
De juiste maat bh voor jouw borsten
Wist je dat maar liefst 80% van de vrouwen de verkeerde bh-maat draagt? Grote kans dat jij ook tot deze groep behoort. Vooral wanneer je wat grotere borsten hebt, kan dat voor een verkeerde lichaamshouding en vervelende schouder- en rugklachten zorgen. Maar ook bij een kleinere cupmaat is het belangrijk dat je de juiste bh kiest. Alleen dan behouden ze hun vorm en stevigheid.
Meten is weten
Eigenlijk zou je je borsten jaarlijks bij een goede lingeriezaak moeten laten opmeten. De structuur van je borstweefsel verandert namelijk in de loop van de jaren door allerlei factoren zoals een zwangerschap of gewichtsschommelingen. Geef je borsten de juiste ondersteuning en houdt rekening met de levensduur van je bh. Die is gemiddeld acht maanden.
Veel vrouwen dragen niet de juiste maat bh
Checklist
Hoe weet je nu of jij de juist maat draagt? Dit kun je eenvoudig zelf checken.
- Je borsten moeten mooi in de cups passen.
- Bij een beugel-bh moeten de beugels precies rond de omvang van je borst passen en vlak tegen je ribben aanliggen.
- Als jij je voorover buigt, moeten je borsten goed in de cups van de bh vallen en moet de onderkant van je bh mooi aansluiten op je borstbeen.
- De onderborstband mag stevig aansluiten, maar niet je borst afknellen.
- De rugkant van je bh moet op ongeveer dezelfde hoogte liggen als de onderkant van de cups aan de voorkant.
- De schouderbandjes moeten dusdanig zijn afgesteld dat ze niet knellen, maar de bh wel de gewenste ondersteuning geven.
Wastips!
- Je kunt je bh het best met de hand wassen omdat de elasticiteit beter behouden blijft waardoor je bh langer meegaat en zijn pasvorm behoudt.
- Was op 30 graden met een fijnwasmiddel. Laat je bh liever even een paar minuten inweken dan hardhandig schoon te wrijven. Spoel met koud water uit en laat hem op een handdoek drogen.
- Stop je hem toch liever in de wasmachine? Gebruik dan een waszakje!
- Wring je bh nooit uit anders vervorm je de pasvorm.
- Doe je bh nooit in de droger.
-
Ieder mens is anders, maar iets wat we allemaal gemeen hebben is dat er vrijwel geen dag begint zonder dat we ons ondergoed aantrekken. Ondergoed is een dagelijks onderdeel van ons leven. En toch is dit het kledingstuk waar we het minste aandacht aan besteden. Raar toch? Want er zijn heel veel verschillende soorten en materialen ondergoed.
-
Je herkent het wel, je draagt een bh die toch te klein blijkt te zijn. De bandjes knellen in je schouders, de beugel snijdt in je huid en je borsten lijken bij de kleinste beweging al uit je bh te vallen. Of heb je juist een te grote bh? De bandjes glijden steeds weer van je schouders af!
-
Voor veel vrouwen is het lastig om hun lichaam te accepteren na een borstamputatie ten gevolge van borstkanker. Een goede, natuurgetrouwe prothese en mooie lingerie die naadloos op je prothese aansluit, helpen je dan om weer zelfvertrouwen uit te stralen en je vrouwelijkheid terug te vinden.
-
Je vrouwelijkheid kan een flinke deuk oplopen wanneer je als gevolg van borstkanker een borst of beide borsten moet missen.
-
Ills Lingerie is een familiezaak die zich specifiek specialiseert in borstprotheses. Al jong begon Ingrid Kramer, eigenaresse van Ills, met het stagelopen in andere lingeriewinkels.
-
Het voorjaar. Heerlijk. We raken er bijna niet over uitgepraat. Overdag op het terras zitten met een drankje erbij en de dag afsluiten in de achtertuin in het zonnetje.
-
Winter kan zo idyllisch zijn: witte sneeuw op de daken, frisse wind door de straten en eenmaal weer binnen warme dekentjes met een kop chocolademelk.
-
Het zijn misschien wel de meest ondergewaardeerde kledingstukken in je kast: je ondergoed.
-
Door een borstamputatie als gevolg van kanker kan je zelfvertrouwen flink aangetast worden. Misschien heb je moeite met het vinden van een mooi setje lingerie of zie je het helemaal niet zitten om je volgende zomer in badkleding te hullen.
-
Was het ook één van jouw goede voornemens om dit jaar meer te gaan sporten? Wellicht heb je al de juiste schoenen en outfit aangeschaft, maar denk ook aan wat je daaronder draagt.