneer we het niet verwachten.
-
Bij ‘fit en gezond’ denk je snel aan sporten en bewegen. Iemand die fit en gezond is, komt ook zo over: vlot en jong.
-
Je staat op en het wordt zwart voor je ogen. Alles tolt en je graait om je heen voor houvast, om niet om te vallen. Dit is vast weleens gebeurd toen je nog slaperig te snel uit bed stapte, of ging staan nadat je in bad had gelegen.
-
Wil jij je dagelijkse dieet een extra boost geven? Als het aankomt op het opbouwen van een gezond en evenwichtig dieet, is er een aantal essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die absoluut niet mogen ontbreken in je dagelijkse dieet. In dit artikel lichten we er vijf uit die wat extra aandacht verdienen. Blijf je last ervaren van tekorten, of wil je zeker zijn dat je genoeg van iets binnenkrijgt?
-
Je handen lijken een vanzelfsprekend hulpmiddel in het dagelijks leven, tot je ineens geconfronteerd wordt met handproblemen. Een eenvoudige handeling kan dan ineens een flinke uitdaging worden.
-
Als klein meisje wist Myrthe al wat ze later wilde worden: kapster. ‘Het is altijd mijn droom geweest. Een droom die uitkwam, want volgend jaar hoop ik 25 jaar in het vak te zitten’, vertelt ze enthousiast.
-
Garmin is hét merk als je een echte avonturier bent en gezonder wilt gaan leven. Garmin biedt verschillende producten, zoals navigatiesystemen en slimme horloges, die je begeleiden op je avonturen en je gezondheid verbeteren.
-
Als je last hebt van rugklachten, kan dat je dagelijkse activiteiten behoorlijk moeilijk maken. Gelukkig zijn er handige tips die je kunt volgen om rugpijn te voorkomen en te verminderen.
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten aan je voeten, hoef je hier niet mee rond te blijven lopen – letterlijk en figuurlijk. Er zijn zoveel mogelijkheden om de pijn te verlichten of volledig te laten verdwijnen. Bijvoorbeeld met een orthese.