
‘Hou op, niet doen!’
Het corrigeren van kinderen heeft met je opvoedstijl te maken, maar blijft ongeacht welke opvoedstijl ook toch lastig. Wanneer negeer je te veel of zit je je kind wel erg op de huid? Straffen is een manier om gedrag te corrigeren, maar wat leert het kind? Dat het bang moet zijn voor acties die uit zijn handelingen voortkomen?
Je kunt al op zeer jonge leeftijd een kind corrigeren zonder te straffen, maar door het goede voorbeeld te laten zien, of simpelweg negatief gedrag te negeren en de aandacht meer te richten op positief gedrag. Het zelfbeeld van jonge kinderen is nog heel fragiel.
Van het te veel corrigeren worden kinderen onzeker, opstandig en verdrietig. Tot het 7e jaar wordt het zelfbeeld gevormd. Dit is ook een periode dat kinderen heel kwetsbaar zijn. Als ouders heb je de belangrijke taak om ze zo goed mogelijk op te voeden.
Straffen en belonen
Manieren om met straffen en belonen om te gaan zonder ze kinderen te overbelasten:
- Het begint al met melk geven. Volg je een strikt programma of kijk je naar de behoefte van de baby?
- Autonomie ontwikkelen. Laat je ze zelfstandig spelen of speel je met ze mee? Het meespelen met je kind is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling. De woorden die je gebruikt: ze doen alles na.
- Omgaan met frustratie en verdriet. Mag het kind gefrustreerd zijn? Geef je de ruimte voor frustratie of volgt er gelijk een sanctie?
- Meepraten in het gezin. Mag het kind al op jonge leeftijd een mening hebben en wordt daar ook naar geluisterd?
- Ga problemen met voeding niet bestraffen, maar bedenk een alternatief. Voeding en straf is geen combinatie.
- In slaap komen. Soms kan een kind moeilijk in slaap komen. Geef het kind de tijd maar leg het geen straf op.
- Vriendjes en vriendinnen. Straffen met het ontnemen van afspraakjes is ongelofelijk frustrerend en niet handig. Het kind krijgt een vervormd beeld van sociale contacten.
Volg meer je gevoel en intuïtie bij het opvoeden
Volg meer je gevoel en intuïtie bij het opvoeden. Doe wat jij niet leuk zou vinden ook je kind niet aan!
Sherita Paltan
hypnotherapeut, psychosociaal therapeut voor kinderen en volwassenen, critical alignment yogadocent en therapeut
-
Het personeelstekort op de arbeidsmarkt treft alle sectoren, en vooral ook de zorgsector. Door de vergrijzing hebben steeds meer mensen zorg nodig, maar niet alleen binnen de ouderenzorg.
-
We nemen je graag mee in het verhaal van kindcentrum De Binck, een nieuwe locatie voor onderwijs en opvang in de Haagse wijk de Binckhorst.
-
Je ouders zijn degenen die altijd voor je klaar stonden vroeger, toen je ze nodig had. Nu de rollen beginnen om te draaien, komen die familiebanden onder spanning te staan. Nu vragen ze steeds meer van je.
-
Een vraag aan alle moeders: hoe vaak heb je écht alleen aandacht voor jezelf? Je kan bijna niet geloven hoe weinig dat is. De hele dag door loop je namelijk op je tenen, ben je aan het rennen, vliegen en dat alles zorgt voor zoveel stress.
-
Kinderopvangorganisatie Vlietkinderen is een bekende naam in deze regio met een herkenbaar beeld. Wie kent de azuurblauwe poppetjes niet?
-
Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kinderen om je heen: Tarana heeft niets liever. In de ochtend werkt ze op een peuterspeelzaal, in de middag is ze gastouder, en ’s avonds zit ze met haar eigen twee kinderen op de bank.
-
Pubers maken een ontzettend snelle ontwikkeling door en gaan zich anders gedragen. Daar sta je als ouder soms verbaasd van te kijken. Het kan dan erg fijn zijn om met iemand te praten over de ontwikkeling van je kind.
-
Je hebt er negen maanden naartoe geleefd en het moment is eindelijk daar: je kindje gaat ter wereld komen. Toch blijft het spannend wanneer je kleine ter wereld gaat komen. In deze periode komt er van alles op je af en er wordt veel van je gevraagd.
-
Onze ouderwetse manier van denken en functioneren werkt niet. Materieel bezit, aanzien en titels lijken belangrijker dan wie wij zijn als mens.
-
Elke middag is het weer hetzelfde verhaal: je kind komt thuis van school, maar lang niet zo enthousiast als vroeger. In het begin had je geen idee waardoor het kwam. Misschien heeft hij het niet leuk met zijn vriendjes, hij zou toch niet gepest worden… Maar op den duur kom je erachter waar het echt aan ligt: het gaat niet goed met leren.