
‘Mijn litteken ging er steeds mooier uitzien’
Verona (38) vertelt: ‘Mijn werk als stewardess bij een grote luchtvaartmaatschappij is dynamisch én vraagt om een representatief uiterlijk. Dit was nooit een probleem, want ik ben dol op uiterlijke verzorging en sport geregeld. Na twee zwangerschappen was ik al vrij snel weer in vorm, alleen mijn buik wilde niet meewerken.’
Buikvel
‘Ik deed volop buikspieroefeningen maar ik bleef last houden van uitgerekt buikvel. Mijn werkkleding paste amper nog en af en toe kreeg ik zelfs de vraag of ik zwanger was…Ik werd er onzeker en ongelukkig van.’
Buikwandcorrectie
‘Na lang twijfelen nam ik de beslissing om een buikwandcorrectie te ondergaan. De operatie viel me erg mee en na een paar weken kon ik weer aan het werk! Iedere ochtend keek ik in de spiegel en was ik blij dat ik mijn oude figuur weer terug had.’
Littekenvocht
‘Na verloop van tijd merkte ik wel dat er zich rondom mijn litteken wat vocht bleef ophopen. Vooral na een lange werkdag. Het voelde vervelend en ik had er echt last van. Mijn behandelaar in het ziekenhuis zei dat dit erbij hoorde en ik het moest accepteren. Maar dat wilde ik niet!’
Gouden tip
‘Toen kreeg ik van een kennis de tip om naar een goede huidtherapeut te gaan voor oedeemtherapie. Ik had daar wel eens van gehoord, maar eerlijk gezegd dacht ik dat deze therapie alleen werd toegepast bij kankerpatiënten. Niets bleek minder waar! Oedeemtherapie kan ook worden toegepast na een plastisch chirurgische ingreep.’
Ben je ontevreden over een litteken na plastische chirurgie?
Wat is oedeemtherapie?
Oedeemtherapie is een therapie waarbij het lichaam door middel van manuele lymfedrainage wordt gestimuleerd om overtollig vocht via de lymfebanen en lymfeknopen te laten verlaten. Dit kan door middel van plassen of zweten. Deze therapievorm kan worden toegepast bij medische ingrepen zoals bij borstkanker, maar ook na een plastisch chirurgische ingreep, zoals een buikwandcorrectie, liposuctie, ooglidcorrectie of een facelift.
Toepassingen en vergoeding
Oedeemtherapie kan bestaan uit manuele lymfedrainage, compressietherapie, littekenmassage en lymfetaping. In bepaalde gevallen kun je voor oedeemtherapie een vergoeding krijgen van je zorgverzekering. Je kunt dit het beste navragen bij je zorgverzekeraar.
Littekenmassage
Littekenmassage kan ook afzonderlijk gegeven worden. Met speciale massagetechnieken wordt de doorbloeding en de stofwisseling van het litteken gestimuleerd. Het litteken komt hierdoor los van de onderhuid. Daardoor wordt het litteken op den duur soepeler, dunner en minder zichtbaar.
Weer zelfverzekerd!
Verona vervolgt: ‘Sharmila Toekoen van Huidtherapie Cosmedi4U heeft mij ontzettend goed geholpen. Na de sessies gaf ze me massageoefeningen mee die ik thuis kon doen. Mijn litteken ging er steeds mooier uitzien en ik had er ook steeds minder last van. Inmiddels heb ik weer een mooi plat buikje en voel ik me een stuk zelfverzekerder!’
-
Je huid heeft een goed vermogen om zichzelf te herstellen, maar sommige plekjes blijven toch zichtbaar. Littekens zijn hier een voorbeeld van. Wanneer je last hebt van littekens, kan je huid wel wat hulp gebruiken.
-
Vooral tijdens de puberteit hebben veel jongeren last van acne. Dit is ontzettend vervelend, want het is vaak erg lastig om er vanaf te komen. Voor velen is de oplossing dan ook gewoon afwachten.
-
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij littekens hebt. Bijna niemand gaat immers geheel ongeschonden door het leven.
-
Die buikoperatie was natuurlijk zeker geen pretje. Sterker nog, zo’n operatie is behoorlijk ingrijpend. Nu, een paar jaar later, wordt Saskia (43) nog steeds herinnerd aan die periode waarin ze de strijd aanging met baarmoederhalskanker.
-
Jaarlijks lopen ongeveer 900 mensen ernstige brandwonden op na een ongeval, en rond de 9000 mensen komen ieder jaar op de Spoedeisende Hulp terecht met brandwonden, variërend in ernst, meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting. Wanneer er sprake is van een brandwond, is de huid gedeeltelijk of volledig beschadigd. Wanneer alleen de opperhuid is aangedaan, kan het lichaam dit weer netjes herstellen.
-
Vrouwen met borstkanker kunnen na de behandelingen te maken krijgen met ongewenste vochtophopingen, ook wel ‘oedeem’ genoemd.
-
Joanne (33) vertelt: ‘Drie jaar geleden heb ik een ongeluk gehad. Ik werkte veel in die tijd, en na weer een aantal uur overwerk en een te korte nacht was ik achter het stuur in slaap gevallen.
-
Littekens op je huid en in je ziel. Iedereen heeft ze. Littekens kunnen onschuldig zijn of lijken. Echter, je kunt ook littekens hebben als gevolg van zelfbeschadiging (automutilatie). In dat geval vallen de littekens meestal een stuk meer op omdat ze vaak op één plek zitten, een bepaald patroon hebben en dat het er meestal veel zijn.
-
Zelfbeschadiging. Automutilatie. Jezelf snijden om maar wat te voelen. Of om even helemaal niets te voelen. Zelfbeschadiging is vaak een uiting van een onderliggend probleem, zoals een depressie, omgaan met angsten of een psychische stoornis. Naar schatting snijdt 1 op de 6 jongeren zich weleens en er is een piek bij jongeren tussen 20 en 24 jaar en volwassenen van 40 tot 44 jaar.
-
Je gezicht is het eerste waar mensen naar kijken als ze je ontmoeten. Dat is ook logisch, het gezicht is datgene waaraan mensen jou kunnen herkennen, waar ze je emoties van aflezen en hoe ze kunnen zien hoe het met je is gesteld.