Laat je niet langer beperken door je littekens
In je leven kun je heel wat littekens oplopen. Niet alleen littekens op je ziel, maar ook zichtbare littekens op je huid. Die lelijke val uit je kindertijd, de blindedarmoperatie tijdens je puberteit, de geboorte van je oudste die via een keizersnede ter wereld kwam, een beet van die valse hond die zomaar losliep, een kleine brandwond en de nieuwe knie die je onlangs kreeg. Dan zie je weer hoe sterk het zelfgenezend vermogen van je lichaam is. De huid sluit zich altijd weer aaneen, al zou je soms willen dat dat iets netter gebeurde!
Ontsierend
Een vers litteken is doorgaans rood en gevoelig. Het liefst zou je hem aan het zicht onttrekken en, afhankelijk waar het zich bevindt, kan dat ook vaak. Wanneer het litteken echter je gezicht ontsiert, of een ander deel van je lichaam waar je geen kleding overheen draagt, is het een ander verhaal. Camoufleren met make-up is niet altijd mogelijk en bovendien vereist het een zekere kennis en routine. Het kost in ieder geval veel moeite en tijd.
Soorten littekens
Naast het cosmetische aspect, kan een litteken ook hard zijn, bewegingsbeperkingen geven of jeuken. Er zijn verschillende soorten littekens, elk met hun eigen eigenschappen en structuur:
- ‘normaal’ litteken: je ziet een keurig streepje of nette plek: er kan enige verkleuring zijn, maar het litteken ligt op gelijke hoogte met de huid eromheen;
- hypertrofisch litteken: het litteken ligt bovenop de huid en is vaak onregelmatig van structuur;
- atrofisch litteken: het litteken ligt lager dan het omliggende weefsel en de huid van het litteken is dun en vloeipapierachtig;
- keloïd litteken: het litteken woekert over de randen van de oorspronkelijke wond heen.
Het ene litteken is eenvoudiger te behandelen dan het andere
Er kan meer dan je denkt!
Wanneer het litteken je erg stoort of je beperkt in je bewegingen, kan er vaak wel wat aan gedaan worden. De therapie hangt af van de plaats en het soort litteken, want elk soort vraagt om een eigen aanpak. Het ene litteken is eenvoudiger te behandelen dan het andere. Het te behalen resultaat hangt ook af van je algehele conditie, je levenswijze en je leeftijd. Een jongere huid herstelt nu eenmaal sneller dan een wat oudere huid. Maar hoe dan ook: er kan meer dan je denkt!
Dermatografie en microneedling
Er kan bijvoorbeeld dermatografie (of medische tatoeage) worden ingezet. Dermatografie wordt onder meer toegepast bij het camoufleren van littekens en brandwonden. Doordat er pigmenten in de huid worden ingebracht, wordt het oorspronkelijke kleurverschil minder zichtbaar. Ook microneedling, waarbij met heel kleine naaldjes minuscule gaatjes worden gemaakt, en eventueel een werkstof in de huid wordt ingebracht, is een mooie manier om de doorbloeding te verbeteren en het zelfherstellend vermogen van de huid weer te activeren. Stugge en strakke littekens worden soepeler en het algehele aspect van de huid wordt beter. Vaak komt er ook weer kleur terug!
-
Ons lichaam zit ingenieus in elkaar. Dankzij het zelfhelend vermogen worden ziektes overwonnen, groeien botbreuken weer aan elkaar en geneest een wond. Maar soms laat dat wel zichtbare sporen na.
-
Puistjes, een slechte haardag of ongelijke wenkbrauwen: we maken ons er allemaal weleens druk om. Gelukkig kunnen we daar wat aan doen. We verzorgen onze huid, bundelen ons haar in een paardenstaart of epileren onze wenkbrauwen. Maar wat als je een hazenlip hebt?
-
Littekens vallen soms best op, zeker als ze in het gezicht zitten. Het is dan vaak het eerste wat mensen zien. Dit kan best vervelend zijn.
-
Je huid heeft een goed vermogen om zichzelf te herstellen, maar sommige plekjes blijven toch zichtbaar. Littekens zijn hier een voorbeeld van. Wanneer je last hebt van littekens, kan je huid wel wat hulp gebruiken.
-
Acne is een vervelende aandoening waar vooral pubers en jongvolwassenen last van hebben. Bij de één doet het zich heftiger voor dan bij de ander. Als je een zware vorm van acne hebt of hebt gehad, kunnen er ontsierende littekens in het gezicht achterblijven.
-
Vooral tijdens de puberteit hebben veel jongeren last van acne. Dit is ontzettend vervelend, want het is vaak erg lastig om er vanaf te komen. Voor velen is de oplossing dan ook gewoon afwachten.
-
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij littekens hebt. Bijna niemand gaat immers geheel ongeschonden door het leven.
-
Die buikoperatie was natuurlijk zeker geen pretje. Sterker nog, zo’n operatie is behoorlijk ingrijpend. Nu, een paar jaar later, wordt Saskia (43) nog steeds herinnerd aan die periode waarin ze de strijd aanging met baarmoederhalskanker.
-
Jaarlijks lopen ongeveer 900 mensen ernstige brandwonden op na een ongeval, en rond de 9000 mensen komen ieder jaar op de Spoedeisende Hulp terecht met brandwonden, variërend in ernst, meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting. Wanneer er sprake is van een brandwond, is de huid gedeeltelijk of volledig beschadigd. Wanneer alleen de opperhuid is aangedaan, kan het lichaam dit weer netjes herstellen.
-
Vrouwen met borstkanker kunnen na de behandelingen te maken krijgen met ongewenste vochtophopingen, ook wel ‘oedeem’ genoemd.