kinderen

Kinderen in de knel of toch niet?

De meeste ouders kiezen gelukkig voor mediation als ze gaan scheiden. Dit leidt meestal tot goede, werkbare afspraken rondom de kinderen. Eén van mijn vaste uitspraken is dan ook ‘Het is niet de scheiding, maar de manier waaróp die plaatsvindt, die schadelijk is voor de kinderen’.

Patries Baijer-Jakubka

Regelingen

In mijn rol als mediator probeer ik oog te hebben voor alle belangen; ook die van degenen die niet aan tafel zitten. De gekozen oplossingen worden door mij getoetst op haalbaarheid. Zo had ik de ouders van Puck (10 jaar), Boris (7 jaar) en Linde (5 jaar) aan tafel. Hij was een full-time werkende vader in een leidinggevende functie, zij werkte 20 uur per week. Ze hadden gekozen voor co-ouderschap met een week-op-week-af-schema. Aangezien deze keuze mij verbaasde, stelde ik vragen om de haalbaarheid ervan te checken. Volgens de ouders kon het gemakkelijk, aangezien er voorschoolse en naschoolse opvang was met als eindtijd 18.30 uur.

Omgangsregeling

Vervolgens nam ik vader (figuurlijk) bij de hand door de dag heen: hoe laat gaat de wekker? Drie kinderen aangekleed aan het ontbijt hebben vóór 7.15 uur is namelijk een uitdaging. Een lunchtrommeltje keer 3… En hoe regel je het avondeten? Op voorhand een weekmenu en boodschappen doen of met 3 vermoeiende kinderen de supermarkt in? En aan moeder stelde ik de vraag ‘Hoe gaan de kinderen naar sport of training, zwemles en dergelijke?’ Zij beschikte namelijk niet over een rijbewijs en er was geen elektrische bakfiets. De passende oplossing werd gevonden in een ruime omgangsregeling, die beide ouders in de gelegenheid stelde om nog ouder te zijn.

Een ouderschapsplan is aan verandering onderhevig

Ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is aan verandering onderhevig: kinderen worden ouder, er komt een nieuwe gezinssituatie bij één of beide ouders. Het is dan ook erg belangrijk om de communicatie open te houden. Samen ouder zijn is en blijft hard werken, maar zó waardevol voor het kind.

Uitspraken

Als ik kinderen spreek na de scheiding, hoor ik vaak:

  • ‘Ik was zó blij dat ze allebei bij mijn musical waren.’
  • ‘Mijn cadeautje voor mijn B-diploma kreeg ik van mama en papa. Dat was zó gaaf!’
  • ‘Ik mag thuis, bij mama, vertellen over mijn nieuwe broertje.’

En juist deze uitspraken geven mij de moed en de bevestiging om te investeren in de haalbaarheid van de gemaakte afspraken. Om de gekwetste partners te helpen over hun schaduw heen te stappen en écht te kijken naar het belang van hun kinderen.

Datum: 29 mei 2019